Utrikes

Castellucci (t h). TT
Rasade viadukten i Genua

Vägbolag lovar miljoner till anhöriga – och en ny bro

Det italienska vägbolaget Autostrade per l'Italia avsätter 500 miljoner euro som ska gå till att återuppbygga den kollapsade bron i Genua, hjälpa till med evakueringarna och till offrens familjer. Det meddelade vd:n Giovanni Castellucci på en presskonferens, enligt AFP. Den nya stålbro beräknas stå färdig om åtta månader.
På frågor om bolagets ansvar för händelsen svarade Castellucci att alla kontroller av bron visat att den varit i gott skick, men att man kommer fortsätta genomföra kontroller för att gå till botten med vad som hänt.
Den italienska regeringen har övervägt att säga upp avtalet med entreprenören, och en minister har krävt vd:ns avgång. Fabio Cerchiai, bolagets styrelseordförande, meddelar dock att Castellucci kommer att sitta kvar på sin post.

Igår 19:52
Simone Arveda / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Tusentals tog farväl av offren: ”Förlorade en vän”

Tusentals sörjande samlades för att ta farväl av offren för tisdagens brokollaps i italienska Genua, där en statsbegravning hölls på lördagen.
– Jag förlorade en vän men kom hit för alla offren, säger Genua-bon Nunzio Angone till AFP.
Italiens president Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte deltog båda i den katolska ceremonin, som efterföljdes av en imamledd bön för de två muslimska offren.
Över hälften av offrens familjer hade dock valt att inte delta i ceremonin, i vissa fall som en signal för sitt missnöje med politikern som inte agerat för att förebygga olyckan.

Igår 17:56
Läs mer om Rasade viadukten i Genua
Arkivbild. Annan under samtal mellan Kenyas president och oppositionen, 2008. SIMON MAINA / AFP
Reaktioner på Kofi Annans död

”En ultimat diplomat som förändrade FN för alltid”

Kofi Annan moderniserade FN – och var inte rädd att höja rösten. Det konstaterar Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson efter beskedet om den tidigare FN-chefens bortgång.
– Han är på något sätt den ultimate diplomaten. Han som alltid kunde gå in oavsett vilken konflikt, dämpa stämningarna och hitta en lösning, säger han.
Även Project Syndicate beskriver Kofi Annan som ”en av vårt tids främsta diplomater”. Sajten har samlat alla texter Annan själv skrivit för dem under åren, där han lyfter frågor som flyktingsituationen i Europa och varför synen på sanktioner behöver förändras.
”Annans ledarskap efter Bosnienkrigets fasor blev katalysatorn för ett mer proaktivt FN, inte bara när det gäller att medla fred utan även i den globala kampen mot klimatförändringarna”, skriver man.

Igår 15:14
Theresa May/Nerandra Modi/Emmanuel Macron.  TT
Reaktioner på Kofi Annans död

Världsledare i sorg: En stor diplomat har lämnat oss

Efter nyheten om Kofi Annans bortgång strömmar hyllningar in från ledare världen över.
”Vi kommer aldrig att glömma hans lugn och hans beslutsamma blick, eller styrkan i hans strider”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron i ett inlägg på Twitter.
Storbritanniens premiärminister Theresa May skriver att Annan var en stor ledare som bidrog enormt mycket till att göra ”världen han lämnar till en bättre plats än den han föddes in i”.
Indiens premiärminister Narendra Modi skriver att världen har förlorat en stor diplomat, som fungerat som dess samvete när det gäller internationell fred och säkerhet.
Zimbabwes oppositionsledare Nelson Chamisa skriver på Twitter att han träffade Annan för bara några dagar sedan.
”Han kände stor kärlek för världsfred och demokrati. Han trodde på Zimbabwe och dess folk. Adjö Afrikas son!”

