Militärutrustning som krävs för att avfyra Iskander-roboten körs genom Moskva under en parad 2016. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

USA tränar svenska armén att stoppa fruktade roboten

En amerikansk luftvärnsbataljon kommer att träna upp den svenska armén på att hantera robotattacker under militärövningen Aurora 20, rapporterar SVT Nyheter.

Sverige har i en jätteaffär köpt luftvärnssystemet Patriot från USA. Beslutet att köpa Patriot fattades ett halvår efter att Ryssland placerade roboten Iskander i Kaliningrad, den ryska enklaven som ligger 30 mil från svenskt territorium. Med Patriot ska Sverige för första gången någonsin få kapaciteten att hantera hot från ballistiska robotar.

– Det gör att vi har möjlighet att förvara oss mot Iskander-roboten, säger kapten Mikael Jernsby till SVT.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Ett tåg som stoppats på den italienska sidan av Brennerpasset. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Österrike stoppar alla tåg till och från Italien

Österrike har beslutat att stoppa alla tåg till och från Italien för att skydda landet från det nya cronaviruset, skriver Sky News.

Landets inrikesminister sa tidigare under kvällen att ett tåg stoppats vid gränsen sedan två passagerare misstänks ha varit smittade.

I Italien har omfattande restriktioner införts i över tio städer för att hindra att viruset sprids vidare. Person som rör sig in och ut ur det smittade området straffas med böter, skriver The Guardian.

Över 130 personer i landet har bekräftats smittade och tre har hittills dött.

20 min
En sjukvårdare med andningsskydd i Libanon. ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter eniga: Världen på gränsen till en pandemi

Världssamfundets möjlighet att förhindra att utbrottet av det nya coronaviruset covid-19 utvecklas till en global pandemi minskar för varje dag som går. Det säger professor Paul Hunter, expert på virusutbrottet, till The Guardian.

– Brytpunkten då vi inte längre kan förhindra en pandemi tycks ha kommit mycket närmre de senaste 24 timmarna, säger Hunter, sedan fallen i bland annat Italien och Sydkorea fortsatt att öka.

Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA, håller med om att risken för en pandemi är mycket stor.

– Vi står helt klart på gränsen till det, säger han till CNN.

2 tim
Karnevalbesökare med munskydd. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Venedig avbryter karneval av rädsla för viruset

Karnevalen i Venedig kommer att avslutas under söndagen flera dagar i förväg på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien, rapporterar AFP. Även alla idrottsevenemang i regionen stoppas fram till den 1 mars.

– Alla privata och allmänna större sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia.

Det var just i Venedigregionen som landets första dödsfall kopplat till viruset skedde. Zaia beskriver situationen som den största krisen under hans tio år på posten.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Hälsoarbetare i Sydkorea. Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Expert: Fel att tona ner – ökar risken för en pandemi

Nu riktas kritik mot hur Folkhälsomyndigheten hanterar utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, rapporterar TT.

Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet tycker att agerandet skickar fel signaler och säger att WHO är rakare i sin kommunikation än vad de svenska myndigheterna är.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen till TT.

Agerandet kan enligt honom leda till att åtgärder vidtas för sent och risken för en pandemisk spridning ökar då.

2 tim
Passagerare på den italienska sidan av Brennerpasset. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

60 DN-läsare fast i Italien – åkte med tidningens tåg

60 DN-prenumeranter befinner sig i centrumet för coronavirus-utbrottet i Italien, skriver Aftonbladet. De åkte med ett tåg abonnerat av DN och hade planer på att besöka den karneval som delvis ställdes in på grund av virusutbrottet.

– Vi följer utvecklingen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till tidningen.

Det är i nuläget oklart hur de ska ta sig hem eftersom tågen över Alperna under söndagen ställdes in. Italien har infört en mängd restriktioner för att förhindra smittspridning.

Tågsatsningen från DN genomförs för att bevisa att det är möjligt att ta sig runt med tåg i Europa.

2 min
Italienskor i mask på Piazza del Duomo i Milano. ANDREAS SOLARO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ring vården om du varit i Italien och har symptom”

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar alla svenskar som varit i virusdrabbade områden i Italien att kontakta vården om de märker av symptom på luftvägsinfektion, skriver TT.

