Stefan Sauer / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om Nord Stream

USA: Ryssland kan använda Nord Stream 2 för spionage

USA hotar med sanktioner mot flera företag om Tyskland fullföljer projektet med den ryska gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön, skriver Reuters. Under en pressträff i Berlin på torsdagen sa Sandra Oudkirk, ansvarig för energifrågor vid utrikesdepartementet, att USA är oroligt att gasledningen kommer användas för att installera övervakningsutrustning i Östersjön.
USA:s kritik gäller även att gasledningen skulle öka Europas beroende av Ryssland för energiförsörjning. Tysklands förbundskansler Angela Merkel möter den ryske presidenten Vladimir Putin i Sotji i morgon, för att bland annat diskutera Nord Stream 2.
Enligt Dagens Nyheter kommer 51 av gasledningens totalt 120 mil gå genom svensk ekonomisk zon, bland annat utanför Gotland.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Jimmie Åkesson (mitten) i riksdagen i dag. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Åkesson besviken på M: ”Jag är riktigt stridslysten”

SD-ledaren Jimmie Åkesson är mycket besviken på Alliansen efter att hans partis kandidat till andre vice talman, Björn Söder, förlorat omröstningen mot Lotta Johnsson Fornarve (V).
– Det är otroligt svagt, särskilt av Moderaterna. Vi släpper fram deras kandidat till talman och de släpper fram en kommunist till posten som andre vice talman, säger han till TT.
Till Aftonbladet säger Åkesson att han inte känner tröstlöshet över tanken på att SD får sitta fyra år till i riksdagen utan att kunna påverka politiken.
– Utifrån Moderaternas extremt svaga agerande i dag blir jag mer taggad faktiskt. Jag är riktigt stridslysten just nu. 

1 tim
Andreas Norlén.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Omröstning om Löfven hålls i morgon: ”Bra att rösta så snart som möjligt”

Redan under tisdagen kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfvens framtid som statsminister. Det meddelade den nyvalde talmannen Andreas Norlén vid en pressträff.
– När det gäller frågan om statsministeromröstningen har jag i dag med gruppledarna bestämt att den ska äga rum i morgon, klockan 9.30, säger Andreas Norlén.
Han tillägger att en omröstning om riksdagens förtroende för regeringen är viktig att göra så fort det går, vilket även gruppledarna tycker, enligt Norlén.
– Jag är talman och inte trollkarl, om det inte finns förtroende för en kandidat blir den inte vald.
Norlén säger att det ”vore klokt” att inte fokusera på det som splittrar just nu. Men det finns orosmoln, anser han.
– Det är min strävan och förhoppning att jag ska vinna alla ledamöters förtroende, fortsätter han.

4 tim
TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

C och L avfärdar helt SD: Vill ha budgetstöd från S

Om Alliansen ska kunna bilda en regering krävs först en blocköverskridande överenskommelse med S, som garanterar att man får igenom sin budget. Det förtydligar C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund för Dagens industri, samma dag som riksdagen samlas till upprop för att välja talman. Dörren är stängd för en regering som är beroende av stöd från SD.
– Vi måste nå ett samförstånd över blockgränsen, säger Björklund som menar att SD skulle kunna utöva utpressning om Alliansen tar makten utan S stöd.
– Nu behöver alliansen och S hitta en väg framåt, säger Lööf.
Björklund säger till Expressen att han är övertygad om att samtal kommer att komma i gång.
– Om samtal mellan blocken inte kommer i gång, då går Sverige mot nyval.

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Talmansvalet
Kerstin Lundgren. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

SD blir utan talmanspost – Söder föll mot C-kandidat

Centerpartiets Kerstin Lundgren har valts till tredje vice talman i riksdagen. Hon vann omröstningen mot Björn Söder från Sverigedemokraterna som därmed blir utan talmanspost.
Avgörande blev Socialdemokraternas beslut att stödja Lundgren, vilket partiets gruppledare Anders Ygeman meddelade strax före omröstningen.
– I valet mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna är valet enkelt för Socialdemokraterna, sa Ygeman i talarstolen.

34 min
Lotta Johnsson Fornarve (V) och Björn Söder (SD). TT
Valet 2018 Talmansvalet

SD:s Björn Söder förlorade mot V:s kandidat efter utdragen omröstning

Lotta Johnsson Fornarve (V) har valts till andre vice talman i riksdagen. Hon slog SD:s Björn Söder i den tredje omröstningen.
Varken Johnsson Fornarve eller Söder fick kvalificerad majoritet i de första två omröstningarna. Valet gick därför till en tredje omröstning där enkel majoritet avgjorde.
Söder riskerar nu att bli utan talmanspost eftersom Socialdemokraterna meddelat att de kommer rösta på Centerpartiets Kerstin Lundgren i valet till tredje vice talman, där även Söder kommer att ställa upp.
I den tredje omröstningen fick Lotta Johnsson Fornarve 149 röster, Björn Söder fick 82 medan 117 röstade blankt.

