Karin Bonde till vänster.  Press / TT
Sverige och klimathotet

”Två köttmiddagar i veckan är bra för miljön”

Opinion Om Sverige ska ställa om till ekologisk odling och bevara den biologiska mångfalden behöver vi äta en viss mängd kött, skriver Karin Bonde, som titulerar sig lantbrukardotter, på Expressen Debatt.

Det är inte möjligt att konstant odla grödor för människomat på åkerjordarna, utan efter ett par år måste man odla vall på marken. Vall begränsar risken för parasiter och sjukdomar, och baljväxter drabbas exempelvis lätt av sjukdomar, skriver Bonde.

Vall består av gräs, örter och klöver och innehåller cellulosa, som människor inte kan bryta ned. Det kan däremot idisslande djur.

”De beräkningar som jag har gjort, och som verifierats av representanter från LRF och WWF är att vi kan äta ca 300 gram kött per person och vecka, dvs två köttmiddagar. Detta är en hållbar köttkonsumtion ur ett svenskt perspektiv”, skriver hon.

Toppnyheter

Bild från attacken i helgen. TT
Drönardåden i Saudiarabien

Källor: USA överväger en hämndaktion mot Iran

Trump-administrationen överväger en hämndattack mot Iran, som misstänks ligga bakom två drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. Det uppger amerikanska tjänstemän för NBC News.

Under ett nationellt säkerhetsmöte på måndagen ska den amerikanska militären ha presenterat en lista med flera möjliga förslag till president Donald Trump. Bland annat en attack mot oljeraffinaderiet i Abadan, eller mot oljeexportanläggningen på ön Kharg, uppger källorna för kanalen.

Under mötet ska dock Trump ha efterfrågat alternativ som inte innebär militära åtgärder och som riskerar att leda till ytterligare konflikt med Iran.

Enligt källorna vill USA helst själva slippa avfyra några vapen mot Iran, utan i stället bistå Saudiarabien med underrättelsetjänster och övervakning.

Igår 22:35
Satellitbild på oljefältet som träffades av drönare.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Saudiarabien: Hälften av oljeproduktionen återställd

Hälften av den produktion som skadades vid helgens drönarattack är nu återställd, säger Saudiarabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, vid en presskonferens. Det rapporterar flera medier.

I slutet av september ska produktionen nå samma nivåer som innan attacken. Abdulaziz bin Salman sa också att börsnoteringen av den saudiska oljejätten Saudi Aramco därför fortgår enligt plan.

Oljepriset faller på nyheten.

Igår 18:05
Bild från drönarattacken i helgen. TT
undefined

Källor: Drönardådet skedde troligen från en iransk bas

Saudiska och amerikanska utredare är övertygade om att ”det är mycket stor sannolikhet” att attacken mot de saudiska oljeanläggningarna skedde från en iransk bas nära gränsen till Irak. Det uppger en källa med insyn i utredningen för CNN. Attacken ska ha involverat kryssningsrobotar samt drönare, enligt källan.

Utredarnas bedömning ska vara att robotarna flugit över södra Irak och genom kuwaitiska luftrummet innan de nådde sina mål. Kuwait meddelade under måndagen att man startat en utredning efter observationer av drönare eller robotar. Dessa ska ha setts strax innan de saudiska målen träffades i lördags, skriver CNN.

Pentagon vill inte kommentera CNN:s uppgifter.

Igår 14:07
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Israels president Reuven Rivlin samt en bild från en vallokal i Israel från tisdagen. TT
Nyvalet i Israel

Ökat valdeltagande i Israel – snart väntar sondering

Antalet som röstade under tisdagens val i Israel var högre än vid valet i april, rapporterar Times of Israel och hänvisar till landets valmyndighet.

69,4 procent av befolkningen har röstat, vilket är 1,5 procentenheter högre än i valet i april, men inte lika stort som 2015 då 72,36 procent gick och röstade.

Efter valet meddelade landets president Reuven Rivlin på Twitter att han kommer att göra allt för att ”få igenom folkets vilja” och undvika ytterligare ett nyval. Nästa söndag ska alla ledare som fått tillräckligt med mandat träffa Rivlin och efter det kommer han bestämma vem som får sondera för ett styre.

Den som får det formella uppdraget har sex veckor på sig att bilda regering.

Igår 21:30
Bilder på folk som röstar. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vallokalerna har stängt i Israel – oerhört jämnt

Vallokalerna har stängt i Israel efter dagens val. Tre olika vallokalsundersökningarna visar att det är en oerhört jämn kamp mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och utmanande Blåvita alliansen, rapporterar Reuters.

Undersökningen visar inte någon klar vinnare, men att Benny Gantz parti Blåvita alliansen har ett litet övertag med 32–34 mandat i knesset, jämfört med Likuds 31–33 mandat. Totalt finns det 120 mandat i knesset.

Igår 19:09
Människor röstar i Israel. Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minst 20 har gripits för misstänkt valfusk i Israel

Minst 20 personer har gripits av polis och 69 utredningar har inletts mot personer som misstänks för valfusk, rapporterar Times of Israel. I dag hålls ett nyval i landet och vallokalerna stänger klockan 21, svensk tid, skriver TT.

