Donald Trump Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Kavanaughs HD-post

Trump: Om det var så illa skulle hon ha anmält direkt

Donald Trump går nu till angrepp mot Christine Blasey Ford, efter hennes anklagelser om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av domarkandidaten Brett Kavanaugh under tidigt 1980-tal.

”Jag tvekar inte att, om attacken var så illa som Dr. Ford säger, en anmälan skulle ha gjorts direkt hos den lokala polismyndigheten, av henne själv eller av hennes kärleksfulla föräldrar”, skriver presidenten på Twitter och tillägger att han vill att hon visar anmälan.

Toppnyheter

Polisen på plats i Enskede efter skjutningen.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Enskede

Uppgift: Gripen man stod i folksamlingen på platsen

Den man som misstänks för dödsskjutningen i Enskede i södra Stockholm greps av polisen när de fick syn på honom i folksamlingen vid brottsplatsen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Efter att polisen upptäckt mannen som stämde in på vittnens signalement ska han ha gripits på platsen, där det sedan uppstod tumult. Ett tiotal unga män uppges därefter ha radats upp längs en husfasad och kontrollerats av polis.

Polisen har bekräftat att en person gripits misstänkt för skjutningen, men vill inte gå in på hur gripandet gått till.

Igår 22:06
Läs mer om Dödsskjutningen i Enskede
VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Offrens vän: Skadades när de försökte stoppa Chekatt

Den man som på söndagen bekräftats död efter dådet i Strasbourg skadades när han försökte stoppa gärningsmannen från att ta sig in på en bar, säger en av hans vänner till AFP.

Den 36-årige mannen, en polsk medborgare som bott i Strasbourg i 20 år, ska ha utfört den heroiska gärningen tillsammans med en italiensk vän som också blev ett av Cherif Chekatts offer.

36-åringens bror bekräftar bortgången i ett Facebook-inlägg.

”Han tackar för den kärlek och styrka ni gett honom”, skriver brodern enligt AFP.

Igår 22:46
Bild från minnesstunden. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Strasbourg hedrade offren: ”Fanatism har slagit till”

Över 1 000 personer samlades i Strasbourg på söndagen för att hedra offren för masskjutningen mot en julmarknad i staden i tisdags.

– Fanatism har slagit till i hjärtat av Strasbourg, vår öppna stad, de mänskliga rättigheternas huvudstad, säger arrangören Christine Panzer till AFP.

I stället för en traditionsenligt tyst minut ägnade folkmassan en minut åt att skrika och applådera i solidaritet med offren, skriver nyhetsbyrån.

– Vi är här för att visa att vi inte ger upp, att vi fortsätter leva, säger 25-årige Jonathan, som deltog vid minnesstunden.

Igår 21:57
Läs mer om Dådet i Strasbourg
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Andreas Norlén i SVT.  SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Talmannen hoppas slippa en fjärde omröstning: ”Då står vi vid avgrunden”

I kvällens Agenda säger talmannen Andreas Norlén att han hoppas att partierna ”tar sig samman” – för att undvika en fjärde omröstning.

– Den skulle bli väldigt laddad och dramatisk för då står vi så att säga vid avgrunden, eller i alla fall vid ett extra val, säger Norlén.

Han berättar att han har fört samtal med partiledarna under helgen och kommer att fatta beslut om nästa steg under veckan som kommer.

Igår 20:45
Anders Ygeman (S) i SVT.  SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

”Extra val ett misslyckande för det politiska systemet”

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman säger i kvällens Agenda att det inte går att räkna bort möjligheten att det kommer att bli ett extra val.

– Det vore ett misslyckande för hela det politiska systemet, säger han.

Ygeman säger också att han hellre ser ett extra val än en M/KD-regering som stödjer sig på SD, efter att ha pressats av programledaren Anders Holmberg.

Igår 20:55
Stefan Löfven under sitt jultal i Avesta.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven: ”Vi ska inte bara varna för mörkret”

I sitt jultal i Avesta under söndagen fokuserade S-ledaren Stefan Löfven på högerextremismen som han menar är på frammarsch i Sverige precis som i många andra länder i världen.

– De här högerextremisterna pratar mycket om gemenskap men hela deras gärning går ut på att exkludera vissa människor ur vår gemenskap, säger han i talet.

S-ledaren betonade även att socialdemokratin inte bara ska vara emot någonting, utan även fokusera på vad den är för. Därefter radade han upp en rad områden där han vill se ett starkare och mer solidariskt samhälle.

– Vi ska inte bara varna för mörkret, vi ska visa på ljuset.

Igår 14:44
Läs mer om Valet 2018
Anders Thornberg i Agenda.  SVT
Svenska brottsbekämpningen

Rikspolischefen: Tror att nästa år kan bli lika illa

Rikspolischefen Anders Thornberg säger i kvällens Agenda i SVT att han tror att det kan ske lika många dödsskjutningar under 2019 som i år.

– Jag tror att vi kommer att se ett liknande år, men jag hoppas verkligen inte det, säger han.

Han säger att det väntas mer resurser till polisen under de kommande åren, men menar att dessa problem inte är något som går att lösa på kort tid.

Hittills i år har fler personer skjutits ihjäl än under hela 2017.

