Utrikes

Trumps USA Trumps gränspolitik
Migrantbarn köar i Homestead Temporary Shelter, en av flera anläggningar för de barn som separerats från sina föräldrar.  Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Källa: Pentagon förbereder 20 000 sovplatser åt barn

USA:s försvarsdepartement Pentagon har sagt ja till att anordna 20 000 sängplatser på militäranläggningar till migrantbarn som tagits i förvar. Det uppger en försvarskälla till Washington Post.
Förfrågan om sängplatserna kommer från USA:s hälso- och socialdepartement.
Det är oklart vilka militärbaser som är tänkta att användas, men enligt Washington Post är minst fyra anläggningar aktuella. Tre av dem ligger i Texas och en i Arkansas.
Över 2 300 barn har tagits ifrån sina föräldrar sedan Trumpadministrationen införde ”nolltolerans” mot illegal invandring. Trump utfärdade i går en presidentorder om att stoppa separationerna, och tanken är att familjerna i stället ska vara i förvar gemensamt. Det är oklart vad som kommer att hända med de barn som redan skiljts från sina familjer.

1 tim
Melania Trump CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Trumps gränspolitik

Melania Trump besökte förvar: ”Hjälp barnen”

Melania Trump dök utan förvarning upp vid en av de anläggningar i Texas där migrantbarn förvaras efter att ha separerats från sina föräldrar.
Besöket skedde en dag efter att hennes make Donald Trump utfärdat en presidentorder om att stoppa de hårt kritiserade familjeseparationerna.
– Jag är glad att jag är här och ser fram emot att träffa barnen. Jag vill också be er att hjälpa barnen att återförenas med sina föräldrar så snabbt som möjligt, sa presidentfrun vid anläggningen i McAllen i Texas, rapporterar AFP.
Många frågetecken kring separationerna återstår fortfarande. Gårdagens presidentorder innebär inte att gränspolitiken liberaliseras, utan i stället att familjer ska låsas in tillsammans.
Över 2 300 barn hittills har skiljts från sina föräldrar. När och hur de kan återförenas med sina familjer är fortfarande oklart.

3 tim
Bildmontage.  TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Magasinet Time: Trump testar USA:s humanism

Bilden på en skräckslagen tvåårig flicka som gråter medan hennes mamma blir kroppsvisiterad av polis vid gränsen till Texas har blivit symbolen för USA:s nya hårda migrationspolitik. På tidskriften Times nya omslag stirrar Donald Trump ner på barnet och rubriken lyder: ”Välkommen till Amerika”.
I en kommentar till omslaget skriver Time att USA aldrig haft en president som pratat mindre om demokrati, jämställdhet eller mänskliga rättigheter. Det sistnämnda har presidenten bara yttrat tio gånger, enligt magasinet.
”För varje månad som går så testar han hur långt ’America first’-politiken kan ta oss från våra grundläggande humanistiska värden. Och de senaste två och en halv månaderna, vid vår södra gräns, har vi sett resultatet”, skriver Time som syftar på de uppmärksammade familjeseparationerna.

5 tim
Läs mer om Trumps gränspolitik
Flyktingsituationen EU-politiken
Viktor Orbán.  Bernadett Szabo / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen EU-politiken

Höjd ungersk skatt för ideell hjälp till migranter

Ungerns parlament har röstat ja till ett lagpaket som ska straffa organisationer som är för invandring. Det innebär bland annat en särskild skatt på 25 procent för ickestatliga organisationer som hjälper migranter eller flyktingar.
160 ledamöter var för det kontroversiella lagpaketet och 18 var emot, skriver AFP.
”Vi vill använda den här skatten för att motverka organiserad invandring”, sa finansdepartementet i ett uttalande i går.
Detta är en i raden av premiärminister Viktor Orbáns åtgärder mot invandringen. Tidigare i våras infördes en lag som innebär risk för fängelse för personer eller grupper som hjälper migranter eller flyktingar.

Igår 14:10
Frankrikes president  Emmanuel Macron Darko Vojinovic / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen EU-politiken

Macron: Populismen sprids som spetälska över Europa

Frankrikes president attackerar Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini från det främlingsfientliga partiet Lega angående hanteringen av cirka 600 migranter på räddningsfartyget Aquarius.
Emmanuel Macron säger att populisterna sprids som en sjukdom i Europa.
– Man kan se dem stiga upp lite som en spetälska över hela Europa, i länder där vi trodde att det skulle vara omöjligt att se dem igen, i grannländer, säger han under ett besök i franska Bretagne,
Spanien har tagit emot fartyget Aquarius, efter att Italien vägrat låta det lägga till vid deras hamn. På båten fanns flera gravida kvinnor och barn. Även Malta vägrade att ta emot migranterna.

