Utrikes

Jeffrey Epstein/prins Andrew. TT
Jeffrey Epstein-fallet

”Prinsen masserades av två unga kvinnor hos Epstein”

Det brittiska kungahuset skakas återigen av anklagelser om prins Andrews samröre med sexbrottslingen Jeffrey Epstein. I en text i New Republic återges ett mejl där det påstås att prinsen sågs få fotmassage av två unga kvinnor i Epsteins lägenhet i New York.

Artikelförfattaren Evgenij Morozov skriver att hans litterära agent John Brockman, som var vän med Epstein, skickade mejlet 2013. Brockman beskriver där hur han såg prins Andrew få massage samtidigt som han pratade om de svenska anklagelserna mot Julian Assange.

Tidigare i somras spreds en bild på prinsen, tagen 2001, där han håller armen om den 17-åriga Virginia Giuffre som påstår att Epstein tvingade henne att ha sex med prins Andrew. Buckingham Palace har förnekat de anklagelserna kraftigt.

Igår 21:54
Ambulansen som förde Epstein till sjukhus/Jeffrey Epstein. TT
undefined

Åtta på häktet visste att Epstein inte fick lämnas

Minst åtta anställda vid det häkte där den sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein tog livet av sig visste att miljardären inte fick lämnas ensam, skriver Washington Post.

Enligt tidningen hade både högre och lägre tjänstemän kännedom om att Epstein var självmordsbenägen.

– Det är förbryllande. Om folk fick instruktioner om att Epstein inte borde lämnas ensam förstår jag inte varför de inte följde det, säger Robert Hood, tidigare chef för ett högsäkerhetsfängelse, till tidningen.

21 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
Bränderna i Amazonas

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

Igår 19:55
Nedhuggna träd från Amazonas regnskog vid ett sågverk i Humaita. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljöorganisationer skyller bränderna på jordbrukare som sporrats av Bolsonaro

Jordbrukare, skogshuggare och gruvägare som illegalt skövlar områden i Amazonas regnskog anklagas för att ligga bakom flertalet av de 9 500 bränder som rasat under den senaste veckan, skriver flera medier.

Flera miljöorganisationer, bland annat Världsnaturfonden, lägger skulden på illegal avverkning. Man är lika kritiska till Brasiliens president Jair Bolsonaro som uppmuntrat till utökad avverkning i regionen i ett försök att lyfta landet ur ekonomisk stagnation, skriver Washington Post.

– Jag kan inte minnas så här omfattande bränder. Det samspelar också tydligt med ökad avverkning, säger den brasilianske miljöforskaren Vitor Gomes till tidningen.

Så sent som för några veckor sedan fick chefen för Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpes sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde.

Igår 17:50
Ricardo Salles/Bränder i Amazonas. TT
undefined

Miljöminister blev häcklad på FN:s klimatkonferens

Ricardo Salles, Brasiliens miljöminister, fick utstå både burop och häcklanden under FN:s klimatkonferens som pågår i staden Salvador, rapporterar BBC. När miljöministern tog plats på scen var det också bara ett fåtal som applåderade.

Tusentals bränder rasar i Amazonas regnskog och stora delar av den ligger i Brasilien. Presidenten Jair Bolsonaro har anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. Han säger även att hans regering saknar resurser för att bekämpa bränderna.

Igår 12:33
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Brexit Storbritanniens framtid
Till vänster: Boris Johnson mötte Angela Merkel i Berlin på onsdagen, till höger: Boris Johnson mötte Emmanuel Macron i Paris på torsdagen. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Macronmedarbetare: Berlin och Paris är helt eniga

Frankrikes president Emmanuel Macron ställer sig bakom fortsatta samtal för att undvika att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 31 oktober. Samtidigt som han på en pressträff med premiärminister Boris Johnson höll fast vid att den så kallade backstop-lösningen för den irländska gränsen är nödvändig, så stödde han Angela Merkels kommentarer från i går om att det kanske går att hitta en lösning på frågan.

Många bedömare menar att Merkels kommentarer i går och Macrons i dag passar in det mönster där den tyska ledaren ofta haft en mjukare framtoning i det offentliga än hennes franske kollega, som i stället ofta retat upp London, rapporterar AFP.

– Men det går inte att få in ett cigarettpapper i positionerna mellan Paris och Berlin när det gäller de här frågorna, säger en medarbetare till Macron.

Mujtaba Rahman vid konsultfirman Eurasia Group tolkar erbjudandet om samtal som en liten eftergift, designad för att undvika att EU ska få skulden för ett avtalslöst utträde.

– De säger till Boris: Du hävdar att det här kan lösas på något annat sätt. Nu har du 30 dagar på dig att leverera vad ni, britterna, inte kunnat leverera på två år, säger han till AFP.

Igår 22:08
Boris Johnson och Emmanuel Macron i dag. Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Macron har all makt i frågan om brexit

Det finns en sak som många glömmer bort i brexitdiskussionen, nämligen att Frankrike kan tvinga ut Storbritannien ur EU om man vill. Det skriver The Independents Sean O’Grady i en analys.

Emmanuel Macron är den med all makt i sin hand. Han kan helt enkelt lägga in ett veto mot att öppna upp förhandlingarna igen, vilket skulle tvinga britterna till en hård brexit, skriver O’Grady och tillägger att Macron har ett intresse av att få ut britterna så fort som möjligt. Dels står Storbritannien i vägen för hans visioner för Europa, dels vore ett brittiskt uttåg på många sätt gynnsamt för Frankrike.

”Att sno jobb och verksamheter från London skulle göra att Paris går om London. Tillverkningsindustrier som vill flytta skulle kunna komma till Frankrike”, skriver han.

BBC:s Iain Watson skriver att både Macron och Merkel spelar ett spel i frågan om brexit.

”Det verkar som att båda är fast beslutna att inte smälla igen dörren i Boris Johnsons ansikte, och lika fast beslutna att inte få skulden för en avtalslös brexit”.

Igår 15:42
Johnson och Macron vid dagens pressträff. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Macron och Johnson möts – ny plan för brexit nobbas

Det kommer inte att bli aktuellt med några stora förändringar i det existerande brittiska utträdesavtalet de kommande 30 dagarna, en tidsram som har lyfts fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det var Frankrikes president Emmanuel Macrons budskap till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när de träffades i Paris i dag.

Vid en pressträff utanför Élyséepalatset sa den franske presidenten också att den så kallade backstop-planen, som Johnson motsätter sig, är ”oundviklig”. Planen innebär kortfattat att det inte ska finnas några gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Om Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

Mötet mellan Macron och Johnson äger rum en dag efter att Johnson träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Igår 11:56
Läs mer om Brexit