Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordförsöket i Rinkeby

Uppgifter: Skjuten kopplas till ”dödspatrull”

Den man som sköts med flera skott i Rinkeby i nordvästra Stockholm kan kopplas till en grupp unga män som fungerar som en ”dödspatrull”, skriver Aftonbladet.
Enligt tidningens uppgifter finns det kopplingar mellan den skjutne mannen och flera unga män som misstänks ligga bakom ett tiotal mord i Stockholmsområdet och i Uppsala.
Flera personer greps i början av oktober misstänkta för ett mord på en 40-årig man i Uppsala i april. Fyra personer sitter häktade misstänkta för inblandning i mordet.

Toppnyheter

Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump: Putin personligen ansvarig för valpåverkan

Donald Trump håller Vladimir Putin personligen ansvarig för de ryska försöken att påverka det presidentvalet 2016. Det sa han under en intervju med CNS News i går kväll.
– Jag sa till honom att vi inte accepterar det.
Trumps intervju gjordes efter två dagar efter mötet med Putin i Helsingfors. Efter mötet har presidenten och Vita huset försökt hantera den omfattande politiska kritiken från både demokrater och republikaner och försökt rätta sina egna uttalanden om mötet.

30 min
Sarah Huckabee Sanders. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Vita huset: Trumps ”nej” var inget svar om rysspåverkan

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders pressades på onsdagskvällen kring om Donald Trump tror att Rysslands påverkansförsök riktade mot USA fortfarande pågår. Presidenten svarade på onsdagen ”nej” när reportrar ställde frågan till honom, vilket går emot den amerikanska underrättelsetjänstens bedömning.
Enligt Huckabee Sanders syftade Trumps ”nej” inte på frågan om rysk påverkan. Det framgår inte vad han i stället skulle ha avsett att kommentera. Huckabee Sanders sa att hotet mot USA:s valsystem fortfarande existerar och att man vidtar åtgärder för att skydda det.
Det är andra gången på två dagar som ett förtydligande kring vad Trump menat med ett utspel tvingas fram.

Igår 21:18
Donald Trump. NICHOLAS KAMM / AFP
Mötet mellan Trump och Putin

Går på nytt emot USA:s bedömning: Tror inte att Ryssland försöker påverka

USA:s president Donald Trump tror inte att Rysslands påverkansförsök mot USA är pågående.
– Nej, sa Trump och skakade på huvudet när han fick frågan av reportrar i dag.
Uttalandet motsäger den amerikanska säkerhetstjänstens bedömning om att de ryska försöken att påverka inte var begränsade till presidentvalet 2016 – utan nu riktar in sig mot höstens mellanårsval till kongressen. Den nationelle underrättelsechefen Dan Coats sa förra veckan att ”varningslamporna blinkar rött”.
Trump har de senaste dagarna försökt minska skadorna av uttalandet han gjorde under en pressträff med Vladimir Putin i måndags, skriver Reuters. Där tonade han ner den egna säkerhetstjänstens slutsatser och fäste stor vikt vid Putins nekande.

Igår 17:30
Läs mer om Trumps USA
Dan Eliasson. Skärmdump från SVT:s Aktuellt.
Skogsbränderna i Sverige

”MSB kan inte kalla in helikoptrar från försvaret”

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har inget mandat att beordra Försvarsmakten att sätta in fler helikoptrar i kampen mot skogsbränderna. Det meddelar myndighetens generaldirektör Dan Eliasson i en intervju i SVT:s Aktuellt.
– Hade jag den makten så hade jag gjort det på en gång naturligtvis, säger han.
Enligt Eliasson har inte heller Försvarsmakten rättsliga förutsättningar att tvinga sina piloter att komma in för att bistå.
I intervjun konstaterar han även att det är viktigt att säkerställa att Sverige har en större kapacitet att ”fälla vatten från luften” nästa sommar.

Igår 22:19
Släckningsarbete med helikopter över branden i Ljusdal. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Få av försvarets helikoptrar deltar i släckningsarbetet

Endast två av Försvarsmaktens totalt tio helikoptrar som kan användas för brandbekämpning har satts in i släckningsarbetet vid de många skogsbränder som rasar just nu, rapporterar Dagens Nyheter.
Anledningen är att försvaret inte har som uppgift att bekämpa bränder och att det saknas mycket folk under sommaren. Det säger Mikael Abrahamsson, kommunikatör vid Försvarsmakten:
– Vi får inte kalla in personal för det här. De är på semester.
Abrahamsson hänvisar till en lag som säger att försvaret inte får beredskapssätta personal.

Igår 19:33
Släckningsarbete i Ljusdal. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Hel by evakueras – bränder hotar Kårböle från tre håll

Alla invånare i Kårböle i Ljusdals kommun uppmanas att lämna sina hem, rapporterar flera medier. Evakueringen kommer att pågå hela natten med start klockan 21 på onsdagskvällen, enligt P4 Gävleborg.
– Vi har en brandspridning från tre olika håll som hotar byn, säger skadeplatschef Hans Nornholm, till P4.
Mellan klockan 21.00 och 03.00 kommer det att avgå bussar från kyrkan i byn som de boende kan åka med.

