Utrikes

Arkivbild.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Syrienkriget

Sanktionerna får kritik: ”Inte tillräckligt hårt straff”

President Donald Trump lovade ”stora sanktioner” mot Turkiet efter Syrienoffensiven. Men de sanktioner som verkligen infördes var mycket mildare än vad politiker från både republikanskt och demokratiskt håll hade krävt, rapporterar Bloomberg.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, anklagar Trump för att ha bidragit till en eskalering av ”kaos och osäkerhet” i Syrien, när han förra veckan meddelade att han inte kommer att stå i vägen för Turkiets president Recep Tayyip Erdogans offensiv. De sanktioner som Vita huset har meddelat kommer ”inte ens i närheten” av att gottgöra för den ”humanitära katastrof” som beslutet innebar, menar hon.

Republikanen Michael McCaul, som sitter i Representanthusets utrikespolitiska utskott, säger via sin talesperson att administrationens ambitioner uppskattas, men att det inte är tillräckligt för att ”straffa Turkiet för sina flagranta överträdelser i Syrien”.

1 tim
Turkiska och turkstödda stridande utanför staden Manbij i Syrien.  ZEIN AL RIFAI / AFP
undefined

Oro för terrorgruppens återkomst: ”IS är inte död”

Oron för att terrorgruppen Islamiska staten ska stärkas till följd av den turkiska offensiven i Syrien är stor. Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s försvarsminister Mark Esper talade i telefon med varandra i går kväll och då underströk Macron vikten av att förhindra IS från att återfå kontroll , skriver TT.

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian menar att kampen för att besegra IS i området kan vara förgäves på grund av Turkiets insats, skriver Reuters.

– Det är väldigt allvarligt (...). Islamiska staten är inte död, sa Le Drian till Le Figaro.

3 tim
Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Läs mer om Syrienkriget
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT/AP
Primärvalen 2020

Sex frågor hägrar över Demokraternas jättedebatt

Sex stora frågetecken behöver rätas ut i Demokraternas primärvalsdebatt som hålls i natt, skriver AP. I den glödheta frågan om riksrättsprocessen mot Trump behöver Joe Biden stå till svars för sin sons utrikesaffärer. Och kommer riksrättsprocessen totalt dominera scenen? Gällande sakpolitiken behöver presidentaspiranterna förtydliga sin position för den amerikanska utrikespolitiken.

Vissa personer står i större fokus. Bernie Sanders, en av kandidaterna i täten, drabbades nyligen av en hjärtinfarkt och debatten blir hans första sen dess. Därmed behöver Sanders bevisa att han är tillräckligt stark för det krävande jobbet. Störst stöd enligt de senaste opinionsmätningarna har dock Elizabeth Warren – hur hon parerar strålkastarljuset är också en viktig fråga.

Sist men inte minst: Är tolv kandidater för många i en debatt? Debatten blir den största i den amerikanska politiska historien och farhågan är att moderatorerna inte lyckas skapa ett bra debattklimat.

1 tim
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:50
Donald Trump. ERIC BARADAT / AFP
undefined

Vita huset fördömer våldsfilmen med Trump

Vita huset fördömer den parodiska film där Donald Trump skjuter och knivhugger journalister och politiska motståndare, skriver AP.

Pressekreteraren Stephanie Grisham säger att Trump ännu inte har sett klippet men att han kommer att göra det.

”Utifrån vad han har hört fördömer han kraftfullt den här filmen”, skriver hon på Twitter.

Filmen visades i samband med ett kampanjmöte i Florida. Den var dock inte en del av officiella programmet utan visades vid sidan av, och Trump var inte på plats vid tillfället.

Igår 13:58
Läs mer om Primärvalen 2020
Sittande presidenten Filipe Nyusi med sin fru Isaura.  Ferhat Momade / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Moçambique

Moçambique går till val – sätter fredsavtal på prov

Vallokalerna i Moçambique har öppnat och valet sätter landets bräckliga fredsavtal på prov, skriver AFP. Det styrande partiet Frelimo har suttit vid makten i 44 år. Efter en lång och blodig konflikt med den före detta rebellgruppen Renamo – som nu är ett politiskt parti – slöts ett fredsavtal mellan parterna i augusti.

Förhoppningen är att freden i landet ska hållas, men en utbrytargrupp från Renamo har tagit sig loss från moderpartiet och har hotat med attacker under valet.

– Det här valet kommer bli ett test för demokratin. För första gången kan den politiska kartan förändras avsevärt , säger Ericino de Salema på valinstitutet för hållbar demokrati i Afrika.

1 tim
Valsedlar anländer till en vallokal i Beira i Moçambique. PATRICK MEINHARDT / PATRICK MEINHARDT
undefined

Rädsla för våld när röster ska läggas i Moçambique

Det finns en oro för att våldsamheter ska uppstå när invånarna i Moçambique i dag går till val, skriver Al Jazeera. Redan under valkampanjen har det blivit våldsamt i landet. Enligt en lokal människorättsorganisation har sju personer mördats och ytterligare 37 personer dödats då de blivit nedstampade under valmöten eller i trafikolyckor.

