Utrikesminister Margot Wallström och Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow. TT
Folk och Försvar 2018

UD-dokument om hotbild skiljer sig från rapport

Utrikesdepartementet har skickat ut ett dokument till Sveriges ambassader som beskriver hotbilden mot landet på ett annat sätt än i den rapport som presenterades av Försvarsberedningen i december. Det rapporterar DN, som tagit del av dokumentet.
I rapporten ändrade Försvarsberedningen en tidigare formulering om att ett angrepp mot Sverige var osannolikt. I stället enades man om formuleringen ”Ett väpnat angrepp kan inte uteslutas”.
I UD-dokumentet, som är på engelska, skriver departementet att ”a seperate military attack directly targeting Sweden remains unlikely” (”ett enskilt militärt väpnat angrepp direkt mot Sverige är fortsatt osannolikt”).
I en kommentar till tidningen förnekar UD att dokumentet strider mot regeringens analys av hotnivån mot Sverige.
”Ett enskilt militärt väpnat angrepp direkt mot Sverige är fortsatt osannolikt. Kriser eller incidenter som även inbegriper militära maktmedel kan dock uppstå och militära angreppshot kan likväl aldrig uteslutas”, skriver man i ett mejl.

Toppnyheter

HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Analyser: Erdogan blir den nya sultanen efter segern

Recep Tayypi Erdogans seger i presidentvalet är skrämmande inte bara för Turkiet utan även för omvärlden, skriver The Guardians utrikeskommentator Simon Tisdall. Han beskriver Erdogan som en diktator.
”Sedan han kom till makten för 15 år sedan har Erdogan gått från att vara den lokala mobbaren till ett geopolitiskt hot. Under sitt koleriska och bittra styre har Turkiet slutat vara en pålitlig vän till Europa och USA.
Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé skrvier att valsegern tar Turkiet ett steg mot att bli totalitär regim. ”Valet i dag gör Erdogan till den nya sultanen”, skriver han.
Hamadé pekar dels på åtgärderna som vidtagits sedan militärkuppen, med nedtystning av medier samt fängslande av tusentals, och dels på de utökade befogenheter han nu får. En konstitutionell reform ger nämligen den vinnande presidenten utökad makt, bland annat över militär och polis.

Igår 21:02
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Erdogan utropar segern efter ”lektion i demokrati”

Recep Tayyip Erdogan har utropat segern i det turkiska presidentvalet, enligt AFP. Men enligt oppositionen är långt ifrån alla röster räknade, och Erdogan hänvisar till inofficiella resultat.
Vid en presskonferens meddelade presidenten att valdeltagandet varit rekordstort, nästan 90 procent, och beskrev hela valet som en ”lektion i demokrati”. Det rapporterar The Guardian.
Med 94 procent av rösterna räknade får den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan över 52 procent av stödet. Därmed ser han ut att kunna undvika en andra valomgång. Främsta utmanaren Muharrem Ince får drygt 30 procent av rösterna.
Vinnaren blir den förste presidenten att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentämbetet efter en kritiserad omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsendets oberoende och för Turkiet närmare enmansvälde.

Igår 19:41
Burhan Ozbilici / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

HDP tar plats i parlamentet – AKP kan förlora majoritet

Utöver presidentvalet väljer Turkiet även representanter till parlamentet under söndagen. Och regeringspartiet AKP är på väg att förlora sin majoritet i nationalförsamlingen, skriver Reuters med hänvisning till turkisk tv.
Samtidigt har nyhetsbyrån Anadolu nu bekräftat att det pro-kurdiska vänsterpartiet HDP har passerat 10-procentsspärren. Det innebär att de kommer knipa minst 50 av de 550 platserna.
Även det nationalistiska partiet MHP ser ut att passera 10-procentsspärren, enligt den brittiska tidningen.