Igår 11:50
Kofi Annan.  CAROLINE SEIDEL / DPA
Reaktioner på Kofi Annans död

Hyllas som en av de största: ”På Mandelas nivå”

Den svenska diplomaten och tidigare utrikesministern Jan Eliasson hyllar Kofi Annan i en intervju med SR Ekot.
– Han är en gestalt som jag vill sätta på samma nivå som Mandela. En föregångsperson som vi alla nu måste komma ihåg och värna om hans minne, säger han.
Annan var gift med svenska Nane Annan och Eliasson, som beskriver sig själv som en nära vän till Annan, säger att han hade en stark anknytning till Sverige. Eliasson beskriver också hur betydelsefullt Annans lugn och närvaro var i fredsförhandlingar.
Även den norska diplomaten Erik Solheim och den tidigare utrikesministern Carl Bildt hyllar Annan.
”Världen har förlorat en stor humanitär och statsman i dag”, skriver Solhem i ett inlägg på Twitter.
”En av de sanna globala ledarna av vår tid. En man med mod, visdom och vänskap. Jag är hedrad över att ha haft förmånen att arbeta för honom”, skriver Bildt.

Igår 10:06
Läs mer om Reaktioner på Kofi Annans död
Med utrikesminister Anna Lindh under ett Sverigebesök, 2001 Björn Larsson Ask/SCANPIX / Svenska Dagbladet
Kofi Annan 1938-2018

Hela världens diplomat – Kofi Annans karriär i bilder

Irak, Syrien och forna Jugoslavien – Kofi Annan har varit involverad i fredsarbetet i de flesta av världens konfliktzoner under sin långa diplomatiska karriär.
Från 1997 till 2006 var han generalsekreterare i FN och år 2001 tilldelades han och organisationen gemensamt Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”.
Här är ett urval av bilder från Kofi Annans långa liv och karriär.

Igår 16:23
Kofi Annan.  TIMOTHY A. CLARY / AFP
Kofi Annan 1938-2018

Tidigare FN-chefen Kofi Annan är död – blev 80 år

Den tidigare generalsekreteraren för FN Kofi Annan är död, bekräftar FN. Annan uppges ha dött i Schweiz och blev 80 år gammal.
”Idag sörjer vi förlusten av en stor man, en ledare och en visionär. Ett liv värt att hyllas”, skriver FN:s migrationsorganisation, International Organization for Migration (IOM) på Twitter.
Enligt FN somnade han in fridfullt efter en kort tids sjukdom.
Under perioden 1 januari 1997 till 31 december 2006 var Annan generalsekreterare i FN. 2001 belönades han och FN med Nobels fredspris för deras arbete för att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”.
Efter sin tid som generalsekreterare har Kofi Annan bland annat agerat som FN:s särskilda sändebud i Syrien.
Annan var sedan 1984 gift med den svenska juristen och konstnären Nane Annan.

Igår 09:37
Läs mer om Kofi Annan 1938-2018
Ortega och Murillo 2015. Esteban Felix / TT / NTB Scanpix
Oroligheterna i Nicaragua

Analys: I Ortegas ögon är det han som är offret

President Daniel Ortega och hans vicepresident, tillika hustru, Rosario Murillo ser sig själva som offer för de politiska oroligheterna i Nicaragua. Det skriver journalisten och författaren Lars Palmgren, tidigare Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent, i en analys i Utrikesmagasinet.
Palmgren beskriver hur paret avfärdar de demonstrerande ungdomarna som kriminella gäng och ”vampyrer som behöver blod”. Han drar paralleller mellan de pågående protesterna och sandinisternas revolution under slutet av 70-talet. Då var det Ortega själv som kom till makten, och med honom demokratin.
”I dag handlar kampen om att försvara den demokrati som erövrades då”, konstaterar Palmgren.