1 tim
Riksdagens ålderspresident Beatrice Ask (M) under uppropet i riksdagen i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

18 trotsade partilinjen och röstade på Björn Söder

I den första omröstningen i valet till andra vice talman fick Lotta Johnsson Fornarve (V) 147 röster och Björn Söder (SD) 80 röster. 121 ledamöter valde att rösta blankt.
Eftersom SD har 62 mandat innebär det att ytterligare 18 ledamöter valde att lägga sin röst på honom. Allianspartierna har tidigare aviserat att de skulle rösta blankt medan S, V och MP sagt att de ska rösta på Johnsson Fornarve.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA USA:s framtid
Rod Rosenstein. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Källor: Rosenstein avgår som vice justitieminister

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein avgår, uppger en källa för Axios. Rosenstein ska muntligen ha meddelat Vita husets stabschef John Kelly sin avgång eftersom han räknar med att få sparken, enligt källan.
Rosenstein uppges ha föreslagit att president Donald Trump skulle spelas in i hemlighet som ett led i att få honom avsatt, något han har förnekat.
Rosenstein är högste ansvarig för utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet och har bland annat haft befogenhet att sparka utredaren Robert Mueller.

1 tim
Donald Trump och Rod Rosenstein BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
USA:s framtid

Analys: Skojade Rosenstein om att avsätta Trump?

Enligt källor till New York Times har USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein sagt att han skulle spela in Donald Trump och använda det 25:e tillägget i grundlagen för att avsätta presidenten.
En person säger till tidningen att Rosenstein sa det sarkastiskt. Att säga att det var ”ett missförstått skämt” kan bara vara ett sätt för Rosenstein och hans allierade att försöka komma ur knipan, skriver CNN:s Chris Cillizza i en analys. Han menar att tidningen inte skulle bygga ett avslöjande på att källor missförstått Rosensteins sarkasm.
”En källa berättar för Washington Post att Rosenstein två gånger på samma dag nämnt att han ville spela in Trump, vilket kan tyda på att det inte bara var ett skämt”, skriver Aaron Blake i en analys i Washington Post.
Han menar dock att det finns flera förmildrande faktorer – som att det är svårt att se att Rosenstein var seriös med uttalandena.

22 sep
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur
Donald Trump. CAITLIN OCHS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Trump stöttar Kavanaugh: ”Ett obefläckat förflutet”

Donald Trump vacklar inte i sitt stöd till domarkandidaten Brett Kavanaugh, trots att ytterligare en kvinna nu trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp.
– Han är en bra man med ett obefläckat förflutet och det här är väldigt grundlösa anklagelser från personer som företräds av advokater, sa Trump i dag, enligt AFP.
Trump sa också att skandalen som kan komma att stoppa Kavanaughs kandidatur kan vara ”det enskilt mest orättvisa” som någonsin drabbat en kandidat till Högsta domstolen.

27 min
Demonstrationer mot Kavanaugh. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Analyser: Allt mer sannolikt att Kavanaugh faller

Att ytterligare en kvinna nu riktar anklagelser om övergrepp mot domarkandidaten Brett Kavanaugh ökar trycket på de tre republikaner i senaten som ligger närmast till hands att gå emot partiet och rösta mot Kavanaugh, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Skulle två av dem rösta med Demokraterna, faller Kavanaughs kandidatur.
Därför blir nu torsdagens förhör, där Kavanaugh väntas försvara sig mot anklagelserna, ännu viktigare, skriver Collinson.
NBC:s Jonathan Allen skriver att det verkar allt mer sannolikt att Kavanaugh antingen drar tillbaka sin kandidatur eller röstas ner i senaten. Allen konstaterar att det som kommer att bli avgörande är om Kavanaugh eller den första kvinnan som pekade ut honom för sexuella övergrepp, Christine Blasey Ford, framstår som mest trovärdig vid torsdagens förhör.

2 tim
Brett Kavanaugh. SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Ytterligare en kvinna anklagar Kavanaugh

Domarkandidaten Brett Kavanaughs tidigare kurskamrat från Yale anklagar honom för sexuella övergrepp. Deborah Ramirez säger till tidningen The New Yorker att Kavanaugh antastade henne under en fest på Yale-universitet på 1980-talet. Kavanaugh förnekar händelsen och säger att det handlar om förtal.
”De människor som kände mig då vet att detta inte hände”, säger han i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.
Kavanaugh är Donald Trumps kandidat till Högsta domstolen i USA.