– Man ska genast kontakta den svenska sjukvården via 1177, inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger Tegnell.

I nuläget finns inga planer på att screena svenskar som varit i Italien eftersom det bedöms vara för komplicerat.

Tegnell tonar dock ner risken för en stor spridning i Sverige och menar att risken för det fortfarande är låg.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Peter Tschentscher, SPD:s topnamn i Hamburg efter segern tillsammasns med sin hustru och SP PATRIK STOLLARZ / TT NYHETSBYRÅN
Lokalvalet i Hamburg

Analyser: SPD kan faktiskt fortfarande vinna val

Att SPD i Hamburg faktiskt backar med runt sju procentenheter är nog inget som bekymrar någon inom partiet efter dagens lokalval, skriver Philipp Wittrock i en analys i Der Spiegel.

Trots en rad bakslag för SPD de senaste åren, en partiledarduo som har haft svårt att finna sin plats och ett ifrågasatt koalitionssamarbete på riksnivå blir partiet klart störst i Hamburg.

”Socialdemokraterna kan faktiskt fortfarande vinna val”, konstaterar Wittrock.

Frankfurter Algemeines Daniel Deckers skriver att SPD:s resultat är tre gånger högre än partiets stöd på nationell nivå. Men dagens framgång visar att partiet ännu inte kan räknas bort – men då måste hela partiet lära sig av Hamburg, skriver han.

”I Hamburg har partiet lärt sig läxor som SPD centralt inte ens vill kännas vid.”

Die Welts Dagmar Rosenfeld skriver att nyckeln till partiets framgång var att partiet lade ”socialistiskt nonsens” åt sidan och gick tillbaka till ”gamla SPD”:

”Ett parti som förstår både kapitalismen och välfärdsstaten och som begriper att en ekonomiskt förnuftig politik inte står i motsats till en ansvarsfull klimatpolitik.”

1 tim
AFD:s valvaka under valet i Hamburg Frank Molter / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högerpopulistiska AFD ser ut att tappa sina mandat

Högerpopulistiska AFD ser ut att tappa sina mandat i Hamburgs regionparlament efter dagens val. Enligt en stor vallokalsundersökning ser partiet ut att hamna under femprocentsspärren, skriver flera medier.

Efter skottdådet i staden Hanau förra veckan där elva personer dödades har partiet fått kritik för att underblåsa den typ av rasistiska åsikter som tycks ha drivit gärningsmannen, skriver TT.

Om AFD missar spärren är det första gången partiet trillar ur ett tyskt regionparlament.

3 tim
Jubel på SPD:s valvaka. CHRISTIAN MANG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tydlig rödgrön seger i valet i Hamburg – CDU rasar

Socialdemokratiska SPD blir fortsatt största parti i lokalvalet i Hamburg, skriver flera medier med hänvisning till en vallokalsundersökning. Partiet får runt 38 procent av rösterna, vilket dock är sju procentenheter lägre än i valet 2015.

Näst störst blir De gröna som dubblar sitt stöd till drygt 25 procent. Kristdemokratiska CDU ser ut att få rekordlåga 11 procent och högerpopulistiska AFD går mot ett resultat på under fem procent och ser ut att förlora sina mandat.

4 tim
Läs mer om Lokalvalet i Hamburg
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Läkare: ”Patientsäkerheten har periodvis varit noll”

Hela veckan har varit krisartad på Södersjukhuset som nu gått upp i stabsläge, rapporterar DN.

– Patientsäkerheten har periodvis varit noll där sjuka har fått vänta tolv timmar på att få en läkarbedömning, säger Alexandra Rajevic, läkare på akuten, till tidningen.

Hon har själv jobbat 19 timmar under natten mot torsdag.

Beslutet om att gå upp i stabsläge togs eftersom det råder platsbrist på sjukhuset. VD:n för sjukhuset säger till Aftonbladet att influensa är en av orsakerna.

– Vi har en ökad mängd vinterkräksjuka och andra infektioner. Det bidrar och får äldre kroniskt sjuka människor att behöva söka akutvård, säger Mikael Runsiö.

4 tim
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritig mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

6 tim
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Södersjukhuset går upp i stabsläge – platsbrist

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, skriver Svenska Dagbladet. Sjukhusets presstjänst bekräftar läget för tidningen.

– Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till SvD.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm är kritisk.

”Nu händer det igen. Sjukhusen i Stockholm behöver fler vårdplatser och anställda, inte färre”, skriver hon på Twitter efter beskedet om sjukhuset.

ST-läkaren Laura Eklinder som startat Stockholms sjukvårdsupprop jobbar på akuten och säger till DN att de patienter som väntat längst där har väntat i 32 timmar.

Idag 14:59
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Väljare i en vallokal i Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Konservativa dominerar Irans nya parlament stort

De konservativa och ultrakonservativa kommer att få minst 219 av de 290 platserna i Irans parlament, rapporterar al-Jazira. De mer liberala reformisterna kommer att få minst 20 mandat, ett ras med runt hundra mandat. 35 mandat tillfaller oberoende kandidater.

Valdeltagande blev 42,5, det lägsta sedan revolutionen och ett rejäl minskning från 60 procent i senaste valet. Framför allt är det reformistiska väljare som stannat hemma, vilket tolkas som en protest mot nuvarande presidenten Hassan Rouhanis politik.

– Rouhanis tidigare anhängare dök inte upp, för de vill varken rösta på honom eller på oppositionen, säger Fouad Izadi vid Teherans universitet.

2 tim
Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei  enei.ir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Coronarapportering bakom lågt valdeltagande

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei anklagar utländsk media för att ha försökt använda utbrottet av coronaviruset för att försöka avskräcka iranier från att rösta i fredagens parlamenstval.

– Den negativa propagandan började för ett par år sedan och växte sig starkare ju närmare valet vi kom. De senaste dagarna har medier inte missat en chans att avskräcka människor från att rösta, sa Khamenei enligt nyhetsbyrån AFP.

Två dagar innan fredagens val började den smittsamma virussjukdomen att spridas i Iran och sjukdomen har sedan dess lett till fem dödsfall.

Valdeltagandet har varit lågt, vilket tros bero på att tusentals reformistiska kandidater hindrades från att ställa upp.

Idag 07:43
Läs mer om Valet i Iran

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Walther Sommerlaths förflutna

Expert: Intressant teori – ställer mycket på huvudet

Förutom uppgifterna om att Walther Sommerlath ska haft en central roll vid en tågsmuggling av judar och motståndsmän till Sverige framkommer också uppgifter om hans medlemskap i nazistpartiet i Tyskland, skriver Expressen. Enligt Tomas Sielski som ligger bakom granskningen gick drottning Silvias far med som en skenmanöver för att kunna genomföra en affär med en judisk affärsman och det skedde först 1939, inte 1934 som tidigare uppgifter gjort gällande.

Expressen har intervjuat flera personer som forskat om Sommerlath. Bland annat Matz Deland som var den som först avslöjade uppgifterna om Sommerlaths medlemskap i nazistpartiet.

– Det är en intressant teori som jag tror kan ställa mycket på huvudet i så fall, säger han till tidnigen om de nya uppgifterna kring Sommerlaths medlemskap.

3 tim
Drottning Silvia / Drottning Silvia och Walther Sommerlath Naina Helén Jåma/ TT / TT NYHETSBYRÅN samt SCANPIX
undefined

Handlingar ger ny bild av drottning Silvias far

Originaldokument från andra världskriget som nyligen analyserats ger ny information om drottnings Silvias fars roll under andra världskriget, rapporterar Expressen.

Handlingarna som bland annat är dagboksanteckningar från en person i Walther Sommerlaths närmsta krets visar att han hade en ”central roll” i en tågtransport i augusti 1944 då både judar och motståndsmän smugglades från Berlin till Trelleborg.

Enligt dokumenten ska den svenska drottningens far också hjälpt till att ordna fram identitetshandlingar till judiska flyktingar.

It-konsulten Tomas Sielski står bakom de nya uppgifterna tillsammans med bland annat historikern Sven Rosborn.

Tidigare har det avslöjats att Sommerlath var medlem i det tyska nazistpartiet, bland annat har Kalla fakta berättat att han deltog i ”ariseringen”, utträngandet av judar från det ekonomiska livet i Tyskland.

3 tim
Läs mer om Walther Sommerlaths förflutna