Strax efter att vallokalerna stängts väntas ett preliminärt valresultat och loppet ses som jämnt mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och utmanande Blåvita alliansen.

Igår 18:10
Läs mer om Nyvalet i Israel
Magdalena Andersson och Per Bolund. TT
Höstbudgeten

Reformer för 30 miljarder i höstbudgeten – fokus på arbete, klimat och välfärd

Opinion Regeringens höstbudget innehåller reformer för närmre 30 miljarder kronor, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) på DN Debatt.

Budgetens huvudsakliga fokus är att få fler i arbete, att bemöta klimatutmaningarna och växande behov inom välfärden, att jämna ut klyftor mellan stad och land samt att bekämpa den grova kriminaliteten.

”Med januariavtalet som grund skapar vi förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter oavsett vem man är”, skriver ministrarna.

Budgeten presenteras under onsdagen.

Igår 20:58
Magdalena Andersson (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slopad värnskatt största posten i höstbudgeten

Den budget som finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att lägga fram under onsdagen innehåller kända nettosatsningar för totalt 26 miljarder kronor, skriver TT. Runt 11,8 miljarder går till olika skattesänkningar, varav den slopade värnskatten som L drev igenom utgör drygt sex miljarder.

Även pensionärer och de som bor på glesbygden får sänkt skatt, det senare på initiativ från C.

Andersson (S) anser att skattesänkningarna speglar att ett brett samarbete mellan fyra partier står bakom budgeten.

– Budgeten är en kompromiss mellan olika partier, samtidigt har ju vi socialdemokrater gått till val på att sänka skatten för pensionärer, säger hon.

Igår 17:50
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Värnskatten slopas – men ersätts av en ny

Den slopade värnskatten är en politisk triumf för Liberalerna, som orsakar maximal skada för S, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. Stefan Löfven har tidigare beskrivit avskaffandet av skatten som det mest smärtsamma i januariöverenskommelsen med C och L. Beslutet, som ger runt 345 000 av de rikaste sänkt skatt går på tvärs med S principer.

Å andra sidan, skriver Eriksson, har S fått igenom en bankskatt som ger nästan lika stora intäkter som den nuvarande värnskatten. Den skatten ska dessutom användas till att finansiera en satsning på försvaret – vilket begreppet värnskatt historiskt sett har inneburit.

”Man kan beskriva det som en sorts värnskatteväxling, eller mer tillspetsat: regeringen slopar inte värnskatten, man inför en ny”, skriver han.

Ekots Fredrik Furtenbach tar i sin analys upp en annan post i budgeten, den om utvecklingstid, en ny variant av friåret, som MP drivit igenom. Han påpekar att Isabella Lövin sålt in reformen på ett nytt sätt, jämfört med när det gamla friåret infördes – den gången handlade det om ett sätt att få tid till annat än arbete.

– Nu pratar Isabella Lövin tydligt om att detta enbart är ett sätt att skaffa sig kompetens genom att plugga eller starta eget, säger Furtenbach.

Igår 18:51
Läs mer om Höstbudgeten
Illustrationsbild. TT
Svenskt mottagande

Jurist: Får kommuner välja fritt brakar systemet ihop

De kommuner som väljer att utmana regeringen när det gäller flyktingmottagandet har inga större chanser att vinna framgång. Det säger juristen Olle Lundin till SvD.

Han påpekar att det i bosättningslagen uttryckligen står att Migrationsverkets beslut om hur flyktingar ska fördelas inte är överklagbara. Kommunerna skulle dock i teorin kunna hänvisa till att de har rätt till domstolsprövningar i frågor som rör det kommunala självstyret. Men chansen att saken prövas är minimal, enligt Lundin.

– Systemet skulle braka ihop om kommunerna fick välja och vraka. Det skulle inte fungera, säger han.

Igår 20:29
Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jansson: Handlar om ett missnöje med migrationen

Bengtsfors vilja att trotsa bosättningslagen och inte ta emot fler nyanlända handlar i grunden om ett missnöje kring Sveriges migrationspolitik. Det säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, till Expressen.

Samtidigt menar Jansson att utspelet från Bengtsfors är att ”gråta lite över spilld mjölk”, eftersom han upplever att problemen är större i hans egen kommun.

Lars Stjernkvist, S-kommunalråd i Norrköping och regeringens flyktingsamordnare fram till 2015, säger att han känner igen den typen av argument som Bengtsfors uttalat.

– Trots lagändringar har jag full förståelse för att Bengtsfors vill göra mer för att åstadkomma ett mer rättvist mottagande, säger han.

Igår 12:09
Statsvetaren Jenny Madestam.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jenny Madestam: ”Det mullrar ute i kommunerna”

Kommuner som försöker att bestrida den så kallade bosättningslagen för att slippa ta emot flyktingar kommer inte att lyckas. Det menar statsvetarprofessorn Folke Johansson som är expert på kommunal politik.

– Chansen att det skulle gå igenom tror jag är väldigt liten, säger han i en intervju i Sveriges Radio.

