Utrikes

Brexit Förhandlingarna
Xavier Bettel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Luxemburgs hot: ”Den 29 mars är det game over”

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel betonade i dag att det brittiska EU-utträdesdatumet trots allt står kvar, skriver TT.
– Den 29 mars 2019 är det game over. Då är den sista dagen som Storbritannien är medlem i EU. Vi måste ha ett avtal före det, säger Bettel i Bryssel.
Men det börjar bli bråttom – och varken britterna eller EU verkar har tagit höjd för ett annat scenario, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.
– Vi är nog ganska oförberedda för att britterna kan krascha sig ur EU. Det kan bli många som blir tagna på sängen och är oförberedda, säger han.

1 tim
Donald Tusk/Theresa May. TT
Brexit Förhandlingarna

EU tänker sätta press på May under brexitmiddagen

Se till att sälja in EU:s brexitförslag på hemmaplan eller lämna EU utan något avtal. Det väntas de 27 EU-ledarna säga till Storbritanniens premiärminister Theresa May under morgondagens middag i Bryssel, enligt Reuters.
May kommer att tala till EU-ledarna före middagen men är inte inbjuden att sitta ner och äta. Pressen på May att nå ett avtal är stor på hemmaplan. Britterna lämnar EU i mars, oavsett om ett avtal är på plats eller ej.

16 okt
Läs mer om Brexit
Bildmontage.  TT
Fallet Jamal Khashoggi

Khashoggi i sin sista text: Medier tystas i ökande takt

Washington Post har publicerat den saudiska journalisten Jamal Khashoggis sista text, som lämnades in till tidningen dagen innan han försvann. I texten fokuserar han på arabvärldens behov av frihet.
”Arabvärlden står inför sin egen version av en järnridå, som inte införts av externa aktörer utan genom inhemska styrkor som strävar efter makt”, skriver Khashoggi.
Länderna i området fylldes med hopp i och med arabvåren, men förhoppningarna om en nyvunnen frihet slogs snart ner. Omvärlden såg på när kritiska röster tystades.
”Arabiska regeringar har fått fritt spelrum att fortsätta att tysta medier i en ökande takt”, skriver han.
Till journalistens sista text har redaktören Karen Attiah skrivit ett förord.
”Den här kolumnen fångar perfekt hans engagemang och passion för frihet i arabvärlden”, skriver hon.

4 tim
Bruno Le Maire. Daniel Dal Zennaro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Två länder drar sig ur möte med Saudiarabien

Frankrike drar sig ur nästa veckas toppmöte med Saudiarabien med anledning av det misstänkta mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det uppger Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire, skriver AFP.
– Nej, jag kommer inte att åka till Riyadh nästa vecka. Omständigheterna är inte de rätta, säger han i Public Sénat TV:s livesändning på torsdagsmorgonen.
Några timmar senare meddelande även Nederländerna att de drar sig ur, skriver Jerusalem Post på Twitter.
De diplomatiska konsekvenserna kan bli kostsamma för oljenationen. Både Storbritannien och USA har tidigare hotat Saudiarabien med kraftfulla åtgärder om anklagelserna stämmer.

4 tim
Jared Kushner och Mohammed bin Salman. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Kushner pratade med bin Salman genom Whatsapp

Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner har starka band till den saudiska prinsen Mohammed bin Salman. Han har därför ”bakom kulisserna” varit inblandad i kontakterna med honom i fallet Jamal Khashoggi, uppger källor för CNN.
Förra helgen uppmanade Kushner den saudiske prinsen att genomföra en noggrann undersökning kring försvinnandet, enligt en källa till tidningen. Men Vita huset vill inte kommentera Kushners eventuella inblandning.
Kushner ska bland annat ha kommunicerat med prinsen genom kommunikationsappen Whatsapp. Hans nära band till bin Salman har tidigare gjort Donald Trump frustrerad, enligt CNN.

4 tim
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Hinduiska troende väntar på att komma in i Sabarimala-templet SIVARAM V / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna vid Sabarimala-templet

Präst: Kvinnor med mens förgiftar energin i templet

Översteprästen i Lord Ayappa-templet i Sabarimala i Kerala i Indien säger att det finns bevis för att energin i templet kan ”förgiftas” av menstruerande kvinnor, rapporterar TT.
– Ingen följare som tror på Sabarimala kommer att bryta den 2 100 år gamla regeln. Dessutom finns det andra tempel till Ayyappas ära som kvinnor kan besöka, säger Kandararu Maheshawararu Tantri till Times of India, enligt nyhetsbryån.
Kvinnor som är i menstruerande ålder har tidigare stoppats från att besöka det hinduiska Sabarimala-templet. Nu har förbudet hävts eftersom landets högsta domstol inte tycker att det är förenligt med religionsfrihet att hindra kvinnor att besöka templet.
Under onsdagen möttes de kvinnor som ville besöka templet av stora protester och tvingades skyddas av polis.

Igår 19:06
Demonstranter kastar sten på polisen utanför templet.  ARUN SANKAR / AFP
Protesterna vid Sabarimala-templet

Stora protester stoppar kvinnor utanför tempel

Polis och konservativa demonstranter drabbade samman under onsdagen utanför det hinduiska Lord Ayappa-templet i Sabarimala i Kerala i Indien efter att demonstranter försökt stoppa kvinnor att ta sig in i templet, rapporterar AFP.
Kvinnor som är i menstruerande ålder har tidigare stoppats från att besöka templet eftersom menstruation anses orent. Nu har förbudet hävts vilket ledde till de stora demonstrationerna.
– Vem som helst som vill gå till templet ska kunna göra det utan att hindras, säger polischefen Manoj Abraham till Reuters.

Igår 17:32
Läs mer om Protesterna vid Sabarimala-templet
Putin TT
Universitetsattacken på Krim

Putin: Attentatet kommer att utredas noggrant

Motivet till attentatet mot skolan i Kertj kommer att utredas noggrant, säger Rysslands president Vladimir Putin vid en presskonferens, enligt TT.
Presidenten sänder sina kondoleanser till de drabbade och säger att han hålls informeras av Krimledaren Sergej Aksionov.
18 personer dog och dussintals skadades när en bomb exploderade på ett kafé i universitetet i Kertj på Krimhalvön på onsdagen. Därefter öppnade en 22-årig student eld mot eleverna innan han tog sitt eget liv.

Igår 13:39
Kerch fm / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Universitetsattacken på Krim

18 döda på Krim efter misstänkt terrorattack

Minst 18 personer har dött efter en explosion på ett tekniskt universitet i staden Kertj på Krimhalvön, skriver AFP. Ytterligare cirka 50 personer har skadats i explosionen.
En 22-årig man, som också är elev på skolan, ska ha öppnat eld mot elever efter att en bomb exploderat i skolans kafeteria.
Inledningsvis uppgav Rysslands utredningskommitté, som hanterar större brottshändelser, att man misstänkte en terrorattack men senare meddelades att händelsen utreds som ett misstänkt massmord.

Igår 12:44
Läs mer om Universitetsattacken på Krim