3 tim
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.  YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen EU-politiken

Låst läge inför toppmöte – länder ses i sista sekund

Det pågår nu febril aktivitet för att hitta en lösning om EU:s framtida asylpolitik. EU-ledarna ska försöka enas på ett toppmöte i Bryssel den 28 och 29 juni, men läget ser låst ut.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har därför kallat till ett mini-toppmöte på söndag eftermiddag för att försöka lösa upp några av knutarna inför nästa vecka.
Den österrikiska nyhetsbyrån APA erfar att Tyskland, Österrike, Italien, Frankrike, Spanien, Grekland och Bulgarien kommer att delta. Och Maltas premiärminister Joseph Muscat twittrar att han tackat ja till mötet.
Enligt APA ska mötet diskutera illegal migration och hur Dublinreglerna och EU:s gränskontrollorgan Frontex ska kunna stärkas.

Igår 18:01
Läs mer om EU-politiken
Trumps USA Nordkoreakrisen
Kimg Jong-Un och Donald Trump vid toppmötet i Singapore. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

En majoritet i USA ger stöd åt Trumps Nordkoreapolitik

USA:s president Donald Trump noterar sitt högsta stöd hittills i en politisk fråga i en opinionsmätning beställd av AP. Enligt mätningen stöder en majoritet, 55 procent, av amerikanerna hans Nordkoreapolitik. Det är en ökning från 42 procent i mars och 34 procent i oktober förra året.
Även personer som normalt sett inte uppskattar Trumps presidentskap säger sig beundra hans ansträngningar till nedtrappning med Nordkorea, skriver nyhetsbyrån.
Den positiva bilden av Trumps insatser i Nordkoreafrågan tycks inte ha påverkat den allmänna synen på presidenten. Förtroendet för honom ligger kvar på 41 procent och har inte förändrats mycket sedan mars.

Idag 12:22
Donald Trump håller tal i Minnesota. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Kvarlevor efter stupade soldater kan ha återförts

Nordkorea har överlämnat kvarlevorna efter 200 stupade amerikanska soldater som försvann i Koreakriget, uppger USA:s president Donald Trump, enligt amerikanska medier.
– Vi har fått tillbaka våra stora fallna hjältar, sa presidenten under ett tal inför anhängare i Duluth i Minnesota.
Beslutet om att överlämna kvarlevor ska ha tagits vid toppmötet i Singapore. Uppgifterna om att det nu har skett har inte bekräftats officiellt.

Idag 06:55
Kim Jong-Un och hustrun Ri Sol Ju besöker Nordkoreas ambassad i Peking. - / KCNA VIA KNS
Trumps USA Nordkoreakrisen

Mattis: Inget tyder på att Nordkorea börjat nedrusta

Det finns ännu inget som tyder på att Nordkorea tagit några steg i riktning mot att nedrusta sitt kärnvapenprogram. Det sa USA:s försvarsminister James Mattis när han i går talade med reportrar, enligt The Guardian.
Mattis uttalande väcker enligt tidningen frågor om hur den diplomatiska uppföljningen till förra veckans uppmärksammade möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore ser ut. Direkt efter mötet hävdade Trump att Nordkorea påbörjat nedrustningen av ett testområde, eller skulle göra det så fort Kim återvände till Nordkorea. I utbyte skulle USA:s militärövningar med Sydkorea avslutas, enligt Trump.

Idag 04:34
Läs mer om Nordkoreakrisen
Mani Hussaini, Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Breiviks fängelsestraff

AUF: Ett ynkligt försök att få uppmärksamhet

Europadomstolen i Strasbourg tar inte upp den norske massmördaren Anders Behring Breiviks klagan över hur han behandlas i fängelset. Ordföranden i Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) kallar Breiviks försök för ”ynkligt”.
– Detta har varit ett ynkligt försök av barnamördaren att få uppmärksamhet kring sig själv, säger Mani Hussaini, enligt den norska nyhetsbyrån NTB.
Liksom Norges högsta domstol nekar Europadomstolen Breivik prövningstillstånd. Därmed har Breivik nått vägs ände i frågan. ”Beslutet är slutgiltigt”, skriver domstolen.
Brevik mördade 69 människor den 22 juli 2011 på Utøya, där AUF hade sommarläger, och ytterligare åtta i regeringskvarteren i Oslo.