Igår 17:52
Läs mer om Valet i Turkiet
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Bildbyrån
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

”Starkaste markeringen ett svenskt landslag har gjort”

I väldigt många år har landslaget flackat med blicken när allvarliga frågor kommit på tal. Men i och med den gemensamma manifestationen till stöd för Jimmy Durmaz och mot rasism och hat visade laget att det har en ryggrad och en röst, skriver Aftonbladets sportkrönikör Simon Bank.
”Vi står enade, vi är Sverige, sa Jimmy Durmaz, och hans lag stod bakom honom, i den starkaste markering ett svenskt landslag någonsin gjort”, skriver Bank.
I Expressen skriver Noa Bachner att angreppen på Durmaz inte bör komma som en överraskning för den som observerat hur nationalistiska och rasistiska opinioner flyttat fram sina positioner under senare år. Men det gör dem inte mindre skrämmande”, konstaterar han.
”Ni hör väl varningsklockorna? Ni ser väl det vansinniga?”, skriver Bachner och menar att det som hände inte handlar om fotboll, utan om de allt mer aggressiva politiska vindar som blåser i en den svenska samhällsdebatten.

Igår 21:22
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Svenska lagets protest sprids över världen

Medier över hela världen har under dagen rapporterat om hur Jimmy Durmaz och det svenska landslaget gick ut i en gemensam protest som svar på hoten och hatet som Durmaz utsatts för efter matchen mot Tyskland. Flera medier hyllar Durmaz personliga tal om att han inte accepterar hot och hat som riktats mot honom och hans familj.
”Den svenske mittfältaren Jimmy Durmaz levererade ett kraftfullt budskap mot rasism”, skriver exempelvis brittiska The Guardian.
Andra fokuserar på att hela laget stod bakom Durmaz.
”Detta är en grupps gemensamma svar på hat mot en av dess medlemmar”, skriver franska Le Parisien.

Igår 19:20
Truppen samlades framför medierna. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Landslagets gemensamma svar på hoten: Fuck rasism!

Mycket av efterspelet till gårdagens match mellan Sverige och Tyskland har handlat om de rasistiska påhoppen på Jimmy Durmaz som spridits på sociala medier. Inför dagens träning samlades därför landslaget och förbundskapten Janne Andersson framför närvarande journalister.
– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa Durmaz bland annat i ett kort uttalande, innan hela truppen gemensamt följde upp med att gemensamt utropa ”fuck rasism!”

Igår 14:07
Läs mer om Sveriges VM-resa
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Illustrationsbild: Person som kysser marken efter landstigning i Malaga. JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

EU-länder ställer sig bakom förslag om asylcenter

Det finns inte tid att invänta på total enighet mellan EU:s 28 medlemsländer i migrationsfrågan. Det var signalen från Tyskland och Frankrike inför söndagens toppmöte i Bryssel, där drygt hälften av länderna finns representerade.
– Det kommer att bli avtal mellan två eller tre länder om hur vi kan hjälpa varandra, säger förbundskansler Angela Merkel på väg in till det hastigt inkallade mötet.
En av frågorna på dagordningen är hur nya asylsökande ska tas emot och hanteras av EU. Enligt AP får ett förslag om att inrätta asylcenter utanför EU, till exempel i Nordafrika och Albanien, stöd från flera av länderna på mötet.
Tanken är att centren ska avgöra om en asylsökande är en flykting med skyddsbehov eller om det rör sig om en ekonomisk flykting. Förhoppningen är att detta ska få migranter att avstå från den ofta farliga resan till EU.
Statsminister Stefan Löfven (S) sa i veckan att han inte utesluter tanken.
– Det beror alldeles på hur det organiseras, sa han till TT i onsdags.

