Utrikes

Säkerhetsstyrkor i Strasbourg. CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Hotnivån höjs efter dådet – 350 poliser sätts in i jakten på misstänkt 29-åring

Frankrike höjer hotnivån efter dådet vid en julmarknad i Strasbourg i går kväll. 350 poliser har satts in i jakten på den misstänkte gärningsmannen, en 29-åring som misstänks ha kopplingar till radikala miljöer och som kommer från staden.

Inrikesminister Christophe Castaner säger att flykten väcker farhågor om uppföljande attacker. Nu stärks gränskontrollerna, liksom skyddet för julmarknader, rapporterar Reuters.

Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som attacken inträffade nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar. Den misstänkte flydde från platsen efter att tre människor skjutits ihjäl och tolv skadats. Flera av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Invånare uppmanas fortsatt att vara på sin vakt och följa myndigheternas uppmaningar.

2 tim
Säkerhetsstyrkor i Strasbourg Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skottlossningen i Strasbourg

Vittne: Jag hörde flera skott sen började folk springa

Skottlossningen mot en julmarknad i Strasbourg skapade panik berättar ett ögonvittne för den franska tv-kanalen BFM.

– Jag hörde flera skott men trodde först att det handlade om skadegörelse men sen såg jag massor av folk springa, berättar en ung man som tog sin tillflykt till en restaurang.

En misstänkt 29-årig man öppnade vid åttatiden igår kväll eld med en automatpistol i närheten av julmarknaden. Under attacken blev det skottlossning med militären som stod i säkerhet runt marknaden. Den misstänkta gärningsmannen försvann sedan i en taxi och han ska själv ha skadats, rapporterar Ekot.

Tre personer dödades i attentatet och tolv skadades, varav en militär. Åtta personer ska vara allvarligt skadade, enligt AFP.

25 min
VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Mannen uppges vara listad som misstänkt extremist

Den misstänkte gärningsmannen bakom skotten i Strasbourg är identifierad som en 29-åring från staden. Han är känd av polisen sedan tidigare, enligt flera medier.

Säkerhetskällor säger till AFP att 29-åringen skulle gripas på tisdagsmorgonen. Han ska finnas upptagen på en lista över misstänkta extremister.

Tre personer har dött och över tio har skadats i dådet som ägde rum i går kväll, enligt myndigheterna.

Igår 23:42
Läs mer om Skottlossningen i Strasbourg
Trumps USA Rysslandsutredningen
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Advokater: FBI lurade Michael Flynn att ljuga

Michael Flynns advokater bad en federal domare att den tidigare säkerhetsrådgivaren ska slippa fängelsetid sent på tisdagen. Anledningen uppges vara att FBI-agenter som intervjuade honom förra året fick honom till att ljuga, skriver New York Times.

”Hans samarbete var inte ett försök att dölja delar eller försena utredningen” skriver advokaterna i ett uttalande, utan att närmare förklara på vilket sätt Flynn ska ha blivit vilseledd av FBI.

Flynn, som tidigare erkänt att han bland annat ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak, är medveten om att han handlat fel, menar hans advokater. De hävdar dock att straffen måste stå i proportion till att Flynn aldrig informerades av FBI-agenterna om konsekvenserna av falska vittnesmål.

3 tim
Maria Butina. TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Utpekade ryska spionen erkänner: Börjar samarbeta

Den utpekade ryska spionen Maria Butina som anklagas för att ha försökt knyta kontakter med högt uppsatta personer i den amerikanska vapenlobbyn NRA och Republikanerna erkänner, rapporterar NBC.

Enligt dokument som kanalen sett medger Butina att hon på uppdrag av ryska myndigheter försökt att skapa ”inofficiella kommunikationskanaler med amerikaner som har makt över amerikansk politik, till nytta för Ryssland”.

Enligt dokumentet kommer Butina också samarbeta med utredarna.

Igår 18:29
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Analys: Därför kan det dröja med riksrätt

Även om det rent juridiskt finns grund för att ställa Donald Trump inför riksrätt finns det flera faktorer som talar emot att Demokraterna verkligen sjösätter en riksrättsprocess redan nu, skriver The Independents Mary Clark Jaolinick i en analys.