Han menar dock att det är naturligt att kommunerna försöker bestrida lagen, som innebär att Migrationsverket har rätt att fördela nyanlända mellan alla kommuner.

Statsvetaren Jenny Madestam menar att man i framtiden kan behöva se över lagen och att detta mycket väl kan leda till en rättslig prövning.

– Generellt mullrar det i kommunerna, där många upplever att man går på knäna ekonomiskt. På kort sikt tror jag att det här handlar mer om att pressa regeringen, säger hon i Expressen TV.

Igår 12:08
Läs mer om Svenskt mottagande
Barack Obama. TT, Twitter/privat
Klimatförändringarna

Obama: ”Thunberg är redan jordens största försvarare”

USA:s förre president Barack Obama hyllar 16-åriga Greta Thunberg på Twitter och skriver att hon redan ”är en av jordens största försvarare”.

”Hon förstår att hennes generation kommer att tvingas lida av konsekvenserna av klimatförändringarna och är orädd i sina krav på verkliga förändringar”, twittrar han.

I inlägget syns även en bild på Thunberg och Obama som träffades under dagen i Washington DC. Den svenska klimataktivisten befinner sig i USA, dit hon seglade för några veckor sedan. Natten till tisdagen tilldelades hon även Amnestys pris ”Ambassador of conscience award”.

Igår 20:49
Greta Thunberg tar emot priset. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / TT NYHETSBYR�N
undefined

Tungt pris till Thunberg: ”Till alla orädda ungdomar”

Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future tilldelades Amnestys finaste pris i natt, skriver flera medier. Thunberg fick ta emot priset ”Ambassador of conscience award” under en ceremoni i Washington.

– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men, som det ser ut nu, inte kan, sa Thunberg, enligt TT.

Priset har delats ut sedan 2003 och har tidigare gått till bland andra Colin Kaepernick, Malala Yousafzai, Ai Weiwei och Nelson Mandela.

Igår 03:44
Arkivbild, klimataktion utanförbilmässan i Frankfurt förra veckan. TT.
undefined

Inför klimattoppmötet – så här klarar länderna sina mål

Världens länder ligger långt efter de utsläppsmål som de kom överens om genom Parisavtalet 2015. Därför har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallat till klimattoppmöte nästa vecka, skriver AFP som gör en genomgång av hur de största utsläpparna ligger till i förhållande till sina löften.

Kina har beslutat sig för att minska sina koldioxidutsläpp från och med 2030 och ser ut att kunna klara detta, skriver AFP.

För USA ser det värre ut, sedan Donald Trump tog makten och sa att han skulle lämna Parisavtalet. Detta har dock inte skett ännu. Däremot har han skrotat företrädaren Barack Obamas löften om minskade koldioxidutsläpp.

EU har satt upp ett mål om en 40-procentig minskning av koldioxidutsläpp till 2030, jämfört med 1990 års nivå.

Ett antal länder har satt som mål att bli koldioxidneutrala till 2050, eller tidigare.

Igår 04:30
Läs mer om Klimatförändringarna
Oskarshamnspelarna firar efter matchen. SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
SHL 19/20

Historisk första SHL-seger för Oskarshamn: ”Fest”

Det var nära i premiären, men då föll Oskarshamn i förlängningen. Men i den andra omgången kom klubbens historiska första SHL-seger när Leksand kom på besök.

– En fantastisk fest, och vi fick dra längsta strået, säger Oskarshamns Markus Modigs till TT.

Han gjorde två av målen i matchen som slutade 4–1 inför de 3 275 som fyllt seriens minsta arena till sista plats.

– Det ska inte vara lätt för de andra lagen att komma till Oskarshamn, säger Modigs inför kommande hemmamatcher.

Igår 20:48
OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
undefined

Andra raka förlusten för topptippade Färjestad

Tippade topplaget Färjestad har fått en knackig start på SHL-säsongen. Förlusten mot Örebro i premiären följdes upp av ny förlust med 3–1 borta mot Skellefteå på tisdagen.

Färjestad såg precis som i premiären darriga ut i defensiven och debuterande Arvid Holm i målet fick ingen större hjälp av sina backar.

För Skellefteå såg det bättre ut. Laget kom igång allt mer ju längre matchen fortskred och flera av lagets unga talanger fick briljera, skriver TT.

Igår 19:36
Frölundas målvakt Niklas Rubin deppar. MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
undefined

Mästarna Frölunda föll på nytt: ”Ett steg framåt”

Regerande mästarna Frölunda står fortfarande på noll poäng efter två matcher av årets SHL-serie. Andra raka förlusten kom på bortaplan mot HV71 på tisdagen.

Matchen var jämn och med 13 minuter kvar stod det 2–2. Då utnyttjade HV:s Simon Önerud ett läge i powerplay och satte matchavgörande 3–2.

– Skönt att det var just i powerplay, vi har haft en del problem där. Det var skönt att vi fick utdelning i dag, det kan ge oss självförtroende, sa Önerud i C Mores sändning.

Frölundas Theodor Lennström tyckte trots förlusten att det såg bättre ut än i premiären.

– Självklart tråkigt att förlora. Men ett steg framåt, säger han.

Igår 19:48
Läs mer om SHL 19/20