Idag 04:59
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Röster om valet
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analys: Polarisering präglar redan den nya riksdagen

Strax efter lunch valdes Alliansens kandidat Andreas Norlén till ny talman. När riksdagen senare ska rösta om andre vice talman, kommer Socialdemokraterna att rösta på Vänsterpartiets kandidat. Anledningen är att partiet inte vill se SD:s Björn Söder på den posten.
Enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein innehåller S budskap två markeringar.
– Det är en markering mot SD:s kandidat och det är en markering mot att Alliansen bryter praxis, sa hon i SVT:s sändning inför beskedet.
I en analys konstaterar SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson att en moderat talman som valts med aktivt SD-stöd, tillsammans med en kollega från Vänsterpartiet nu ska överlägga om vem som ska bli nästa statsminister.
”Partipolitisering och polarisering präglar redan den nyvalda riksdagen”, skriver han.
Eriksson gissar också att ”ett antal borgerliga ledamöter” aktivt kommer att ge sitt stöd till Söder – trots att Alliansen rekommenderat sina ledamöter att lägga ned sina röster.

4 tim
Jonas Sjöstedt Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Sjöstedt: ”Maktens ord kan ge mer rasism på gatan”

Opinion Vänsterpartiet lade fram sin egen kandidat till posten som andre vice talman i strid med rådande praxis. Det för att stoppa SD:s kandidat Björn Söder från att bli kvar på posten.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att ”maktens ord kan leda till mer rasism på gatan”. Han fortsätter:
”Rasistiska partier får sällan politisk makt av egen kraft. Nästan alltid lyfts de in på maktpositioner av den traditionella högern. Det är ett val, det behöver inte göras.”
Samtidigt skriver V:s partisekreterare Aron Etzler att SD har rätt att försöka vinna en majoritet för sina åsikter men att ”det vore också anständigt om de kunde acceptera att det är majoritetens rättighet att inte vilja se dem på maktpositioner”.

Idag 07:53
Partiledarna i debatt inför valet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

”Ta väl vara på de fyra åren – folket förväntar sig det”

Opinion Det svåra parlamentariska läget och talmansvalet lyfts på ledarsidorna i dag – men några höjer också blicken mot utmaningar som väntar under mandatperioden.
Sydsvenskans ledare vill se ett mindre konfrontativt politiskt klimat framöver. På hemmaplan får den nya riksdagen och regeringen ta itu med skolan, bostadsbristen och skattesystemet. Samtidigt hägrar ett nytt presidentval i USA under mandatperioden och Vladimir Putin fortsätter att så splittring, skriver ledaren som avslutar med en hälsning till de nya ledamöterna i riksdagen: ”Ta väl vara på de fyra åren. Svenska folket, det folk varifrån all er makt utgår, förväntar sig det.”
Folkbladets Widar Andersson skriver i en ledare att S fixering vid SD är ”osund”. Han är kritisk till hur ”plakataktivism” i V och MP lett till att partierna vill kuppa bort en talman från SD. ”Det vore bedrövligt om S - eller för den delen C och L - visade det dåliga omdömet att ansluta till plakateriet.”

Idag 06:12
Läs mer om Valet 2018
Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsen tyngdes av nya tullar – H&M klättrade

Stockholmsbörsen inledde veckans handel med nedgångar, tyngda av ett allt mer upptrappat läge i handelskriget mellan USA och Kina, skriver Nyhetsbyrån Direkt. Breda OMXS stängde på minus 0,4 procent och storbolagsindexet OMXS30 sjönk lika mycket.
Tendensen var liknande ute på kontinenten och samtliga stora Europa-index stod på minus vid 17.30-tiden. Även Wall Street går i samma spår. Från och med klockan 06.00 i morse började USA:s nya tullar mot Kina gälla. Kina svarade som väntat med hämndtullar strax därefter.
H&M trotsade börshumöret och steg 2,4 procent och nådde den högsta nivån sedan i våras. Klädjätten släpper sin kvartalsrapport på torsdag. Assa Abloy har köpt ett amerikanskt biometribolag men aktien tappade något.
Tidningarnas rekommendationer gav visst avtryck i kurserna. DI gillar Electrolux som steg 0,2 procent och Börsveckan rekommenderar Bilia som ökade 0,9 procent.
Africa Energy rasade 11,3 procent efter en torrborrning.

36 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Inställda samtal pressar Wall Street – Comcast faller

New York-börserna inleder måndagens handel med sjunkande index. Det efter att Kina ställt in veckans handelssamtal med USA och tullkriget länderna emellan eskalerat, skriver CNBC.
Fem minuter in i handeln står samtliga stora New York-index på minus: • Dow Jones: −0,3% • Nasdaq: −0,8% • S&P 500: −0,4%
Utvecklingen är i linje med de stora Europabörserna, som också pressas av större handelsoro.
Det var klockan 06.00 i morse, svensk tid, som president Donald Trumps tullar på kinesiska varor för ytterligare 200 miljarder dollar aktiverades. En minut senare trädde även de kinesiska hämndtullarna mot amerikanska varor för 60 miljarder dollar i kraft.
Bland enskilda aktier sticker bland annat Comcast ut. Aktien faller närmare 5 procent efter att bolaget i helgen vunnit budgivningen om brittiska Sky.
Spotify-konkurrenten Pandoras aktie stiger över 8 procent efter att Satellitradiobolaget Sirius XM köpt streamingbolaget för 3,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 30 miljarder kronor.

3 tim
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund