Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trump stoppar inte vapenexport till Saudiarabien

USA:s president Donald Trump ser ingen anledning att strypa vapenexporten till Saudiarabien efter försvinnandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, skriver Reuters.

Trump vill inte heller blockera saudiska investeringar i USA eftersom att det, enligt honom, bara skulle leda till att Saudiarabien i stället vänder sig till Kina eller Ryssland.

Presidentens linje möter motstånd från flera medlemmar av den amerikanska senaten som vill att Vita huset utreder Khashoggis försvinnande.

– Om det visar sig att [Saudiarabien] har mördat en journalist kommer det att förändra vår relation [till Saudiarabien] totalt, säger senatorn Bob Corker till Reuters och kräver att sanktioner i så fall införs mot höga saudiska tjänstemän.

Läs mer

Toppnyheter

SDF-soldater på ett tak i Baghouz. Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

IS håller civila som gisslan: Stänger av vägar i Baghouz

IS hindrar 1 000 civila från att lämna ett litet område som terrorgruppen fortfarande har kontroll över i byn Baghouz i östra Syrien. Det uppger en talesperson för de USA-stödda styrkorna Syriska demokratiska styrkorna (SDF), enligt AP.

– Olyckligtvis har Daesh stängt alla vägar, säger talespersonen Mustafa Bali och använder den arabiska benämningen av gruppen.

De IS-anhängare som inte har gett upp klamrar sig fast vid ett område som är mindre än en halv kvadratkilometer stort. Där gömmer det sig bland civila och i tunnlar. Bland de återstående anhängarna kan det finnas högt uppsatta IS-befälhavare, enligt nyhetsbyrån.

1 tim
En pojke får sjukvård efter en misstänkt kemattack i utkanten av Damaskus. HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Regimen kopplas till fler än 300 kemattacker i kriget

Den syriska regimen och dess allierade bär ansvar för fler än 300 kemvapenattacker under det åtta år långa kriget, uppger en ny rapport enligt Washington Post.

Uppgifterna kan komma att utgöra del i bevisningen om Syriens president Bashar al-Assad och hans regim skulle ställas till svars för krigsbrott, enligt tidningen.

Bakom rapporten står det Berlinbaserade forskningsinstitutet Global Public Policy Institute.

3 tim
Syriska kvinnor i matkö i Douma. Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Syrienkriget

Analys: Ekonomi i spillror skuggar militära segern

Världen står inför ett dilemma: Hur ska man kunna hjälpa Syriens folk att återuppbygga landet utan att samtidigt stärka Bashar al-Assads regim som de flesta västländer förkastade redan 2011?

Financial Times Chloe Cornish pekar i en analys på hur krigets facit – en halv miljon döda och skyhöga fattigdomssiffror – raserat ekonomin.

Parallellt med att vanliga företag kollapsade under kriget så grodde ”krigets ekonomi”: nya typer av entreprenörer skodde sig på vapenhandel eller på att kontrollera handel mellan regimen och oppositionens fronter. I dag frågar sig många syrier varför deras ekonomiska situation inte förbättras, trots att kriget mattats av, skriver Cornish. Många kämpar för att ha råd med det mest basala när levnadskostnaderna stiger utan att lönerna gör det.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Arkivbild. Livet för kvinnor i Saudiarabien är fullt av restriktioner. Men Amirah al-Turkistani, grafisk designer i Jeddah, deltar i ett initiativ för större frihet genom att cykla. Reem Baeshen / TT NYHETSBYRÅN
Saudiska reformerna

Analys: Appen bara del av större tekniskt kontrollnät

Google och Apple hjälper Saudiarabien att upprätthålla ett förtryckande system genom den statliga appen Abshersom gör det möjligt för män att kontrollera hur kvinnliga anhöriga rör sig, skriver SvD:s Jenny Nordberg i en analys i SvD.

It-jättarna kan visserligen stänga ner appen, skriver Nordberg men tillägger att det bara är ”att skrapa på ytan av det elektroniska system som Saudiarabien skapat de senaste åren för att kontrollera sina egna medborgare – var de än befinner sig.”

BBC:s tech-korrespondent Rory Cellan-Jones skriver att teknik har blivit ännu en boja för saudiska kvinnor som vill lämna förtrycket. Om den aktuella appen stängs ner så erbjuder den saudiska regeringens webbportal ändå samma verktyg för att kontrollera kvinnor.