Igår 21:10
Anders Thornberg.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Fler dödsskjutningar i år än någonsin tidigare

Under 2018 har nästan 300 skjutningar inträffat i Sverige, varav 44 har haft dödlig utgång, skriver Metro. Det är mer än något tidigare år och enligt Polismyndigheten är utvecklingen ”djupt oroväckande”, rapporterar SVT Nyheter.

Det är i en skrivelse till Justitiedepartementet som rikspolischef Anders Thornberg uttrycker oro över utvecklingen i de särskilt utsatta områdena och lyfter fram att skjutningarna under hösten ofta skett på allmänna platser.

Enligt Polismyndigheten krävs åtgärder även från andra samhällsinstanser för att bryta utvecklingen och få stopp på de kriminella gängen.

– Vi måste bryta tillväxten, det kan inte vara så att det hela tiden kommer nya unga pojkar och fyller på, säger Anders Thornberg i kvällens ”Agenda”.

Igår 18:29
Lena Hallengren (S) och Elisabeth Dahlin vid tillkännagivandet om ny BO. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

BO vill att fler barn ska prövas i rätten vid brott

Den tillträdande regeringen måste skyndsamt utreda hur barns rättssäkerhet ska garanteras, anser Barnombudsmannen (BO) Elisabeth Dahlin. BO har skickat en skrivelse till regeringen med krav på att barn under 15 år enklare ska kunna ställas inför rätta, rapporterar Ekot.

I dag utreds barn som misstänks för grova brott oftast av polis i stället för att få en rättslig prövning.

– Vi kan inte ha den här rättsosäkerheten när det gäller barn, säger Dahlin till SR.

Även om en rättegång kan vara traumatisk menar Dahlin att det är bättre med en prövning än att barn riskerar att bli oskyldigt utpekade.

Igår 10:57
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Protest inne på klimatmötet i Katowice. KACPER PEMPEL / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Analys: Väljare tycks inte tro på rättvis klimatpolitik

Klimatfrågan har kanske aldrig stått så högt på agendan som i dag. Hur kommer det sig då att klimatskeptiker som Donald Trump och Jair Bolsonaro vinner folkligt stöd – medan svenska Miljöpartiet knappt når riksdagsspärren? frågar sig Helene Andersson i en analys i Utrikesmagasinet.

Hon konstaterar att partier som driver satsningar på klimatområdet står inför stora utmaningar – och lyfter gula västarnas protester mot höjd bensinskatt i Frankrike som det tydligaste exemplet.

”Mycket tyder på att väljare saknar förtroende för att en mer ambitiös klimatpolitik skulle genomföras på ett sätt som inte skulle förstärka orättvisor i deras samhällen”, skriver hon.

Även The Guardians Fiona Harvey skriver om de länder som satte sig på tvären under FN:s klimatmöte – och oroas över att ”Trumps fientlighet mot klimatforskningen” kan komma att sprida sig. Samtidigt påpekar CNN:s John Sutter i en analys att dessa länder utgör en minoritet – även om de står för en stor andel av världens utsläpp.

Igår 18:58
Bedömare är eniga om att mer måste göras för att minska utsläppen. Bilden är tagen på en demonstration den 8 december under klimatmötet i Katowice.  TT
FN:s klimatmöte i Katowice

Bedömare: Golvet är lagt men mer behöver göras

Det råder delade meningar om hur långt länderna nådde under FN:s klimatmöte i Katowice som avslutades i går.

Att man överhuvudtaget har kunnat komma fram till ett beslut måste ses som en framgång menar klimatforskare Mattias Fridahl från Linköpings universitet.

– Förutsättningarna för att ta det här beslutet var väldigt, väldigt dåliga inför Katowice, säger han till Ekot.

Men Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, menar att avtalet på vissa punkter är för vagt och att mycket arbete återstår.

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, skriver i ett blogginlägg att regelboken som man nu har enats om lägger golvet för hur utsläppen ska minska, men att både EU, enskilda länder, företag och individer måste göra mer.

Igår 10:16
Delegater i samband med klimatmötets slut på lördagskvällen. JANEK SKARZYNSKI / AFP
FN:s klimatmöte i Katowice

Analyser: Otillräcklig men elegant klimatkompromiss

Ett starkt klimatavtal har stigit fram ur den polska koldimman, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström som varit på plats under FN:s klimatmöte i Katowice.

Hon lyfter bland annat att fattigare länder som drabbas hårt av klimatförändringarna lämnar mötet med löften om kompensation, vilket hon menar har varit en ”stötesten”.

DN:s Jannike Kihlberg skriver att mötet tydligt visat hur mycket som hänt sedan Parisavtalet slöts 2015 och syftar bland annat på att Donald Trump kommit till makten.

”Med tanke på de stora förändringar som har skett får det ses som en framgång att världens länder har lyckats enas kring en regelbok”, skriver hon.

Politicos Kalina Oroschakoff och Paola Tamma beskriver dock avtalet som ”en elegant kompromiss” som inte kommer leva upp till klimatforskarnas bud om vad som behövs för att hantera den globala uppvärmningen. De åtgärder som verkligen måste till har än en gång visat sig vara ”politiskt oaptitliga”, konstaterar de.

15 dec
Läs mer om FN:s klimatmöte i Katowice

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund