Utrikes

Trumps USA USA:s framtid
JIM YOUNG / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Analys: Trumps åtgärd är farlig för hans eget parti

Beslutet att utlysa nationellt nödläge vid USA:s södra gräns för att kunna bygga muren mot Mexiko är en utvidgning av presidentens befogenheter som riskerar att slå tillbaka mot Republikanerna, skriver BBC:s Jon Sopel i en analys.

Trump kan därmed runda kongressen och finansiera sin mur mot Mexiko genom omfördelning av budgetmedel från bland annat försvaret. Beslutet tas emot med skepsis av republikaner i senaten och representanthuset, som befarar att en demokratisk president kan svara med samma mynt.

”Låt oss spola fram bandet några år, och tänka oss att en demokrat sitter i Vita huset. Det sker en masskjutning någonstans. Presidenten kan inte få igenom lagstiftning om hårdare vapenlagar i kongressen, men kommer nu att kunna spela Trumpkortet”, skriver Sopel som tillägger att möjligheten att utlysa nödläge gavs för ”verkliga nödlägen”.

”Om det verkligen råder nödläge vid gränsen, varför har det tagit presidenten två år att göra detta?”

3 tim
CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Trump utlyser nationellt nödläge för murbygget

USA:s president Donald Trump utlyser nationellt nödläge vid USA:s södra gräns, meddelar han på en pressträff i Vita huset. Beslutet ger honom möjlighet att omfördela pengar från försvarsbudgeten för att bygga muren mot Mexiko. Enligt Axios kommer 3,6 miljarder dollar tas ifrån militärbudgeten. Den totala kostnaden beräknas till 8 miljarder dollar.

– De säger att murar inte fungerar. Murar fungerar till 100 procent. Alla vet att murar fungerar, säger Trump.

Beslutet har kritiserats av både demokrater och republikaner. Demokraterna menar att det rör sig om ett missbruk av presidentmakten och flera republikaner anser att det öppnar upp för demokratiska presidenter att göra samma sak, till exempel med hänvisning till klimatkrisen.

6 tim
Nancy Pelosi. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA USA:s framtid

Demokraterna rasar mot Trump: Står inte över lagen

Donald Trumps beslut att utlysa nödläge vid USA:s södra gräns strider mot den amerikanska konstitutionen. Det säger toppdemokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer i ett gemensamt uttalande.

”Presidentens icke-lagenliga utfärdande av en kris som inte existerar gör stor skada på vår konstitution och gör USA mindre säkert”, skriver de i ett gemensamt uttalande och tillägger att de kommer att försöka stoppa beslutet i kongressen.

”Presidenten står inte över lagen”, skriver de.

Trumps åtgärd kommer också att prövas rättsligt. Bara minuter efter att Trump gett sitt besked meddelade New Yorks delstatsåklagare att man kommer att bestrida beslutet. Presidenten är dock övertygad om att han kommer få sin vilja igenom.

– Vi kommer att vinna i Högsta domstolen, sa han på eftermiddagens pressträff.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Rysslandsutredningen
Huckabee Sanders Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Vita husets pressekreterare utfrågad av Mueller

Sarah Huckabee Sanders, pressekreterare i Vita huset, är den senaste i Trumpadministrationen att frågas ut av den särskilde åklagaren Robert Mueller, rapporterar CNN.

Huckabee Sanders förhördes i samma veva som hennes företrädare Sean Spicer och den tidigare stabschefen John Kelly, enligt CNN. Det är oklart vad samtalet handlade om.

– Presidenten uppmanade mig, precis som han har gjort till alla i administrationen, att samarbeta fullt ut med den särskilde åklagaren säger hon till tv-kanalen.

1 tim
Andrew McCabe. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Tidigare FBI-topp tonar ner Trumputtalanden

Uppgifterna om att det förekom diskussioner mellan FBI-företrädare och amerikanska justitiedepartementet om att försöka avsätta president Donald Trump är överdrivna. Det säger en talesperson för den före detta vicechefen Andrew McCabe till AP.

McCabe berättar själv om diskussionerna i en intervju med CBS ”60 minutes”. Utdrag ur intervjun publicerades i går men hela intervjun sänds först på söndag. Talespersonen förtydligar att McCabe själv inte deltog i några samtal om att avsätta Trump, men att han var närvarande när biträdande justitieminister Rod Rosenstein nämnde det.

”Hans uttalanden har tagits ur sitt sammanhang och förvanskats”, säger McCabes talesperson till AP.

1 tim
Andrew McCabe. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Förre FBI-toppen: Pratades om att tvinga bort Trump

Högt uppsatta personer inom det amerikanska justitiedepartementet var så oroade av Donald Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey att de diskuterade möjligheten att avsätta Trump med hjälp av konstitutionens 25:e tillägg. Det säger tidigare biträdande FBI-chefen Andrew McCabe i en intervju i CBS 60 Minutes som ska sändas på söndag, skriver New York Times.

– Det diskuterades om det var möjligt att samla vicepresidenten och en majoritet av kabinettet för att tvinga bort presidenten, säger McCabe.

Diskussionerna ska ha förts i maj 2017.

Igår 15:14
Läs mer om Trumps USA
Bild från staden Mubi. LUIS TATO / AFP
Valet i Nigeria

Analys av väljarsiffror i Nigeria väcker misstankar

En analys av röstlängderna i Nigeria har lett till misstankar om att valet kan vara riggat, skriver The Guardian.

Antalet nya väljare har ökat med samma procentsats i alla delstater, vilket är en statistisk omöjlighet och på tvärs emot den demografiska utvecklingen enligt tidningens analys. Siffrorna tyder på att en del av de nyregistrerade väljarna är falska, men det är oklart vem som i så fall skulle tjäna på det, skriver tidningen.

Nigeria går till valurnorna i morgon lördag.

4 tim
Anhängare till president Muhammadu Buhari. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Nigeria

”Ber till Gud att en ledare ska komma ihåg oss”

I utkanten av Nigerias huvudstad Abuja – i den fattiga bosättningen Ruga – är det långt mellan valaffischerna, skriver AP.

Den 65-årige butiksägaren Jafar Ali har inga höga förväntningar om att någon av de båda presidentkandidaterna i helgens val ska besöka området.

– Allt vi ber Gud om är att en ledare ska komma ihåg oss någon dag och komma hit, säger Ali till nyhetsbyrån.

Frånvaron av politiska kampanjer står i skarp kontrast till valfebern i centrala Abuja. Den sittande presidenten Muhammadu Buhari utmanas av den tidigare vicepresidenten, tillika miljardären, Atiku Abubakar. Enligt uppgifter har lika mycket pengar aldrig tidigare spenderats på ett val i landet, vilket frustrerar fattiga i landet, skriver AP.

Idag 13:45
En kvinna i Port Harcourt. Presidentkandidaterna har de senaste dagarna lagt in den sista stöten för att vinna väljare. YASUYOSHI CHIBA / AFP
Valet i Nigeria

Territorier i norr kan bli avgörande i Nigerias val

De sista förberedelserna pågår i Nigeria inför morgondagens val där den sittande presidenten Muhammadu Buhari utmanas av den tidigare vicepresidenten Atiku Abubakar.

2015 valdes den 76-årige Buhari till president och då hoppades många på att terrorsekten Boko haram skulle besegras men i dag oroar sig många i stället för växande otrygghet i landet.

Opinionsmätningar i Nigeria tenderar att vara opålitliga och bedömningarna går isär om vem som har störst chans att vinna. Eftersom både Buhari och Abubakar är muslimska män från landets norra delar kan det bli avgörande hur väljare i de områdena röstar, skriver Bloomberg.

Idag 10:51
Läs mer om Valet i Nigeria