Igår 16:33
YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

EU-ledare möts i Bryssel för att diskutera migration

Ledare för 16 EU-länder samlas i Bryssel under söndagen för att diskutera en gemensamma linje i asyl- och migrationsfrågan.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger till Reuters att en stor del av mötet kommer att handla kring frågorna hur EU:s yttre gräns ska skyddas samt hur den illegala invandringen ska minskas.
– Vi kommer även att diskutera hur vi ska behandla varandra rättvist inom Schengen, hur vi kan hitta en rimlig balans, säger hon.
Med tanke på att alla länder deltar har flera ledare inför mötet tonat ner sannolikheten att en bred överenskommelse kan nås, skriver AFP.

Igår 14:51
Läs mer om Flykten till Europa
Fotbolls-VM Grupp F
Det är tight inför avslutningen i Sveriges grupp. Bildbyrån
Fotbolls-VM Grupp F

Lottdragning kan komma att avgöra Sveriges VM-öde

Sveriges grupp i VM har utvecklats till ett riktigt getingbo. Svenskarna har slutspelsplatsen i egna händer, slår Sverige Mexiko går laget till åttondelsfinal. Men när det gäller att ta hem gruppsegern vilket påverkar vilket motstånd man ställs mot i åttondelsfinalen är det mer komplicerat, skriver Fotbollskanalen.
I ett läge där både Sverige och Tyskland vinner sina matcher med 1–0 hamnar båda lagen och Mexiko på samma poäng och samma målskillnad. Då kommer fair play-poäng avgöra vilket lag av Sverige och Tyskland som vinner gruppen. Har lagen samma antal fair play-poäng, vilket är fullt tänkbart, blir det slutligen lotten som avgör gruppsegern.

Igår 22:15
HANNAH MCKAY / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Tyska ledare utreds efter bråket med Andersson

Två tyska ledare utreds av Fifa till följd av bråket efter matchen mellan Tyskland och Sverige i fotbolls-VM i går, rapporterar Aftonbladet. Det var direkt efter slutsignalen som den tyske ledare Hans Ulrich-Voigt gick fram mot den svenska bänken och klappade händerna och höjde en knuten näve.
Agerandet kritiserades hårt av det svenska laget och i dag meddelade Fifa alltså att Voigt och ytterligare en ledare Georg Behlau utreds av Disciplinkommittén.

Igår 16:39
Läs mer om Grupp F
Valet 2018 Opinionsläget
Ulf Kristersson och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Opinionsläget

Fortsatt mörka siffror för Löfven och Kristersson

Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna kämpar med vikande väljarstöd. Bilden bekräftas av en ny undersökning som Sifo gjort för Ekot. S backar för sjätte månaden i rad och landar på 24,9 procent, den lägsta siffran sedan februari 2016.
Moderaterna når 20,2 procent och är därmed bara 0,2 procent före Sverigedemokraterna.
Såväl S partisekreterare Lena Rådström Baastad som hennes moderata kollega Gunnar Strömmer förklarar de svaga siffrorna med det starka fokuset på migrationsfrågan hittills i valrörelsen.

Igår 14:39
Jimmie Åkesson (SD).  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

DI/Ipsos: Ökat förtroende för Åkesson inom näringslivet

Förtroendet för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är större bland svenska företagare än bland allmänheten i stort. Det visar DI-barometern som genomförs av Ipsos där närmare 1 400 ledande företrädare i näringslivet deltar.
Undersökningen visar att 36 procent av de tillfrågade har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson, jämfört med 25 procent i april och 13 procent i början av 2016. Samtidigt har fortfarande 61 procent lågt eller inget förtroende alls för Åkesson.
Endast 12 procent uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för statsminister Stefan Löfven.

Igår 15:21
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

M-ledaren toppar näringslivets förtroendelista

Moderaternas Ulf Kristersson är den partiledare som har överlägset högst förtroende bland företrädare i näringslivet. Hela 79 procent av de tillfrågade i DI-barometern uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom – en uppgång med 4 procentenheter sedan i våras.
Även Annie Lööf (C) har höga förtroendesiffror: 48 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Lägst förtroende har statsminister Stefan Löfven med endast 12 procent som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Igår 14:40
Läs mer om Opinionsläget