2 min
Tim Cook, Sundar Pichai TT
Saudiska reformerna

Google och Apple ser över kvinnokontrollerande app

I veckan meddelade de amerikanska it-jättarna Google och Apple att de båda ska se över tillhandahållandet av Absher, en app som låter män i Saudiarabien kontrollera hur kvinnliga anhöriga reser.

Google kommer granska appen för att se om den bryter mot bolagets villkor, heter det i ett uttalande från en talesperson till New York Times. Apples vd Tim Cook har lovat att ”titta på saken”.

Tech-bolagen avkrävs att agera från politiskt håll.

”Absher är ett patriarkalt vapen: det tillåter saudiska män att kontrollera kvinnor, begränsa hur de reser och bryta mot mänskliga rättigheter”, har den demokratiska kongressledamoten Katherine Clark twittrat.

Saudiarabien försvarar å sin sida appen. I det stängda kungadömet står alla kvinnor under manligt förmyndarskap.

4 tim
Två kvinnor besöker Four Seasons Skyline Tower i Riyad med sina döttrar. Nariman El-Mofty / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Saudiska reformerna

Saudiarabien försvarar app som kontrollerar kvinnor

Google och Apple har kritiserats för att tillhandahålla en app som låter män i Saudiarabien kontrollera hur kvinnliga anhöriga reser.

Appen, som heter Absher, är en tjänst som kan användas av alla i samhället, däribland kvinnor, äldre, och personer med särskilda behov, står det i ett uttalande från inrikesdepartementet. Enligt de saudiska myndigheterna är kritiken ”ett försök att politisera” appen, skriver AFP.

Absher gör det bland annat möjligt att kontrollera resetillstånd och få sms om när ett pass används.

Idag 05:29
Läs mer om Saudiska reformerna
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
V-ledaren Jonas Sjöstedt.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

V tänker inte driva frågan om ett EU-utträde i valet

Vänsterpartiet har beslutat att inte driva frågan om ett EU-utträde i valet till EU-parlamentet i vår, skriver Sveriges Radio.

Det stod klart efter en fyra timmar lång debatt på partiets EU-valkonferens, där partiets valplattform inför EU-valet spikas.

Partistyrelsens linje var att frågan om ett utträde skulle pausas under valrörelsen. Men inför helgens konferens krävde bland annat V-distriktet i Göteborg att kravet på ett utträde skulle finnas med i EU-valplattformen.

– Vi kommer att skriva om hela programmet så avsnittet om EU ser ut på annat vis, säger partiledaren Jonas Sjöstedt enligt Ekot.

4 tim
Jonas Sjöstedt och Ana Süssner Rubin.  TT
EU-parlamentsvalet 2019

V splittrat när partiets linje i EU-frågan ska spikas

Det råder oenighet inom Vänsterpartiet om vilken inställning man ska ha till EU.

Partiet samlas i dag för EU-valskonferens i Norrköping där frågan kommer att debatteras. Partistyrelsen skriver i sitt förslag till EU-valplattform att man inte vill driva frågan om EU-utträde just nu men flera inom partiet är kritiska och vill att kravet på ett utträde ska finnas med i plattformen.

– Det finns så mycket som är fel med EU, och att då säga att vi ska göra EU till ett solidaritetsprojekt känns väldigt långt borta för mig, säger Ana Süssner Rubin, som är ordförande för Vänsterpartiet i Skåne och står som nummer två på partiets EU-lista, till TT.

V-ledaren Jonas Sjöstedt vill pausa kravet på utträde och menar att väljare riskerar att tro att partiet inte är pådrivande inom frågor som rör klimatet eller löntagares rättigheter eftersom man hellre vill se att Sverige lämnar EU.

Igår 14:14
Läs mer om EU-valet
Shamima Begums syster Renu Begum håller en bild av systern/illustrationsbild, kvinna i syriskt flyktingläger. TT
Kampen mot IS

Familjen: Shamima, 19, har fått barn i flyktinglägret

19-åriga Shamima Begum som lämnade Storbritannien för att ansluta sig sig till IS för fyra år sedan har fött en pojke, skriver Sky News. Begum befinner sig i ett flyktingläger i Syrien och uppger att hon flytt från terrorgruppen och att hon vill komma hem. En advokat som företräder tonåringens familj säger att hon och barnet mår bra.

Frågan om Begum har väckt starka känslor i Storbritannien och vissa politiker vill hindra Begum från att återvända. Om hon kommer hem och döms till fängelse har familjen sagt att de är beredda att ta hand om barnet eftersom de inte vill att skattebetalarna ska behöva stå för notan, skriver The Telegraph.