– Vi förväntar oss mycket våld på valdagen, säger oppositionspolitikern Manuel de Araújo från partiet Renamo till DW Afrika.

Dessutom finns en misstro till att valet kommer att gå rätt till. Araújo uppmanar väljare till att stanna kvar i vallokalen efter att ha röstat, för att försäkra sig om att deras röst inte stjäls.

1 tim
Läs mer om Valet i Moçambique
En demonstrant kastar sten mot polisen.  Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Protester i Barcelona i natt efter dom mot separatister

Polis och demonstranter har under natten drabbat samman i centrala Barcelona och vid den internationella flygplatsen i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Polisen ska ha använt gummikulor och batonger för att skingra protesterna. 75 personer uppges ha skadats i samband med demonstrationerna. Totalt stoppades 108 av de drygt 1 000 flyg som skulle ha lyft från flygplatsen.

Protesterna kommer efter att Spaniens högsta domstol i går dömde nio katalanska separatistledare till fängelse.

3 tim
Bild från oktober 2017. JOSEP LAGO / AFP
undefined

Nio separatistledare döms till fängelse i Spanien

Spaniens högsta domstol dömer nio katalanska separatistledare till mellan nio och 13 års fängelse, rapporterar Reuters. Ytterligare tre stod åtalade men dömdes endast för olydnad och fick inte fängelse.

Personerna åtalades för brott i samband med folkomröstningen om självständighet i den spanska regionen Katalonien år 2017.

Den tidigare vice regionpresidenten i Katalonien Oriol Junqueras dömst till det längsta straffet och får 13 år för uppvigling.

Igår 07:56
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Trumps USA Röster om turkiska offensiven
Donald Trump och Mark Esper. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Röster om turkiska offensiven

Pentagon: Offensiven var ”onödig och impulsiv”

Turkiets offensiv i norra Syrien var ”onödig och impulsiv” och undergräver kampen mot terrorgruppen IS. Det säger den amerikanske försvarsministern Mark Esper på måndagskvällen. I ett uttalande säger han att han kommer att träffa de övriga Natoländerna nästa vecka och då driva på för ”diplomatiska och ekonomiska” motåtgärder mot Turkiet, skriver Reuters.

Samtidigt uppger president Donald Trump att de amerikanska styrkor som ska dras tillbaka från Syrien kommer att bli kvar i regionen. De kommer fortsatt vara stationerade i Mellanöstern för att ”övervaka utvecklingen” och förhindra att IS på nytt vaknar till liv.

Det skriver Trump i ett uttalande på måndagen. I samma uttalande skriver han att han ger grönt ljus för sanktioner mot turkiska ledare.

Igår 21:04
Turkiska miltitärfordon i Syrien. AREF TAMMAWI / AFP
undefined

”Värsta scenariot är strider mellan reguljära arméer”

Syriska trupper säger sig ha nått den strategiskt viktiga staden Manbij i norra Syrien, en stad som är ett mål även för den turkiska offensiven.

– De kommande timmarna får visa om det blir en direkt konfrontation mellan den syriska armén och den turkiska armén, säger Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé i Expressen TV.

Den norska Mellanösternexpertern Jo Jakobsen säger till Dagbladet att han inte tror att någon sida är intresserad av en konfrontation, som riskerar att bli mycket blodig, särkilt inte den syriska.

– Syrien är beroende av Ryssland som vill ha minsta möjliga bråk, säger han.

Tidningen har också pratat med Turkietexperten Siri Nestet som ser tre vägar framåt: att Turkiet backar, att Ryssland förhandlar fram ett avtal mellan parterna eller en direkt konfrontation, varav det sista är det farligaste.

– Då pratar vi inte milis mot milis eller Turkiet mot milis utan strider mellan två reguljära arméer, krigshandlingar mellan nationer, säger hon.

Igår 18:37
Nancy Pelosi. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Pelosi: Trumps beslut om Syrien måste genast hävas

Det amerikanska representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, och den republikanske senatorn Lindsey Graham är eniga om att kongressen ”genast” bör anta en resolution som häver president Trumps beslut om amerikansk närvaro i Syrien. Det rapporterar The Hill med hänvisning till tweets från Pelosi.

Trump har beslutat att USA:s militära närvaro omgående ska dras tillbaka, ett beslut Pelosi kallar ”farligt”.

Både Pelosi och Graham uppger dessutom att de är eniga om att USA omgående bör införa kraftfulla ekonomiska sanktioner mot Turkiet.

”Vi måste visa vårt stöd med våra kurdiska allierade”, skriver Graham på Twitter.

Igår 17:16
Läs mer om Trumps USA