Utrikes

Ronny Jackson NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Trumps team

Ronny Jackson drar sig ur – blir inte veteranminister

Vita husets läkare Ronny Jackson som är nominerad till posten som USA:s veteranminister drar sig ur nomineringsprocessen, rapporterar AFP.
– Samtidigt som jag är tacksam för förtroendet som jag fått från president Trump i och med den här möjligheten, drar jag mig tyvärr ur min nominering till att leda veterandepartementet, säger Jackson i ett uttalande.
Jackson har bland annat anklagats för att ha skapat en hotfull arbetsmiljö och för att ha skrivit ut mediciner till sig själv. Han anklagas även för att ha kraschat en regeringsbil efter att ha blivit berusad på en fest som Secret Service anordnade.
Ronny Jackson tillbakavisar anklagelserna om att han ska ha krockat med en bil och säger att han inte vet var påståendena kommer ifrån.

5 tim
Bild på när Scott Pruitt vittnade inför senaten i januari 2018. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

Miljöskyddschef grillas om flygresor i första klass

Scott Pruitt som är chef för USA:s federala miljöskyddsmyndighet EPA kommer under torsdagen att förhöras av delar av kongressen om slöseri och etiska skandaler på myndigheten, rapporterar AP.
Anklagelserna handlar bland annat om dyra förstaklassbiljetter, ett telefonbås för 43 000 dollar som Pruitt skulle använda för privata telefonsamtal samt ovanliga säkerhetsutlägg.
Louisianas republikanska senator John Kennedy menar att Pruitts uppförande skadar både Donald Trumps och republikanernas trovärdighet.

6 tim
Läs mer om Trumps team
Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Michael Cohen och Donald Trump.  NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Trump: Cohen hanterade galna affären med Daniels

USA:s president Donald Trump säger att hans personliga advokat Michael Cohen representerade honom i den ”galna affären” med exporrstjärnan Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter.
– Och från vad jag kan se så gjorde han absolut ingenting fel. Det var inga kampanjpengar som gick in i detta, säger Trump i en intervju i Fox-programmet ”Fox & Friends”.
Tidigare har Trump förnekat att han kände till utbetalningen på 130 000 kronor som Cohen gjorde till Clifford. Presidenten får också en fråga om varför Cohen åberopat det femte tillägget för att vara tyst om tysthetsavtalet:
– Hans advokater sa troligen åt honom att göra det. Men jag är inte inblandad, säger Donald Trump till kanalen.

1 tim
Mihcael Cohen och Stormy Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford. TT
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Cohen tänker inte vittna – hänvisar till grundlagen

Donald Trumps advokat Michael Cohen meddelar att han inte tänker vittna i fallet där porrstjärnan Stormy Daniels stämt Cohen och Trump, rapporterar Reuters.
Cohen meddelade sitt beslut till en domstol i Los Angeles och hänvisade till konstitutionens femte tillägg som handlar om att man inte behöver vittna mot sig själv.
Daniels hävdar att hon har haft en affär med president Trump och vill nu att en domstol låter henne slippa en överenskommelse om att hålla saken hemlig. Överenskommelsen ska ha utformats av Cohen.

Idag 03:33
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Patton Oswalt och Michelle McNamara. Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkte seriemördaren i Kalifornien

McNamara jagade Golden State-mördaren till sin död

True crime-författaren Michelle McNamara kände till ”Golden State-mördarens” blodgrupp, hans vanor och hur han andades, skriver Washington Post. Men McNamara dog 2016 och fick inte uppleva gripandet av den misstänkte mördaren.
McNamara jobbade dag och natt för att försöka lösa fallet och skrev boken ”I’ll Be Gone In The Dark” som gavs ut i år med hjälp av hennes make Patton Oswalt. Nu menar familj och vänner att McNamaras arbete och bok har lett till att Joseph James DeAngelo slutligen greps.
Polisen säger att boken inte hade någon roll i gripandet men bekräftar att boken fått upp allmänhetens intresse för fallet vilket kan ha gett utredningen mer resurser.
”Golden State-mördaren” misstänks för minst 12 mord och 45 våldtäkter.

