Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Tusentals ungdomar riskerar att hamna på gatan

Ungdomar som sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen riskerar att hamna på gatan när varken Migrationsverket eller kommunerna har ansvar för att hjälpa dem med boende, rapporterar SVT Nyheter.

Flera tusen ungdomar har sökt uppehållstillstånd. Eftersom de fått avslag på sin asylansökan får de inte bo på Migrationsverkets boenden och måste lösa sitt boende själva. Kommunerna kan enbart lösa tillfälligt boende natt till natt.

På Sveriges kommuner och landsting menar man att ungdomarna borde vara statens ansvar. SVT har sökt ansvarig minister Heléne Fritzon (S) som inte vill kommentera saken i dagsläget.

Toppnyheter

Polisens bild av försvunna Nathalie. Missing people letar efter henne. Polisen/TT
Sökandet efter Nathalie

Över hundra soldater letar efter försvunna Nathalie

Över hundra soldater hjälper nu till i sökandet efter den försvunna 21-åringen Nathalie i och i närheten av Eksjö, rapporterar Smålands-Tidningen. Sedan tidigare hjälper frivilliga från Missing People till.

– Vi har fått en förfrågan från polisen och bidrar med soldater, mc-fordon och bandvagnar till det sökarbete som just nu genomförs i Eksjö, säger Maddelena Lago, informationschef på Ing 2, till tidningen.

21-åringens sista kända position snappades upp i söndags och kommer via en mobilmast i närheten av Ormaryd, några kilometer väster om Eksjö.

Idag 12:26
Missing people letar efter 21-åriga Nathalie från Eksjö i området runt Ormaryd, Jönköpings län. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökandet efter Nathalie

Stor sökinsats efter 21-åriga Nathalie från Eksjö

En stor sökinsats pågår efter Nathalie, 21, från Eksjö som har varit anmäld försvunnen sedan i lördags. Under morgonen kopplades räddningstjänsten och Försvarsmakten in i sökandet.

Inledningsvis misstänktes inget brott, men på grund av att försvinnandet kom helt oväntat har polisen nu inlett en förundersökning om misstänkt människorov.

Två personer togs in till förhör, men har släppts och ingen av dem är misstänkta för brott.

Idag 06:57
Läs mer om Sökandet efter Nathalie
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Annie Lööf/Ebba Busch Thor. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

DN/Ipsos: Stort ras för C – KD är näst störst i Alliansen

Centerpartiet rasar kraftigt i opinionen och tappar var tredje väljare, enligt en ny mätning från DN/Ipsos. Partiet hade 10 procent av väljarstödet i november. I den nya mätningen, som genomfördes 5–16 december, får partiet 7 procent och blir omsprungna av Kristdemokraterna, som får 8 procent.

Socialdemokraterna ökar ordentligt och får 32 procent av stödet, en ökning med fyra procentenheter jämfört med den förra mätningen.

Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källbring säger till tidningen att mätningen speglar en verklig förändring i opinionen men tillägger att den gjordes under en ”ovanligt turbulent” politisk tid.

3 tim
Ulf Kristersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

”Vill man ha ett sånt block är M inte en del av det”

En M-ledd regering skulle inte ge efter för Sverigedemokraternas krav, säger Ulf Kristersson i en intervju med Aftonbladet. Han vänder sig även återigen mot att ett nytt konservativt block håller på att växa fram i svensk politik.

– Vill man ha ett sådant är M inte en del av det, säger han i intervjun.

M-ledaren hoppas fortfarande att C och L kommer att rösta för honom som statsminister – och påpekar att SD endast kommer att få genomslag för sin politik i frågor där partiet tycker som Alliansen.

– Jag tycker att vi i dag ger SD ett väldigt stort utrymme när de får diktera villkoren för svensk politik, när vi inte kan skapa en regering, säger Kristersson.

2 tim
Annie Lööf.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Lööf pressar M och S inför talmannens nya besked

Centerledaren Annie Lööf sätter återigen press på Socialdemokraterna och Moderaterna i regeringsfrågan. Denna gång genom ett inlägg på Instagram där hon inför talmannens nya besked om processen skriver att det ”vilar ett särskilt stort ansvar på S och M”.

Enligt henne kommer C fortsatt att vara ”aktiva, konstruktiva och ta ansvar”, men eftersom S och M båda vill ha statsministerposten menar hon att de nu måste kliva fram. ”Det är nödvändigt för att Sverige så snart som möjligt ska få en stabil och handlingskraftig regering där ytterkanterna i SD och V inte ges inflytande över en ny regerings politiska inriktning”, skriver Lööf.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Ulf Kristersson under sitt jultal.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: ”Verkligheten är hans värsta motståndare”

Opinion M-ledaren Ulf Kristerssons inställning till Sverigedemokraterna delar ledarskribenterna. Jonna Sima skriver på Aftonbladets ledarsida att ”Moderaterna har famlat ut till höger” och bildat ett konservativt block med KD och SD. Att M-ledaren själv slog fast i sitt jultal att något sådant block inte finns ger Sima inte mycket för: ”Verkligheten är hans värsta motståndare på den punkten”, menar hon.

