Personal förbereder matpaket till fattiga invånare i Istanbul. TT NYHETSBYRÅN
Smittan i Europa

Turkiet uppges ha världens snabbaste spridning just nu

Antalet bekräftat covid-19-smittade i Turkiet stiger med fler än 3 000 varje dag. Det tyder på att landet just nu har den snabbaste ökningstakten i världen, skriver The Guardian. Sedan det första fallet registrerades för fyra veckor sedan har drygt 30 000 personer insjuknat.

Dödssiffran i landet är dock fortfarande relativt låg. Hittills har 649 personer avlidit.

Recep Tayyip Erdogan har hittills inte velat hörsamma läkares, fackförbunds och oppositionspolitikers krav på utegångsförbud i landet. Presidenten är rädd att sådana åtgärder skulle skada ekonomin allför mycket.

Bakgrund

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Norsk vårdpersonal.  Sondre Skjelvik / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Kartläggning: Spridningen av smittan ökar i 74 länder

Spridningen av covid-19 ökar i 74 länder, enligt en kartläggning av norska Verdens Gang.

– Vi ser en ökning mycket tidigare än vad vi hade hoppats på. Vi trodde vi skulle klara oss en bit in i hösten, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens pressträff, enligt Aftonbladet.

De senaste dagarna har smittspridningen åter tagit fart i Tyskland, Spanien, Belgien och Frankrike. Men enligt Aftonbladet är spridningen värst i Nordamerika och Latinamerika, Indien och delar av Mellanöstern.

1 tim
Nicola Sturgeon/Tomma gator i Aberdeen TT
undefined

Restriktioner skärps i Aberdeen efter flera nya fall

Barer, restauranger och kaféer stängs ner i Aberdeen efter att antalet fall av coronavirus ökat i den skotska staden. Det meddelade Skottlands försteminister Nicola Sturgeon under onsdagen, skriver brittiska medier.

Under en presskonferens sa Sturgeon att 54 nya fall hade rapporterats in de senaste dagarna och uppmanade besökare att hålla sig borta från staden. Boende i staden rekommenderas också att inte besöka varandra inomhus.

Hårdare restriktioner introducerades också på flera andra håll i Europa under onsdagen, skriver AFP. Bland annat har Grekland skärpt sina restriktioner efter att ha noterat 380 nya inhemska fall hittills i augusti. Och i den franska staden Toulouse har myndigheter beslutat att göra det obligatoriskt att bära munskydd på de mest tätbefolkade gatorna och torgen.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekter
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

Efter BNP-raset – M vill se fler långsiktiga insatser

Efter att Sveriges BNP sjönk med 8,6 procent från årets första till andra kvartal efterlyser nu Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson långsiktiga insatser.

– De som är permitterade under hösten borde få möjlighet att fylla på med kompetens. Det är viktigt att det här inte blir ett bortkastat år för de som permitterats utan att man också kan utvecklas, säger hon till Ekot.

Finansminister Magdalena Andersson hade väntat sig ännu värre BNP-siffror och säger att hon tror att botten är nådd. Men återhämtningen kommer att ta tid, tror hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden, sa hon tidigare i dag på en pressträff.

44 min
Andersson Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fallet mindre än väntat – återhämtningen tar tid”

Sveriges BNP-fall – 8,6 procent – under andra kvartalet är något mindre än vad finansdepartementet tidigare räknat med. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff, rapporterar TT.

Hon menar att svensk ekonomi nu befinner sig i en återhämtningsfas.

– Men det är en återhämtning som kommer att ta tid, säger hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden.

En ny ekonomisk prognos från regeringen kommer i slutet av augusti.

Idag 10:42
Magdalena Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Påminner om att spinna upplagesiffror

Minus 8,6 procent.

Det går att läsa den svenska ekonomins historiska inbromsning i det andra kvartalet på flera olika sätt.

”En relativ framgångssaga”, menar SvD Näringslivs Johan Carlström och pekar på att Sverige klarat sig bättre än länder som Tyskland och USA samt klart bättre än genomsnittet för eurozonen och EU.

”En svindlande katastrof”, enligt Dagens Nyheters Torbjörn Petersson som konstaterar att en liknande nedgång aldrig tidigare skådats.

”Det värsta är av allt att döma över”, skriver ekonomijournalisten Johan Schück på sin blogg, med avstamp i framförallt inköpschefsindex för industrin som pekar uppåt.

Framåt är den stigande arbetslösheten, framförallt bland ungdomar, den utveckling som just nu är viktigast för politikerna att bromsa, enligt SVT Nyheters Kristina Lagerström.

”Hur väl eller illa det lyckas vet vi först nästa eller till och med nästnästa år”, skriver hon.

Aftonbladets Oisín Cantwell noterar samtidigt att finansminister Magdalena Andersson (S) flera gånger lyckades nämna att Sverige gått mindre dåligt än andra länder, vid sin presskonferens vid lunchtid.

”Dagens sommarvärd i sin retorik påminner om hur tidningarna numera spinner sina upplagesiffror: Vi minskar minst”, skriver han.

Idag 15:08
Läs mer om Coronaviruset
Explosionerna i Beirut

Nygifta Israa poserar i bröllopsfilm när det smäller: ”Glad att jag lever”

29-åriga Israa Seblani hade gift sig och poserade för en bröllopsvideo i Beirut precis när de dödliga explosionerna skakade staden. Nu publicerar nyhetsbyrån Reuters filmen, som visar det dramatiska ögonblicket när Seblani nästan ramlar omkull av tryckvågen.