4 tim
En bild på Joseph James DeAngelo i samband med en presskonferens under onsdagen. JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Misstänkte seriemördaren i Kalifornien

Anhörig efter gripandet: ”En våg av lättnad”

Debbi Domingo, vars mamma dödades i Goleta i Kalifornien 1981, säger att hon kände ”en våg av lättnad” när hon nåddes av beskedet att Joseph James DeAngelo gripits misstänkt för minst 12 mord och 45 våldtäkter, rapporterar CNN.
Domingo säger också att det var ett överväldigande besked och att en miljon tankar går igenom hennes huvud.
– Jag hoppas att en del av de kvinnor som våldtogs av honom kommer att våga träda fram, säger en annan kvinna som hävdar att hon blev våldtagen av DeAngelo år 1976.
DeAngelo, som är en före detta polis, misstänks ha begått de många brotten mellan 1976 och 1986, enligt FBI.

Idag 10:13
Joseph James DeAngelo, 72, misstänks vara ”Golden State-mördaren” Sacramento Police Departement.
Misstänkte seriemördaren i Kalifornien

Dna-bevis ledde polisen till Joseph James DeAngelo

Dna-bevis ledde polisen till den före detta polisen Joseph James DeAngelo, 72. Han har nu gripits misstänkt för att vara ”Golden State-mördaren” och är därmed misstänkt för minst 12 mord, 45 våldtäkter och över 120 inbrott mellan 1976 och 1986.
Polisen grep Jospeh James DeAngelo för två mord efter att ha haft span på honom och använt ”kasserad DNA” för att binda honom till brotten, enligt Sacramentopolisen Scott Jones. De senaste sex dagarna har dna gett de sista pusselbitarna till fallet som ledde till ett gripande.
– Vi hittade nålen i höstacken, och den var här i Sacramento, sa Sacramentos distriktsåklagare Anne Marie Schubert, på pressträffen.

Igår 20:33
Läs mer om Misstänkte seriemördaren i Kalifornien
Moon Jae-in och Kim Jong-Un på en affisch inför mötet. Lee Jin-man / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Analys: ”Mötet är som det första draget i schack”

Även om många bedömare listar kärnvapenfrågan som den viktigaste inför mötet mellan Nord- och Sydkorea på fredag finns det andra frågor som väger tungt, skriver BBC:s Virginia Harrison i en analys.
Ett exempel är de 60 000 personer som separerades från sina familjer under Koreakriget och hur de ska kunna återförenas.
Benjamin Haas på The Guardian tror inte att chanserna för några konkreta överenskommelser är särskilt stora och menar att det kan ta flera år av förhandlingar innan några avtal signeras.
”Mötet är som öppningsdraget i schack. Hur du väljer att spela avgöra vilka efterföljande drag som är möjliga”, skriver Haas.

Idag 11:03
Invånare på ön Yeonpyeong. ED JONES / AFP
Nordkoreakrisen

Invånare på bombad ö är skeptiska inför mötet

Invånare på den sydkoreanska ön Yeonpyeong, som bombades av Nordkorea 2010, är skeptiska till fredagens möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong Un, rapporterar AFP.
– De (Nordkorea) har under de senaste 60–70 åren tillverkat saker som ska döda människor, säger 80-åriga Park Dong-ik till nyhetsbyrån.
Men samtidigt som invånarna inte är säkra på vilka avsikter Nordkorea har med mötet välkomnar de ändå tecken på att hotet om krig minskar.

Idag 07:53
Demilitariserade zonen. - / Korea Summit Press Pool
Nordkoreakrisen

Moon och Kim möts vid gränsen inför unika mötet

Nordkoreas ledare Kim Jong Un och Sydkoreas dito Moon Jae-in kommer att träffas vid den demilitariserade zonen på gränsen mellan de två länderna inför fredagens möte, rapporterar AFP.
Moon kommer att ta emot sin nordkoreanske kollega vid de cementblock som markerar gränsen mellan syd och nord. När Kim tar klivet över gränsen blir han den första ledaren från Nordkorea att besöka grannen i syd sedan Koreakriget avslutades för 65 år sedan.
På agendan för mötet står bland annat kärnvapenfrågan och familjeåterföreningar.

Idag 04:42
Läs mer om Nordkoreakrisen