En tung orsak är att många äldre demokrater minns hur det gick när deras egen president Bill Clinton ställdes inför riksrätt men friades.

”Republikanerna ansågs ha överreagerat och stödet för Clinton och demokraterna sköt i höjden”, skriver Clark Jaolinick.

Dessutom påpekar hon att många tror att den pågående Rysslandsutredningen på sikt kommer att mynna ut i ännu hårdare anklagelser mot Trump, som skulle ge mer tyngd åt en senare riksrättsprocess.

Både Washington Posts Deanna Paul och Politicos Darren Samuelsohn påpekar att de allt tyngre anklagelserna kan öka Trumps ambitioner att bli omvald. De flesta bedömare är nämligen överens om att Trump inte kan ställas inför rätta i en vanlig domstol så länge han är president. Och de flesta brott han anklagas för skulle hinna preskriberas om han blir omvald.

Igår 16:44
Donald Trump. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Källor: Trump ser en reell risk att ställas inför riksrätt

USA:s president ska ha uttryckt oro över risken att ställas inför riksrätt när en demokratisk majoritet tar över representanthuset nästa år. Det uppger en källa nära presidenten för CNN.

Enligt källan ser Trump riksrätt som en ”reell möjlighet”. Oron har väckts sedan dokument blivit kända som visar att Trumps tidigare advokat Michael Cohen agerade på Trumps direkta uppdrag när han betalade ut pengar till kvinnor för att få dem att inte uttala sig om affärer med Trump.

Bland annat den tillträdande ordföranden för representanthusets juridiska utskott, demokraten Jerry Nadler, har sagt att handlandet är tillräckligt för en riksrättsprocess.

Igår 15:13
Läs mer om Trumps USA
Trumps USA Gränspolitiken
Donald Trump och Nancy Pelosi. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Gränspolitiken

Trump kräver mur – hotar stänga ner statsapparaten

President Donald Trumps möte med Demokraternas kongressledare slutade i gräl, uppger CNBC. Presidenten ska enligt nyhetskanalen sagt att han skulle vara stolt över att stänga ner statsapparaten för att få igenom finansiering för att bygga en mur mot Mexiko.

Demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schummer sa till reportrar att det amerikanska folket förvisso behöver gränssäkerhet, men inte en mur.

Igår 17:12
Religiösa ledare grips vid gränsen mot Mexiko.  Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

Religiösa ledare gripna vid gränsprotest i San Diego

32 personer har gripits vid en demonstration för migranters rättigheter vid den amerikanska gränsen i San Diego i Kalifornien, USA. Många av dem är religiösa ledare.

Demonstranterna vid gränsen mot Mexiko kräver att kvarhållande och utvisning av migranter ska upphöra och att USA ska släppa in de människor som anlände till Tijuana i Mexiko i november, i en så kallad migrantkaravan.

Bland de mer än 400 demonstranterna fanns företrädare för kyrkor, moskéer, synagogor och ursprungsbefolkningars organisationer. Med sånger och böner tog de sig framåt i rader bestående av fyra till sex personer. Några av deltagarna bar tröjor med texten ”Kärleken känner inga gränser”.

Igår 04:14
USA:S gräns i San Diego.  Gregory Bull / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

ICE: 170 anhöriga till barn i förvar har gripits

USA har gripit 170 personer som har trätt fram för att ta hand om migrantbarn som befinner sig i regeringens förvar. Runt 80 procent av de personer som har hört av sig för att ta hand om migrantbarn, och som kontrollerats mellan juli och november i år, var i USA olagligt meddelar den amerikanska migrations- och tullmyndigheten ICE.

Av de som gripits bedöms 61 vara kriminella medan de andra 109 enbart har brutit mot immigrationslagar, uppger myndigheten.

Människorättsorganisationer anser att myndigheternas agerande avskräcker föräldrar eller släktingar från att ta hand om några av de 14 000 barnen som är i förvar.

President Donald Trump har beslutat om kraftigare åtgärder för att avskräcka immigranter från att komma till USA.

Igår 04:36
Läs mer om Trumps USA