Idag 14:41
Anders Behring Breivik, 2012. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
Breiviks fängelsestraff

Europadomstolen tar inte upp Behring Breiviks fall

Europadomstolen i Strasbourg meddelar att den inte kommer att ta upp Anders Behring Breiviks fall. Liksom Norges högsta domstol beviljar man inte prövningstillstånd när det gäller Breiviks klagomål om att hans rättigheter skulle kränkas i fängelset. Europadomstolen bedömer inte att Breviks mänskliga rättigheter har kränkts.
Behring Breivik, som bytt namn till Fjotolf Hansen, menar att han har rätt att bilda ett nationalistiskt parti men att kontrollen av hans post i fängelset gör att han inte kan ha kontakt med ”konservativa vänner”.
År 2011 mördade Behring Breivik 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo.

Idag 08:13
Läs mer om Breiviks fängelsestraff
Trumps USA USA:s framtid
John Bolton. SAUL LOEB / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Bekräftat: Bolton till Moskva – rekar Putinmöte

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton ska åka till Moskva för att diskutera ett kommande möte mellan presidenten och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin, bekräftar Vita huset enligt AFP.
Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax ska mötet äga rum nästa månad. Putins talesperson har bekräftat att ett besök ska ske men utan att ge några ytterligare detaljer, skriver AP.
Mötet mellan Trump och Putin väntas ske under den amerikanske presidentens resa till Europa.

Idag 14:56
Putin och Trump. Jorge Silva / TT NYHETSBYRÅN
USA:s framtid

Uppgifter: Trump träffar Putin i Europa i sommar

USA:s president Donald Trump planerar att träffa sin ryska motsvarighet Vladimir Putin under sommaren. Detta under sitt sedan tidigare aviserade besök i Europa, skriver Bloomberg med hänvisning till anonyma källor.
Rysslands ställning i väst har försämrats kraftigt till följd av en mängd faktorer på senare år.
Efter de tuffa amerikanska sanktionerna som drabbade ett flertal oligarker i den ryske presidentens närhet och lamslog stora ryska företag, har dock Trumps och Putins relationer tinat upp. För två veckor sedan, inför G7-mötet i Quebec, aviserade Trump att han önskade Ryssland tillbaka in i G8-gemenskapen, som minskades till sju länder efter den ryska interventionen på ukrainska halvön Krim.
Vita huset har inte velat kommentera Bloombergs uppgifter.

Idag 04:48
Läs mer om USA:s framtid
Kontrollstation i Liberia i samband med ebolautbrottet 2014. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen inom biståndssektorn

Uppgift: Medicin byttes mot sex under ebolakrisen

Medicin har kunnat bytas mot sex. Det uppger en av åtta kvinnor som vittnat för BBC om att anställda inom Läkare utan gränser utnyttjat utsatta kvinnor i konfliktområden. Hon berättar för mediebolaget att en kollega med längre erfarenhet skrutit inför andra som arbetat i Libera under ebolakrisen.
– Han antydde att många unga flickor som förlorat sina föräldrar i ebolakrisen gör vad som helst sexuellt i utbyte mot medicin, säger kvinnan till BBC-programmet Victoria Derbyshire.
BBC har inte oberoende kunnat bekräfta vittnesmålen och Läkare utan gränser säger sig behöva mer information för att kunna utreda uppgifterna.

Idag 11:59
Illustrationsbild. TT / Scanpix
Övergreppen inom biståndssektorn

Läkare utan gränsers personal ska ha köpt sex

Anställda vid Läkare utan gränser anklagas för att ha köpt sex av prostituerade, och för sexuella trakasserier, i flera afrikanska länder, rapporterar BBC. Enligt kvinnliga före detta anställda har beteendet varit utbrett. Enligt uppgifterna ska det främst röra sig om logistikpersonal och inte om läkare eller sjuksköterskor.
– Man kunde ofta se äldre män, medelålders, som festade med mycket yngre lokala flickor, säger en visselblåsare.
Flera personer vittnar om att männen haft högre positioner och att de därför inte vågat slå larm.
Läkare utan gränser säger sig ta allvarligt på uppgifterna men säger att man saknar egen information som stämmer överens med anklagelserna.

Idag 10:55
Läs mer om Övergreppen inom biståndssektorn