Sydsvenskan skriver i en ledare att Kristersson antingen ”låtsas att SD inte får något inflytande eller så tror Moderatledaren att han kan domptera sverigedemokrater till att bedriva M-politik”.

Dagens industris ledarskribent Tobias Wikström menar att Kristersson med budskapet att det inte finns ett konservativt block gör allt för att underlätta för C och L att återvända till Alliansen. ”De bör lita på löftet att han vill driva Alliansens politik och därmed rösta med grön knapp. Eller åtminstone den gula”, skriver han.

1 tim
Statsvetarprofessorn Mikael Gilljam  TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Statsvetare: Extra val kan lösa upp politiska knutar

Både talman Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven har varnat för riskerna med ett extra val.

Men Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att extra val varken är ett bättre eller sämre instrument än något annat för att lösa upp knutarna i svensk politik.

I en artikel i Expressen målar han upp flera tänkbara scenarion som ett extra val skulle kunna resultera i. En möjlighet är att Alliansen då blir större än de rödgröna.

– Det blir ingen regering för det, men då kommer Alliansen att försöka gå fram. Kanske kommer Jimmie Åkesson sätta sig på tvären i stället, säger Gilljam till tidningen.

Idag 13:04
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild.  Uncredited / TT / NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

”Alla hade samma mål – de ville kriga tills de dör”

En av de personer som rest från Sverige för att ansluta sig till terrorgruppen IS har intervjuats av SVT Nyheter. Mannen, som kallas Josef i SVT:s artikel, berättar att han åkte till Syrien för att ”Koranen nämner att man ska hjälpa muslimer om man ser dem lida.”

– Majoriteten var ungdomar och tonåringar, det var det jag blev mest chockad över, säger han till SVT Nyheter.

I dag säger Josef att han ångrar sig och berättar att han valde att ta sig därifrån eftersom han inte hade samma övertygelse som andra.

– Alla hade samma mål. De ville kriga tills de dör. Jag kände att jag inte alls var på den nivån.

2 tim
Anna König Jerlmyr (M) och Magnus Ranstorp. TT
Svenskarna i IS-kriget

Kritik efter IS-granskning – König Jerlmyr (M): Skandal

Sverige brister i sin hantering av IS-återvändare, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT. Han menar att att den senfärdighet som finns i hanteringen är mycket tydligare i Stockholm än i Göteborg.

– Den är oförsvarbar och jag tror att historien kommer att vara väldigt tuff mot dem som inte tog de riktiga besluten i tid, säger han.

Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) upprörs över resultaten i SVT:s granskning, som visade att många kommuner har dålig koll på IS-återvändare.

– Jag tycker att det är skandal att vi inte har några som helst insatser till återvändande familjer, säger hon.

5 tim
IS-militanter i Syrien sommaren 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Kommuner har dålig koll på landets 150 IS-återvändare

Svenska kommuner känner endast till ett fåtal av landets 150 IS-återvändare, visar SVT:s kartläggning.

SVT har gjort en enkät med socialtjänsten i Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö och Borås, som är bland de fem kommuner med flest återvändare. Svaren visar att kommunerna känner till maximalt 16 vuxna och 10 barn.

Av de 300 personer som sedan 2012 har rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till IS eller andra våldsbejakande islamistgrupper har hälften återvänt till Sverige, bekräftar Säpo.

Idag 06:14
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Rysslandsutredningen
TFlynn anländer till rättssalen i dag. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Dom mot Flynn skjuts upp efter domarens sågning

Domen mot Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn skjuts upp, skriver amerikanska medier. Det oväntade beskedet kom efter att domaren Emmet Sullivan erbjudit Flynns advokater att flytta fram domen – något som advokaterna tackade ja till.

Flynn erkände sig skyldig när han i dag framträdde i rätten. Sullivan var inte nådig när han beskrev Flynns brott under en 15 minuter lång sågning i rätten. Sullivan sa sig vara ”äcklad” över vad Flynn gjorde.

– Jag påstår att det du gjorde undergräver allt som den amerikanska flaggan står för. Jag påstår att du har sålt ut ditt land, sa Sullivan till Flynn, enligt CNBC.

Rätten ska samlas för att diskutera Flynn-målet i mars.

2 tim
Michael Flynn BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Michael Flynn väntas få sitt straff i dag – ljög för FBI

Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn väntas i dag få sitt straff för att ha ljugit om sina ryska förbindelser när han förhördes av FBI.

I förhören nekade Flynn till att ha pratat om amerikanska sanktioner mot Ryssland med landets dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak. Senare framkom det att han hade gjort det. Flynn är den ende av Trumpadministrationens medarbetare som har erkänt sig skyldig till ett brott som har koppling till Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016.

Idag 11:23
Läs mer om Trumps USA