38 min
Shamina Begum i mitten. TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Gravid brittisk IS-flicka har ”flytt kalifatet” – vill hem

En gravid tonåring som vill hem till Storbritannien efter att ha anslutit sig till IS i Syrien vållar politisk debatt, skriver AFP. Shamima Begum och hennes två vänner hamnade på löpsedlarna redan när de rymde hemifrån 2015 för att gå med i terrorgruppen.

Nu har 19-åringen tagit sig till ett flyktingläger i östra Syrien. Hon har redan fått barn två gånger men båda har dött. Nu är hon gravid för tredje gången, enligt tidningen The Times som lokaliserade henne.

– Jag flydde från kalifatet. Nu vill jag bara komma hem till Storbritannien, säger Shamima Begum till Times.

Alex Younger, chef för Storbritanniens underrättelsetjänst MI6, säger att tonåringen har rätt att komma hem men att hon kan förvänta sig åtal. Han säger också att all erfarenhet pekar på att personer som sökt sig till liknande sammanhang utvecklar kunskaper som kan göra dem mycket farliga för samhället.

Igår 11:36
POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Expert: Att inte låta henne komma hem kan gynna IS

Storbritannien bör låta 19-åriga Shamima Begum komma tillbaka till landet. Det säger Hanif Qadir, expert vid brittiska Prevent som arbetar mot extremism, till The Guardian.

Begum lämnade Storbritannien som 15-åring för att ansluta till terrorgruppen IS. Nu har hon flytt till ett flyktingläger i östra Syrien och uttryckt en önskan om att återvända. Den brittiske inrikesministern Sajid Javid sa under fredagen att han ”inte skulle tveka” att låta Begum stanna kvar i Syrien. Ett uttalande som Qadir menar kan gynna terroristernas sak.

– Javid ger bränsle åt IS narrativ och ger vind i seglen till andra extremister. Om vi fortsätter på den banan kommer vi att så ett frö som de kan skörda och använda emot oss, säger han till The Guardian.

Igår 20:46
Läs mer om Kampen mot IS

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Helg Långläsning
Maria Butina som tillsammans med Alexander Torshin (till vänster om Putin) misstänks ha infiltrerat NRA. TT
Helg Långläsning

Vännen: Jag fick veta att min vän var rysk spion

”Varför kan Maria Butina inte få en dejt?” Frågan får sällskapet runt bordet att stelna till. Alla andra vet att den unga ryska kvinnan dejtar bordsgrannen, den dubbelt så gamle Paul Erickson, en organiserad republikan som har goda kontakter i den amerikanska vapenlobbyn NRA.

Marina Butinas vän, Elena Nicolaeou, beskriver scenen i en lång artikel i Refinery29 där hon skildrar vänskapen med ryskan.

I dag är Maria Butina utpekad som spion och dömd till fängelse. Hon har erkänt att hon försökt knyta kontakter med högt uppsatta personer i NRA och inom Republikanerna.

Men är Marina en spion som förfört Paul? Är hon en syndabock? Eller är Paul hjärnan bakom decennier av politiskt ränksmideri?

Läs texten i länken nedan.

2 tim
Den italienska modebloggaren Clizia Incorvaia tar bilder av en vän. Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Läkemedelsjättar har fått upp ögonen för influencers

Läkemedelsjättarna har börjat rikta in sig på influencers på Instagram för att nå ut med sina produkter. I flödena på sociala medier syns reklam för allt från bröstimplantat och botox till psoriasismedel.

Men lagstiftningen på området är svag och utgörs i princip av riktlinjer, skriver Vox i ett långt reportage som granskar de etiska aspekterna. Ett läkemedelsbolag skulle kunna stämmas om viktig information saknas på en produkt då det kan innebära en risk för patientskador men vem bär ansvaret i vad som beskrivs som ”reklamens svarta hål”?

Läs texten i länken nedan.

6 tim
John Allen Chau.
Helg Långläsning

”Vissa platser bör vi helt enkelt inte resa till”

Medierapporteringen om missionären John Allen Chaus död på den avlägsna ön Norra Sentinel i Bengaliska viken var stötande, skriver Kate Harris i en essä i The Walrus.

Trots att Chau riskerade stammens liv genom sin resa till ön behandlades hans död som en tragedi. Han beskrevs som en nyfiken äventyrare när han i stället borde ha fördömts för de risker han utsatte stammen för, skriver Harris som menar att det finns platser vi inte bör resa till.

”När det görs dåligt berövar turismen människor som vill vara ifred deras värdighet och deras mänsklighet”, skriver hon.

Läs texten via länken.

6 tim
Läs mer om Helg