Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Trump: Något som stinker på justitiedepartementet

USA:s president Donald Trump antydde att fler avsked kan bli aktuella när han indirekt kommenterade den senaste turen kring vice justitieminister Rod Rosenstein vid ett politiskt möte i Missouri, skriver AP.

– Ni ser vad som hänt inom FBI och justitiedepartementet. De dåliga, alla är borta. De är borta. Men det finns en kvardröjande stank som vi ska bli av med.

I går rapporterade New York Times att Rosenstein enligt källor ska ha diskuterat att i hemlighet spela in Trump för att visa på kaoset i Vita huset. En person som var närvarande när Rosenstein gjorde uttalandet ska dock ha tolkat honom som sarkastisk. Rosenstein har avfärdat artikeln som ”helt felaktig”.

Toppnyheter

EU-valet Nya EU-parlamentet
Weber, Vestager och Timmermans. TT
EU-valet Nya EU-parlamentet

Spetskandidater klev fram i natt: ”Maktmonopol över”

De traditionella partigrupperna backade i EU-valet medan EU-kritiska partier, liberaler och gröna gick framåt.

Nu är en av de stora frågorna vem som efterträder Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande och under valnatten bjöd kandidater till posten in olika partigrupper till förhandlingar.

Den danska liberalen Margrethe Vestager sa att hon är beredd att bryta kristdemokraters och socialdemokraters monopol på jobbet som kommissionsordförande. Vestager är kommissionär för konkurrensfrågor och den liberala gruppen Aldes kandidat.

– Maktmonopolet har brutits, sa Vestager efter att det preliminära valresultatet offentliggjorts, enligt Reuters.

De båda kandidaterna som betraktas som tyngst, den tyske kristdemokraten Manfred Weber och den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, förklarade på pressträffar i natt att de är redo att förhandla om kommissionens arbetsprogram – och Weber bjöd in alla partigrupper utom extremhögern och extremvänstern.

2 tim
Joerg Meuthen, toppkandidat för tyska AfD när resultaten presenterades. CHRISTOPH SOEDER / DPA
EU-valet Nya EU-parlamentet

”Ytterhögern lyckades inte svämma över Europa”

Europas extremhöger gick framåt men inte så starkt som en del befarade, konstaterar flera politiska skribenter på måndagsmorgonen efter att det preliminära valresultatet blivit klart.

”Det är goda nyheter för Europas demokratiska partier och ännu bättre nyheter för EU”, skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys. Enligt honom har strategin från Europas centristiska politiska skikt – att utmåla valet som ett ödesval för Europa – mobiliserat väljarna. Att populisterna inte översvämmat EU är en seger för politiker som Angela Merkel och Emmanuel Macron, menar han.

SvD:s Teresa Küchler skriver att EU-valets resultat innebär en rejäl omskakning. EPP blir fortsatt största partigrupp men försvagas. Det är omskakande att ytterhögern fick framåt, skriver Küchler som samtidig noterar att valdeltagandet ser ut att landa på över 50 procent. ”EU-intresset har åtminstone fått sin renässans.”

1 tim
EU-valet Nya EU-parlamentet

EPP tappar stort men blir största grupp i parlamentet

Den konservativa EPP-gruppen ser ut att bli största partigrupp i EU-parlamentet trots att partiet på måndagsmorgonen tappat 56 mandat, visar parlamentets egen prognos.

Näst störst blir socialdemokratiska S&D med omkring 140 mandat, även de backar med omkring 50 mandat.

EPP och S&D har tidigare samlat en majoritet av platserna i parlamentet, men i och med gruppernas stora tapp kommer maktfördelningen nu att se annorlunda ut.

Även den nationalkonservativa gruppen ECR backar och ligger på 57 mandat i prognosen.

Bland de grupper som växer märks framför allt liberala Alde som enligt prognosen får 115 mandat, jämfört med 67 under förra mandatperioden. Detta förklaras till stor del med att Emmanuel Macrons parti En marche kommer att ansluta sig till gruppen.

Även den gröna gruppen går starkt framåt och ökar med 20 mandat till 70 enligt prognosen.

Igår 22:19
Läs mer om EU-valet
EU-valet Resultatet
Några av de svenska parlamentarikerna: Övre raden: Heléne Fritzon (S), David Lega (KD), Charlie Weimers (SD), Abir Al-Sahlani (C). Nedre raden: Alice Bah Kuhnke, Tomas Tobé (M), Malin Björk (V) och Karin Karlsbro (L).
EU-valet Resultatet

Parlamentarikerna som tar plats i Bryssel – flera nya

Socialdemokraterna får enligt det preliminära valresultatet behålla sina fem mandat i EU-parlamentet.

Förutsatt att ingen kryssar sig förbi kommer S att representeras av Heléne Fritzon, Johan Danielsson, Jytte Guteland, Erik Bergkvist och Evin Incir.

Moderaterna gick framåt enligt de preliminära siffrorna, vilket betyder att man ökat mandaten från tre till fyra i parlamentet. Parlamentarikerna som tar plats blir Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari.

Även SD ökar med ett mandat och landar nu på tre. SD-parlamentarikerna som tar plats blir med reservation för personkryss Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers.

Centerpartiet ökar enligt de preliminära siffrorna och går från ett till två mandat. Parlamentarikerna som ser ut att ta plats blir Fredrick Federley och Abir Al-Sahlani.

Likaså KD ökar från en till två mandat och kommer att representeras av Sara Skyttedal och David Lega.

MP tappar två mandat och representeras av Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. V behåller ett mandat och deras parlamentariker blir Malin Björk. L tappar ett mandat och representeras av Karin Karlsbro.

1 tim
Blandade känslor under Liberalernas valvaka. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Resultatet

L:s rysare – 3 800 röster från fyraprocentsspärren

Det slutliga resultatet i det svenska EU-parlamentsvalet kommer att vara klart senast på fredag, skriver Aftonbladet. Hittills har 5 984 av 6 305 valdistrikt räknats och inga fler mandat kommer in under natten.

– Det som återstår är 321 uppsamlingsdistrikt som räknar de så kallade onsdagsrösterna, säger Valmyndighetens pressekreterare Lars Aden Lisinki.

Det är sena förtidsröster och utlandsröster som ska räknas, och den räkningen ska vara avslutad senast på torsdag. Länsstyrelsernas slutliga rösträkning ska enligt planen avslutas på fredag. Enligt DN är Liberalerna för tillfället endast omkring 3 800 röster från fyraprocentsspärren, men statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson menar att partiet har säkrat ett mandat.

– De har en plats i parlamentet, det kan jag säga, säger han i SVT.

Den liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm är inte lika säker på saken.

”Nu går jag och lägger mig. Hoppas vårt mandat är kvar till frukost”, skriver han på Twitter.

Igår 23:43
Läs mer om EU-valet
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige
Arkivbilder TT
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Freden i Europa viktigast – miljön på fjärde plats

Trots att många partier fokuserade på miljö- och klimat under valrörelsen hamnade frågan inte i topp när väljarna fick ranka vad som var viktigast för dem i SVT:s vallokalundersökning Valu.

Fred och demokrati hamnade i topp på listan. 58 procent anser att "Freden i Europa" var av mycket stor betydelse för dem, följt av "Demokratin" med 54 procent. De tillfrågade kan alltså kryssa i flera ämnen som mycket viktiga. År 2014 var siffrorna liknande, 59 respektive 51 procent.

På tredje plats hamnade brottsbekämpning, som klättrat från en niondeplats år 2014. På delad fjärdeplats hamnar miljön tillsammans med jämställdhet.

Enligt Valu ansåg 49 procent att miljön var bland de viktigaste frågorna, jämfört med 51 procent 2014.

11 min
Bild från talet. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Löfven nöjd trots sämsta EU-parlamentsvalet hittills

Socialdemokraterna gör sitt sämsta EU-parlamentsval hittills med 23,6 procent av rösterna, men statsminister Stefan Löfven var nöjd när han pratade på valvakan efter att siffrorna presenterats.

– Utvecklingen är långt ifrån becksvart, sa Löfven.

Han menade att den socialdemokratiska gruppen i parlamentet kan bilda majoriteter tillsammans med de liberala och gröna grupperna. På så sätt kan man stänga ute högerpopulisterna från inflytande på ett liknande sätt som i Sverige, menade Löfven.

– Vi avgör Europas framtid, sa han.

I valet 2004 fick Socialdemokraterna 24,6 procent och valet därpå 24,4 procent. För fem år sedan blev valresultatet 24,2 procent, vilket räckte till fem av parlamentets 751 mandat. Trots att partiet går marginellt bakåt behåller man sina mandat i parlamentet.

Igår 21:39
Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega och partiledare Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Ebba Busch Thor kritiserar ”halvsanningar” och lögner

KD-ledaren Ebba Busch kritiserade EU-valrörelsens “halvsanningar” och direkta lögner.

– Vi har haft motståndare som spridit direkt falska nyheter och påstående om oss i sociala medier. De har gjort det i debatter, det har i vissa debatter varit åtta andra partier mot en kandidat, och Sara Skyttedal har inte alltid fått lov att försvara sig, säger Busch Thor enligt TT.

Hon kommenterade också partiets preliminära siffror, som visar att partiet går fram sedan 2014 och får ett nytt mandat.

– Det är ett historiskt valresultat för KD, säger Busch Thor.

Sara Skyttedal lyfte själv i sitt tal att ”motståndaren trodde att de kunde meja ned oss men lyckades inte”.

– Det är uppenbart att de andra partierna gjort vad de kan med okvädesord och direkta påhopp för att försöka trycka ned Kristdemokraterna. Men det är uppenbart att det inte lyckats, säger hon.

Igår 21:43
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Europaparlamentet
EU-valet Europa röstar

Rekordhögt valdeltagande – se grafiken land för land

Ett fragmenterat Europa där de två traditionellt stora grupperna, EPP och S&D, tappade mark – samtidigt som EU-skeptiska partier och gröna partier gick framåt. Det är resultatet av den preliminära rösträkningen i EU-parlamentsvalet.

Flera medier sammanfattar på måndagsmorgonen de viktigaste slutsatserna av valet och Politico publicerar grafik som gör det möjligt att utforska valresultatet land för land på egen hand. Bland annat kan man se att valdeltagandet var högst i Belgien och Luxemburg och lägst i Slovenien och Slovakien.

Enligt EU-parlamentets hemsida landar valdeltagandet på 50,9 procent. Det är första gången på 20 år som valdeltagandet är så högt i ett EU-val. I valet 2014 var deltagandet lägre än 43 procent.

Bedömare menar att populistpartiernas framgångar och en ökad medvetenhet om klimatfrågor har motiverat väljare att rösta, skriver BBC.

34 min
Orbán jublar. BERNADETT SZABO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Succé för Orbán – lovar att stoppa invandringen i EU

Europaparlamentsvalet blev en rejäl framgång för Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz. Partiet fick 52 procent av rösterna och var långt före närmaste konkurrent, vänsterpartiet Demokratiska koalitionen som fick 16 procent.

– Valsegern innebär att ungrarna gav oss uppgiften att stoppa invandringen till hela Europa, sa Orbán inför jublande anhängare i Budapest när valsegern var klar.

Igår 22:10
MIGUEL MEDINA / AFP
EU-valet Europa röstar

Salvinis Lega störst i det italienska EU-valet

EU-kritiska och främlingsfientliga Lega gör ett succéval i Italien och blir största parti, enligt en vallokalsundersökning från tv-bolaget Rai. Partiet får mellan 27 och 31 procent i undersökningen, det bästa resultatet i dess historia.

Partiledaren Matteo Salvini la ut en bild på sig själv med ett stort leende på läpparna och en skylt med texten ”största partiet i Italien. Tack”.

Socialdemokratiska Demokratiska partiet får mellan 20,5 och 25 procent och Legas regeringspartner Femstjärnerörelsen får mellan 18,5 och 23 procent.

Igår 21:22
Läs mer om EU-valet
EU-valet Röster om valet
Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

”Busch Thor var bättre på träning än på match”

Opinion Flera ledarsidor uppmärksammar på morgonen nattens preliminära valresultat i EU-parlamentsvalet.

M:s ökning kommer att stärka Ulf Kristersson och öka partiets självförtroende, skriver Aftonbladets Anders Lindberg i en ledare. Han menar att detta kan leda till att KD:s framgång kan komma av sig.

”Ebba Busch Thor var bättre på träning än på match”, konstaterar Lindberg.

Barometerns ledarskribent Martin Tunström skriver också om de preliminära valresultaten på högerkanten. Han menar att M:s uppgång de senaste dagarna verkar ha handlat om en borgerlig kannibalism.

”Intern kannibalism inom det liberala blocket är också en delförklaring till Centerns framgång som bland annat kan ses som en följd av Liberalernas katastrofala val”, skriver Tunström i ledaren.

Ledarskribenten Linda Westerlind på Västerbottens Folkblad koncentrerar sig i stället på situationen för S som hon menar gjorde ett relativt stabilt val.

”Nu är det upp till bevis för de svenska parlamentarikerna att stå upp för demokrati, rättvisa och jämlikhet. Även i parlamentet” skriver hon.

2 tim
Jimmie Åkesson talar på SD:s valvaka/Sara Skyttedal, David Lega och Ebba Busch Thor på KD:s valvaka. TT
EU-valet Röster om valet

Analyser: I Sverige blåser det konservativa vindar

”Som bekant blir man inte profet i sitt eget hemland”, skriver DN:s Ewa Stenberg i sin analys av det svenska EU-parlamentsvalet.

I Europa talade man på söndagskvällen om en grön våg, delvis tack vare en ”Greta Thunberg-effekt”, men i Sverige är det högern som går framåt. De tre partierna till höger – M, SD och KD – går framåt och ökar från sex mandat till nio.

Även SVT:s Mats Knutson drar slutsatsen att opinionen i Sverige går år höger men tillägger att man inte ska övertolka resultatet i ett EU-val.

”Vi vet från tidigare EU-val att det inte är självklart att överföra dessa till rikspolitiken, även om partierna ibland vill få oss att tro det.”

Centerpartiet gör ett överraskande starkt resultat och att döma av siffrorna har Annie Lööfs hårda angrepp på KD när det gäller aborter och hållningen till Viktor Orbán betalat sig, skriver SvD:s Göran Eriksson.

Det skulle innebära att C kommer att fortsätta med attackerna mot KD, tror han.

”Efter den här EU-valrörelsen är relationen mellan Centern och Kristdemokraterna – två av partierna i den framlidna Alliansen – söndertrasad”, skriver Eriksson.

4 tim
Matteo Salvini/Marine Le Pen/Jimmie Åkesson. TT
EU-valet Röster om valet

Analyser: EU-vänner håller fortet mot skeptikerna

Det som skulle bli EU-skeptiska partiers stora val kom av sig under söndagen, skriver The Guardians Jon Henley i en analys. Trots att flera av de EU-kritiska partierna till höger gjorde starka val kommer parlamentet även fortsatt ha en EU-positiv majoritet.

Henley påpekar att även de högerpopulistiska och nationalistiska partierna är oense sinsemellan och att den koalition som Italiens Matteo Salvini drömmer om är långt ifrån att bli verklighet.

”Polska nationalisterna i Lag och rättvisa och högerradikala Sverigedemokraterna har motsatt sig Salvinis allians på grund av hans förkärlek för Vladimir Putin”, skriver han.

Reuters skriver i sin analys att storkoalitionen mellan EPP och S&D inte längre har majoritet, vilket kommer att leda till att man söker stöd hos liberala Alde och den gröna gruppen.

”Det sänker hoppet hos Le Pen, Salvini och andra”, skriver nyhetsbyrån.

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver att högerpopulisternas segertåg kom av sig men tillägger:

”Många av de etablerade partierna har anpassat sin politik, framför allt på invandringsområdet, till högerpopulisterna för att stoppa väljarflykten. Utan den anpassningen hade nationalisternas framgångar varit ännu större.”

5 tim
Läs mer om EU-valet
Marko Anttila. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Hjälten efter skrällguldet: ”Jag är så lycklig”

Det finska VM-laget var uträknade på förhand – men i går fullbordade de askungesagan när de vann finalen mot Kanada med 3–1.

Förre Örebroforwarden Marko Anttila blev guldhjälte med sina två mål.

– Jag är så lycklig, säger den finske kaptenen till TT.

NHL-stjärna efter NHL-stjärna tackade nej till förbundskaptenen Jukka Jalonen inför VM och laget kallades Finlands sämsta någonsin. Truppen bestod av hela 18 VM-debutanter, varav en majoritet till vardags spelar i finska ligan.

3 min
Finlands målvakt Kevin Lankinen firar med VM-bucklan. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Krönikörerna överens: Finlands ”Miracle on ice”

Ett VM-mirakel. Tidningarnas krönikörer är helt eniga om hur man ska klassa Finlands VM-guld.

Hufvudstadsbladets Filip Saxén kallar det för Finlands eget ”Miracle on ice” – en referens till när ett gäng amerikanska collegespelare slog mäktiga Sovjet i OS i Lake Placid. Nu var det ”ett gäng spelare från de europeiska ligorna” som utmanade och slog den ena stormakten efter den andra, skriver han.

Vasabladets Jona Nyström funderar över vad som just hände och konstaterar att ”ett doldisgäng” spelade lite hockey riktigt bra.

Även på den svenska sidan om Bottenviken talar krönikörerna om underverk: ”Ett sant finländskt mirakel” slår Sportbladets Mats Wennerholm fast medan Expressens Tomas Pettersson återknyter till vinter-OS 1980. ”Det är ett stycke hockeyhistoria vi inte fått uppleva sedan...tja, Lake Placid”.

Igår 22:28
Harri Pesonen jublar efter 3–1. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Finska bragden fullbordad – slog Kanada i VM-finalen

Finland är världsmästare i ishockey efter att ha besegrat Kanada i finalen med 3–1. Stor matchhjälte blev Marko Anttila som gjorde två av Finlands mål.

Att Finland vinner guldet är en stor skräll. Laget består i huvudsak av spelare från den inhemska ligan och sågades på hemmaplan inför turneringen. Bland annat kallade Hufvudstadsbladets krönikör Filip Saxén laget för ”ett av alla tiders sämsta VM-lag”.

– Jag är full av beundran. En historisk idrottsprestation, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

VM-guldet är Finlands tredje.

Igår 20:29
Läs mer om Ishockey-VM 2019
EU-valet Valvakorna
EU-valet Valvakorna

C-jubel efter bästa EU-valet någonsin: ”10,8! 10,8! 10,8!”

Väljarnas viktigaste fråga var miljö och klimat, det var där vi lade vårt fokus. Och resultatet ser vi här i kväll.

Det säger C-ledaren Annie Lööf på partiets valvaka efter att de första resultaten kommit in.

– Vi har gjort vårt bästa EU-val någonsin, säger hon till en jublande publik som skanderade resultatsiffran ”tio-komma-åtta! tio-komma-åtta!”.

– Vi är det parti som ökat näst mest i den här valrörelsen, det är fantastiskt.

Toppkandidaten Fredrik Federley lyfter i SVT:s valvaka fram att man tagit kampen mot högerpopulisterna och klimatet, men även jordbruksfrågorna.