Igår 18:22
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Shuji Kajiyama / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Nya tullutspel sänke för Kinas börser – Tokyo stiger

Asiens börser ser en vikande handel på torsdagen, med indexrörelser i mestadels negativt territorium. Detta sedan Vita husets ekonomirådgivare Larry Kudlow meddelat att handelsdiskussioner med Kina kört fast. Det skriver CNBC.
Kina handlas ner, med vikande kurser kring minus 0,5 procent för Shanghai och Shenzhen. Hongkong faller 0,1 procent.
Med stöd av stark exportdata avancerade dock banker, stålföretag och halvledartillverkare på Tokyobörsen, där Nikkei-index (plus 0,2 procent) strax efter 5.30 tagit täten bland ledande index i regionen.
Bland övriga positiva utropstecken finns Sydney-börsen, som stiger 0,3 procent efter stark australiensisk jobbdata.

12 min
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Femte dagen i rad med uppgångar för Dow Jones

New York-börserna skakade av sig den inledande oron över oväntat svaga signaler från bostadsmarknaden.
Tekniktunga Nasdaq stängde på oförändrat och breda S&P 500 steg 0,2 procent. Storbolagsindexet Dow Jones steg för femte dagen i rad – den längsta uppgångssviten på två månader – och stängde på plus 0,3 procent.
Storbanken Morgan Stanley höjde humöret i banksektorn med sin kvartalsrapport. Bankens resultat och omsättning var bättre än väntat – vilket gav skjuts både åt den egna aktien och åt sektorkollegorna.

Igår 20:07
TT
Dagens börs

Glada miner på börsen efter rapporttung dag

Stockholmsbörsen steg kännbart under den rapporttunga onsdagen.
OMXS30-indexet stängde på plus 0,9 procent medan breda OMXS steg 0,8 procent.
Ett av de främsta dragloken var telekomjätten Ericsson. Efter bolagets rapport tog aktien fart uppåt. Facit för dagen blev plus 8,5 procent.
I banksektorn rapporterade Swedbank bättre än väntat, men aktien tappade trots det 1,8 procent. Också Handelsbanken kom in strax över analytikerprognoserna, men backade 2,5 procent.
Mediekoncernen MTG blev dock dagens stora förlorare. Aktien rasade nästan 12 procent efter att bolaget levererade onsdagsmorgonens enda uppenbara rapportmiss.

Igår 15:40
Läs mer om Dagens börs
Maria Butina vid ett möte med experter som har kopplingar till ryska myndigheter, arkivbild. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslandsutredningen

Beslutet: Utpekad rysk spion blir kvar i fängelset

En federal domare i USA har bestämt att den ryska misstänkta spionen Maria Butina ska bli kvar i fängelse i väntan på rättegång, skriver Reuters. Åklagare hade argumenterat för att det var risk att Butina skulle fly, en linje som rätten gick på.
29-åriga Butina greps i helgen i Washington DC och misstänks för att ha försökt infiltrera det republikanska partiet och vapenlobbygruppen NRA, enligt flera medier. Hon anklagas för att ha stått i kontakt med anställda vid den ryska säkerhetstjänsten. FBI ska även ha observerat Butina under en privat middag med en rysk diplomat som misstänks vara knuten till agentverksamheten.

Igår 20:00
Anna Chapman och Maria Butina. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Poserade med konservativa – jämförs med kändisspion

Ryskan Maria Butina har på sociala medier setts posera på bilder ihop med republikanska profiler som senatorn Rick Santorum och NRA-toppen Wayne LaPierre. AFP skriver att hon på senare år tycks ha dykt upp varhelst konservativa makthavare samlats. Redan 2015 ska FBI ansett att hon utgjort ett hot om spionage.
Butina greps i helgen och misstänks ha försökt infiltrera den mäktiga vapenlobbyn NRA och det republikanska partiet. Enligt åklagare ska hon vid minst ett tillfälle ha använt sig av sex i utbyte mot en position i en ”specifik intresseorganisation”.
Butina kopplas till Alexandr Torshin vid Rysslands centralbank, som tidigare varit politiker. I ett meddelande till Butina ska han förra året ha skrivit att hon ”överträffar” den ryska spionen Anna Chapman som greps i New York 2010 och sedermera blev en kändis hemma i Ryssland.

Igår 17:09
Trump och Putin. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Moskva: FBI underminerar mötets ”positiva resultat”

Gripandet av den misstänkta ryska spionen Maria Butina i USA är ett försök från amerikanskt håll att underminera de ”positiva resultaten” av Donald Trumps och Vladimir Putins möte i Finland. Det hävdar Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, enligt AFP.
29-åriga Butina greps i Washington DC i söndags. Enligt USA:s justitiedepartement misstänks hon för att ha knutit kontakter med personer och infiltrerat organisationer i avsikt att påverka amerikansk politik.
Zakharova säger att Butina levt öppet i det amerikanska samhället och anklagar FBI för att bedriva en politisk agenda.