Igår 18:47
Arkivbild. Turister i Nicaragua. ESTEBAN FELIX / TT / NTB Scanpix
Oroligheterna i Nicaragua

Politisk oro skrämmer bort turister från Nicaragua

De politiska oroligheterna i Nicaragua slår hårt mot landets turismsektor, rapporterar Al Jazeera.
Den historiska staden Granada – annars ett populärt turistmål – är en av platserna som drabbats. Här har hotellbeläggningen gått ner med 80 procent, antalet flighter har halverats och en tredjedel av restaurangerna har tvingats stängas, enligt siffror tv-kanalen tagit del av.
– Det har gått två veckor utan en enda gäst, säger hotellägaren Rene Sandigo, som är rädd att han snart kommer behöva stänga.
Samtidigt kritiseras regeringen för att försöka locka turister till landet med vackra reklamfilmer – när missnöjet med president Daniel Ortega växer sig allt starkare och våldsamheterna i landet inte ser ut att avta.

Igår 18:26
Läs mer om Oroligheterna i Nicaragua
Vladimir Putin och Angela Merkel.  ODD ANDERSEN / AFP
Rysk-tyska toppmötet

Omdiskuterad gasledning ska diskuteras på mötet

I morgon ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffa Rysslands president Vladimir Putin i ett toppmöte.
Syrien, Ukraina och gasledningen Nord Stream 2 står på dagordningen när två av världens mäktigaste ledare ska försöka reparera den kyliga relation som funnits sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014.
Gasledningen Nord Stream 2 planeras gå genom Östersjön och göra det möjligt för Ryssland att exportera naturgas utan att gå genom Ukraina. Båda länderna är positiva till bygget. För Tyskland är det komplicerat då det undergräver landets ställning i Ukraina-konflikten.
– För Putins del signalerar det också att Ryssland är långt ifrån isolerat. Ena månaden träffar han USA:s president Donald Trump och nästa den tyska förbundskanslern, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

17 aug
Läs mer om Rysk-tyska toppmötet
Trumps USA USA:s framtid
Arkivbild. Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Trump: ”Sociala medier censurerar högern”

”Sociala medier” censurerar och diskriminerar republikanska och konservativa röster. Det är Donald Trumps budskap i en rad inlägg på Twitter som publicerades under lördagen.
Presidenten gav inte några specifika exempel men uttalandet kommer bara dagar efter att Facebook, Apple och Spotify plockat ner innehåll från Alex Jones, grundare av högerextrema konspirationssajten Infowars, med hänvisning till att han brutit mot deras policy mot hets mot folkgrupp.
Samtidigt som högerröster – ”vissa bra och vissa dåliga” – plockas bort behandlas vänstern helt annorlunda, fortsätter Trump. Som exempel tar han de amerikanska nyhetsmedierna CNN och MSNBC, som han menar ägnar sig åt ”sjukligt beteende” utan att få några konsekvenser.

Igår 15:48
Erik Prince/Trump på en militärbas tidigare i veckan. TT
Trumps USA USA:s framtid

Källor: Trump överväger att ”privatisera” kriget

Donald Trump överväger idén att låta privata företag sköta USA:s krig i Afghanistan, uppger källor inom administrationen för NBC News.
Idén kommer från början från Erik Prince, grundare av säkerhetsföretaget Blackwater (numera Academi, reds anm.). Princes tanke är att presidenten ska dra tillbaka militären från landet och ersätta den med privata militärer. Dessa ska rapportera till ett amerikanskt sändebud som i sin tur rapporterar till presidenten.
I en intervju med NBC säger Prince att han inte diskuterat saken med Trump personligen, men att han planerar att göra aggressiv marknadsföring för att få honom att omfamna idén. En talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd förnekar att Trump överväger Princes idé.

17 aug
Läs mer om Trumps USA
Syrienkriget

Idlib inväntar offensiven: ”Vet inte vad vi ska göra”

Befolkningen i Idlib har fördubblats av både civila och rebeller som flytt andra delar av Syrien. Nu inväntar över tre miljoner människor regimens offensiv mot provinsen, ett av de sista rebellfästena i landet.
Sky News korrespondent reser runt i området och träffar bland annat medlemmar ur den tidigare al-Qaidakopplade jihadistkoalition som kontrollerar området. Även terrorgruppen IS finns fortfarande kvar i regionen.
Men hon möter även civila som är fast i de stora flyktingläger som breder ut sig över provinsen.
– Vi vet inte vad vi ska göra med barnen, vart vi kan ta oss där det är säkert, säger en kvinna i ett av lägren till tv-stationen.

Igår 14:59
Arkivbilder. Heather Nauert (t v), medlem i USA-stödda SDF plockar ner en IS-lfagga utanför Raqqa (t h). TT
Trumps USA Syrienkriget

USA stoppar finansiering av insatser mot IS i Syrien

Trump-administrationen avbryter finansieringen av flera projekt tänkta att bekämpa terrorgruppen IS och stabilisera situationen i det krigsdrabbade Syrien, skriver AFP.
Pentagons talesperson Heather Nauert menar att beslutet inte ska tolkas som att USA:s åtaganden i Syrien upphör – men påpekar att Donald Trump länge uppmanat landets allierade att ta på sig ”en större del av bördan”, något som nu ska ha skett.
– Presidenten har varit tydlig med att vi är beredda att stanna i Syrien tills IS är besegrade, tillägger hon.
De över 200 miljoner dollar som var vikta till ändamålet ska i stället användas på annat håll. Enligt AP ska det humanitära biståndet till landet inte påverkas.

17 aug
Arkivbild. TT
Syrienkriget

Världsledarna oroas för ”humanitära risker” i Idlib

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttryckte på fredagen sin gemensamma oro över de ”humanitära risker” Bashar al-Assad-regimens planerade offensiv mot rebellkontrollerade Idlib-provinsen kan komma att innebära för civilbefolkningen. Det rapporterar AFP.
Tusentals civila och rebeller har tagit sig till Idlib under krigets gång, många av dem genom de evakueringsavtal Assad-regimen slutit för att återta kontrollen över andra rebellkontrollerade områden.
Även FN har varnat för att situationen i regionen kan utvecklas till en större humanitär katastrof än under regimens offensiv mot östra Ghouta.

17 aug
Läs mer om Syrienkriget
Narendra Modi på Atal Bihari Vajpayees begravning i går.  - / AFP
Översvämningarna i Indien

Indiens premiärminister besöker drabbade Kerala

Indiens premiärminister, Narendra Modi, har rest till det översvämmade området i Kerala där 324 människor har dött, rapporterar BBC.
Modi ska träffa tjänstemän i delstaten och diskutera lösningar för den kris som råder i området. Över 200 000 människor har förlorat sina hem till följd av monsunregnet.
– Vi ska distribuera fler båtar och militär ska genomföra fler räddningsoperationer, sa Keralas tjänsteman PH Kurian.

Igår 07:20
Översvämningarna i Indien

”Nu når vattnet snart andra våningen, snälla be för oss”

Tusentals människor har fått sina hus förstörda efter att det kraftiga monsunregnet i den indiska delstaten Kerala orsakat jordskred och översvämningar.
– Vattnet har nått båda våningarna i vårt hus. Alla våra saker har förstörts, berättar Kerala-bon Raji för The Guardian.
I en video som delats i sociala medier ses en man stå inomhus, med vatten upp till halsen.
– Nu når vattnet snart andra våningen i vårt hus. Hoppas ni ser detta. Be för oss, säger han i videon.

17 aug
Kerala.  SIVARAM V / TT NYHETSBYRÅN
Översvämningarna i Indien

Dödssiffran fortsätter att stiga i Kerala: 324 döda

Minst 324 personer har dött till följd av de kraftiga monsunregnen i den indiska delstaten Kerala, skriver AFP och hänvisar till myndigheter.
Enligt delstatsregeringen har flera av offren dödats i jordskred som orsakats av regnet.
– Vi bevittnar något vi aldrig tidigare sett i Keralas historia. Nästan alla dammar är öppna nu. De flesta av våra reningsverk ligger under vatten, säger delstatsregeringens chef Pinarayi Vijayan.

17 aug
Läs mer om Översvämningarna i Indien