På en fråga från programledaren om han verkligen tror att C vunnit röster på att prata om jordbruksbudgeten, svarar Federley:

– Ja, det tror jag definitivt. Vi är ett parti som bryr oss om människor som äter mat och det är tenderar att vara de flesta.

Igår 21:22
Partiledare Jimmie Åkesson jublar då preliminärt valresultat presenterats. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Valvakorna

SD-ledaren Åkesson till partiet: ”Jag älskar er”

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest i EU-valet, visar det preliminära valresultatet. Partiet får 15,4 procent, vilket är en ökning från valet 2014 då partiet fick 9,9 procent.

– Jag är så otroligt stolt, säger Jimmie Åkesson i ett tal efter att det preliminära valresultatet presenterats.

– Vi står här nu och så vinner vi på det här sättet. Jag älskar er.

Åkesson säger att det varit tydligt de senaste veckorna att SD inte är ett litet uppstickarparti längre.

– Vi är på riktigt en folkrörelse, vi finns i varje kommun. Vi finns överallt och jag älskar att se det, säger han.

Igår 21:23
Bild från Vänsterpartiets valvaka. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Valvakorna

Vänstern skyller resultatet på SVT-granskning av Björk

Vänsterpartiet hade kunnat växa i valet om det inte vore för granskningen av toppnamnet Malin Björks traktamenten. Det säger partisekreteraren Aron Etzler till TT.

– Man kan notera att V hade betydligt större siffror fram till dess att SVT gjorde en, tycker jag, helt missvisande granskning av Malin Björks traktamenten, säger Etzler.

– Det känns inte bara orättvist utan helt felaktigt, fortsätter han.

När partiledaren Jonas Sjöstedt gästar SVT delar han kritiken.

– Man framställde henne som en fuskare trots att hon har följt alla regler, säger han.

Igår 22:14
Läs mer om EU-valet
Pexels
Lantmännen

Här är grödorna som ska klara klimatförändringarna

Extremt väder och förändringar i klimatet är något som påverkar hela världen och efter förra sommarens allvarliga torka och värmebölja blev effekterna ännu tydligare även här i Sverige. Förra året förlorade många lantbrukare stora delar av sin skörd till följd av det extrema vädret, och tidigare i år presenterades ny forskning som visar att temperaturen i Sverige har ökat med nästan två grader sedan förindustriell tid.


Det nya klimatet skapar stora utmaningar för Sveriges lantbrukare, och Lantmännen har därför tillsammans med en grupp samarbetspartners startat ett projekt som satsar på att utveckla perenna – det vill säga fleråriga – sädesslag.


Det handlar om sädesslag som liknar vete och korn, men som har kraftigare och större rotsystem som klarar av att hämta vatten på större djup och därför tål torka och regn bättre.

– Perenna växter har alltid funnits, som exempelvis skog och vall. Det som är nytt här är att vi ser om vi kan bygga in perenna egenskaper i spannmål. Idag måste lantbrukare så nya grödor efter att de skördat, medan perenna sädesslag kan skördas flera år i rad, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.

Belastningen på klimatet minskar med perenna sädesslag, som kan skördas år efter år, eftersom de utsläpp som uppstår när man sår nya grödor på åkrarna minskar. Lantbrukarna tjänar också på att odla perenna sädesslag genom att de kan sänka sina kostnader för frön och genom en lägre bränsleförbrukning för lantbruksmaskiner. Ambitionen är att inom cirka 10-15 år ha tagit fram dessa perenna, tåligare grödor som kan klara framtida klimatförändringar.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, exempelvis forskning på SamZoner – odlingsremsor som kan öka den biologiska mångfalden på svenska åkrar samt ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att mängden bekämpningsmedel i jordbruket kan minskas.

Projektet görs av Lantmännen och Lantmännens Forskningsstiftelse, tillsammans med forskare vid SLU, Formas och Mistra.

24 maj