Igår 15:35
Läs mer om Rysslandsutredningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En kvinna håller sitt barn, i bakgrunden paramilitärer i området Monimbo. MARVIN RECINOS / AFP
Oroligheterna i Nicaragua

”Flyende jagas av polis och paramilitär med hundar”

Styrkor lojala med Nicaraguas president Daniel Ortega tog kontroll över den oppositionella staden Masaya i dag – efter långa strider som väckt internationell kritik och fördömanden.
AFP skriver att beväpnade paramilitärer kört genom stadens centrum med tutande fordon. Ortegas partiflagga hissades på ett stort torg.
Alvaro Leiva, chef för Nicaraguas förbund för mänskliga rättigheter, säger att omkring 200 människor flytt från Masaya och ”jagas av polis och paramilitärer som använder hundar för att spåra dem”.
Samtidigt skriver Reuters att oppositionen förnekar nederlag och att företrädare uppger att man planerar demonstrationer.

Igår 20:15
Systern till en man som dödades av polisen i Masaya sörjer vid hans begravning. Cristobal Venegas / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Nicaragua

Ärkebiskop: Ortega måste stoppa massakern

Regeringstrogna styrkor i Nicaragua attackerade i går en förort till staden Masaya som kontrollerats av de regimkritiska demonstranterna. Det uppger företrädare för en katolsk kyrka i staden.
Ärkebiskopen Silvio Baez skriver på Twitter att kulorna ”når fram till kyrkan Maria Magdalena” där präster tagit skydd.
”President Daniel Ortega måste stoppa massakern!”, vädjar Baez.
Konflikten har pågått i tre månader och nära 300 personer har dödats. Protesterna handlade inledningsvis om en reform av landets pensionssystem som sedan skrotades men har växt till att kräva Ortegas avgång.

Igår 05:36
Poliser på patrull efter sammandrabbningar i Nicaragua under tisdagen. OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Nicaragua

Nicaraguas styre: Vi har slagit ned ”kuppen”

Nicaraguas regering har lyckats med att slå ner ”kuppen”, säger ministern Paul Oquist, en av president Daniel Ortegas närmaste män, till AFP.
– Försöken att utföra en statskupp i Nicaragua har misslyckats, säger han.
Omkring 280 personer har dödats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och poliser sedan protesterna inleddes i april. Under helgen dödades enligt FN tolv personer när regeringsstyrkor skulle tömma demonstranternas barrikader i flera olika städer.
FN har uttryckt oro över det dödliga våldet och försvinnanden i samband med protesterna och EU erbjöd under ett möte i Bryssel i tisdags att hjälpa till för att nå en ”fredlig lösning”.

Igår 04:25
Läs mer om Oroligheterna i Nicaragua
Collage föreställande en lång rad robotansikten. Från utställning om 500 år av teknologiska framsteg, Science Museum in London, 2017. Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Utvecklingen av AI

Forskare och företag: Ska inte bygga mördarrobotar

Hundratals företag och tusentals forskare och framstående ingenjörer lovar i ett gemensamt uttalande att aldrig bygga dödliga autonoma vapen, skriver Gizmondo. Enligt dem utgör sådana vapen ett ”tydligt och närvarande hot mot medborgare i alla världens länder”.
Undertecknarna av löftet skriver att artificiell intelligens spelar en allt större roll i militära system och att det därför är nödvändigt att diskutera var gränserna går för hur tekniken ska få användas.
Bland institutioner som ställt sig bakom uppropet finns bland annat Googles främsta AI-forskningsteam Deepmind, det svenska AI-sällskapet SAIS, University College of London. Även ledande AI-forskare som Demis Hassabis, Stuart Russell, Yoshua Bengio och Anca Dragan har skrivit under.

Igår 20:42
Max Tegmark, arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av AI

Svenske superforskaren: AI bör hanteras som biovapen

Den framstående svenske fysikprofessorn Max Tegmark, verksam vid MIT, är en av tusentals profiler inom AI-fältet som undertecknat ett löfte om att inte bidra till utvecklingen av dödliga autonoma vapen.
I ett uttalande säger Tegmark att uppropet visar att AI-expertisen är beredd att gå från ord till handling, skriver The Verge.
Enligt Tegmark tar uppropet ställning där politiken brister, i och med att man sätter en hård gräns vid användning av AI för militära ändamål.
– Vapen som autonomt tar beslut om att döda människor är lika avskyvärda och destabiliserande som biologiska vapen och bör hanteras på samma sätt, säger Tegmark.

Igår 20:56
Läs mer om Utvecklingen av AI