Seblani är utbildad läkare och kunde efter katastrofen hjälpa till att ta hand om skadade. I en intervju med Reuters säger hon att hon är glad över att vara vid liv.

– Det finns inga ord för att förklara det som hände under explosionen. Jag var chockad, jag undrade vad som hände, skulle jag dö?

2 tim
En sjukhussäng i ett förstört sjukhus i Beirut/En skadad kvinna evakueras efter explosionerna  TT
undefined

Antalet döda stiger till 135 – krisläge på sjukhus

Dödstalet efter de enorma explosionerna i Beirut har nu stigit till minst 135 och över 5 000 uppges vara skadade, rapporterar Reuters.

Samtidigt kommer rapporter om ohyggliga scener på sjukhusens akutmottagningar, skriver TT. Under tisdagskvällen sammankallade Röda Korset sina 5 000 ambulansvolontärer och 375 ambulansteam sattes i arbete, berättar den svenska landrepresentanten Sofia Andersson.

– De har jobbat hårt hela natten och alla resurser har tagits i bruk. Det viktigaste just nu är att ta hand om de svårast skadade, säger hon.

Andersson säger att sjukvården redan före explosionen var på bristningsgränsen och det saknas mediciner och andra resurser. Dessutom förstördes flera sjukhus i explosionen.

3 tim
En skadad man i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hamnansvariga i Beirut placeras i husarrest

De ansvariga för lagring och säkerhet i Beiruts hamn har försatts i husarrest efter gårdagens massiva explosioner i hamnen, rapporterar BBC.

Beslutet togs under ett extrainkallat regeringsmöte i Libanon på onsdagen, och i väntan på resultatet av en utredning av explosionerna.

Hamnens tullchef Badri Daher har sagt att hans myndighet upprepade gånger krävt att ammoniumnitratet som förvarades i hamnen skulle flyttas, men att så inte skedde.

Minst 100 personer dog i explosionerna och över 4 000 skadades.

Idag 14:27
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Bitte Hammargren/En kvinna står i en raserad restaurang i Beirut  TT
Reaktioner på explosionerna i Beirut

Experter: Libanon var på väg mot kollaps redan innan de dödliga explosionerna

Redan innan explosionerna i Beirut och spridningen av coronaviruset befann sig Libanon i en djup ekonomisk kris, skriver BBC.

Libanon har världens tredje högsta skuld i relation till BNP och en arbetslöshet på 25 procent. Den ekonomiska situationen har drivit tusentals personer in i fattigdom och gett upphov till stora protester mot regeringen.

I maj varnade landets premiärminister för akut livsmedelsbrist och nu har landets största vetesilo förstörts i explosionen, vilket betyder att Libanon bara har vete för mindre än en månad framåt, skriver TT.

– När brödpriserna stiger finns det inte många reserver kvar för människor att leva på, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker Bitte Hammargren till nyhetsbyrån.

Hammargren säger att explosionerna inträffade i ett ”redan alarmerande läge” och menar att gränsen nu kan vara nådd för många libaneser.

5 tim
Bilder på saknade publicerade på Instagram/Två kvinnor samlar in donationer till personer som förlorat sina hem  Instagram/TT
undefined

Beiruts invånare i desperat jakt efter saknade anhöriga

Dagen efter explosionerna i Beirut söker stadens invånare febrilt efter saknade bland rasmassorna och i sociala medier, rapporterar flera medier.

På radio läser presentatörer upp namnen på saknade och på Instagram har en särskild sida skapats för att publicera namn och bild på saknade personer, skriver AP.

Många invånare spenderade natten med att gå från sjukhus till sjukhus i sökandet efter saknade anhöriga, rapporterar Sky News. Tidningen The Guardian har pratat med en av dem, Elie, som gått genom staden med en bild på sin far hela natten.

– Det var det som var vår natt. Vi försökte hitta honom och sprida ordet, säger han.

Idag 14:01
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Polisens bild på Mikael Petersson och arkivbild, skärgård.
Misstänkta kidnappningen i Karlskrona

Häktade nekar – förklarar blodspår som näsblod

De två unga män som sitter häktade misstänkta för kidnappning av 57-årige Mikael Petersson i Karlskrona nekar till brott och säger att de väger för lite för att ha kunnat bära honom, rapporterar Aftonbladet.

Den enes advokat skriver att det är otänkbart att de misstänkta kunnat förflytta Mikael Petersson mot hans vilja. De uppger också att de har en ”mycket god relation” med 57-åringen och att de inte heller har något motiv till att kidnappa honom.

Polisen har säkrat blodspår i den försvunne 57-åringens lägenhet, vilket en av de misstänkta männen menar kan vara näsblod. Han berättar att Petersson brukar använda sig av en boxningssäck och att han vid tillfällen därför börjat blöda näsblod.

3 tim
Malmö hovrätt. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Båda misstänkta förblir häktade i Karlskronafallet

Även den andra misstänkta mannen i fallet med försvunna Mikael Petersson ska stanna i häktet. Det rapporterar Blekinge Läns Tidning.

I går meddelade hovrätten att den ena av de misstänkta männen ska förbli häktad.

De två männen, som sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov, hade överklagat häktningsbeslutet och hävdat att det inte fanns tillräcklig bevisning.

Sent i går kväll uppgav polisen att de hade hittat blodspår i Mikaels lägenhet samt i den båt som polisen har beslagtagit.

Idag 07:51
Läs mer om Misstänkta kidnappningen i Karlskrona