Utrikes

Personer i en polsk vallokal.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Ett splittrat Polen – ”det här kan gå riktigt illa”

Det är ett splittrat Polen som gick till presidentval under söndagen, vilket också visade sig i det oerhört jämna resultatet från den första vallokalsundersökningen. Det skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Om den sittande presidenten Andrzej Duda, som har en knapp ledning vinner, kommer Polen bli ett allt mer auktoritärt land. En förlust för Rafal Trzaskowski skulle ändå betyda att han är en obestridlig ledare för den liberala oppositionen, skriver Winiarski.

The Guardians korrespondent i Polen, Christian Davies skriver på Twitter att han är rädd för att det jämna valresultatet kan leda till stora problem.

”Det är extremt spänt, i ett väldigt splittrat land och det finns inga oberoende institutioner. Det här kan gå riktigt illa.”

Igår 21:32
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski.  TT
undefined

Utlandsrösterna kan bli tungan på vågen i polskt val

Utlandsrösterna kan avgöra det polska presidentvalet. Det säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Warszawa och Polenkännare till SVT.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger han.

När vallokalerna stängde klockan 21.00 på söndagskvällen hade Andrzej Duda fått 50,4 procent av rösterna och Rafal Trzaskowski 49,6 procent enligt den första vallokalsundersökningen.

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, tror också att utlandsrösterna kan komma att avgöra valet, enligt TT. Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skriver på Twitter att polacker boendes i andra länder har köat för att rösta.

Igår 20:16
Läs mer om Valet i Polen
Coronaviruset Globala spridningen
Vårdpersonal på ett sjukhus i Moskva. Arkivbild.  Pavel Golovkin AP/TT
undefined

Amnesty: Över 3 000 arbetare i vården döda

Över 3 000 anställda inom vården har dött till följd av att ha smittats av coronaviruset. Det visar en kartläggning från Amnesty International, som samtidigt varnar för att mörkertalet kan vara högt, bland annat till följd av skillnader i rapporteringen av fall mellan länder.

USA toppar den mörka listan med totalt 507 dödsfall inom denna grupp. Därefter kommer Ryssland, Storbritannien och Brasilien.

Amnesty varnar också för att vårdpersonalen på många håll inte bara riskerar sin hälsa utan att många även har förföljts och straffats när de påtalat brister i virushanteringen.

2 tim
Sjukvårdare testar för covid-19. Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittan tar ny fart i Sri Lanka – valkampanj pausas

Sri Lankas styrande parti har avbrutit sin valkampanj inför det kommande parlamentsvalet till följd av en kraftig ökning av smitta i landet, rapporterar AFP.

I slutet av juni öppnade myndigheterna landet igen eftersom man bedömde att risken för smittspridning hade minskat, men i förra veckan bröt smittan ut igen. På ett behandlingshem för missbrukare testades 253 patienter positivt för covid-19 under en enda natt.

Pandemin har satt stopp för valet flera gånger, det skulle ha hållits den 25 april men har nu flyttats fram till augusti.

Igår 13:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Kvinnor spelar kort i Katalonien.  Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Utegångsförbud i delar av Katalonien – smittan ökar

Delar av Katalonien återinför utegångsförbudet efter att över 800 nya fall har konstaterats under söndagen, rapporterar El País. Det är ett område i kring staden Lleida i nordöstra Spanien som sätts i karantän.

Man får varken resa in eller ut ur området med start vid midnatt ikväll. Katalanerna får däremot gå till sitt arbete och besöka banken eller uppsöka sjukvården, samt handla i mataffären.

Ett av sjukhusen i Kataloniens huvudstad Barcelona har rapporterat att man under förra veckan gick från 31 till 107 fall, skriver AFP. Staden är dock inte satt i karantän.

Igår 17:30
Giannis Papanikos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusuppgång i Östeuropa – masktvång och inresestopp

I flera länder i Östeuropa ökar nu antalet fall av coronasmitta vilket lett till nya restriktioner, skriver AP.

Ungern stoppar resenärer från Afrika och stora delar av Asien, med undantag för Kina och Japan. Även till flera europeiska länder är Ungerns dörr helt stängd. Det gäller Albanien, Bosnien och Hercegovina, Nordmakedonien, Kosovo, Belarus, Montenegro och Ukraina.

I Serbien larmar sjukhusen om att platserna nästan tagit slut på grund av den senaste uppgången i antal smittfall, och Kroatien gör det obligatoriskt att bära munskydd i offentliga miljöer.

Igår 13:31
Personer i en vallokal. Alvaro Barrientos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Valdeltagare trotsar smittan i norra Spanien

Över 4,4 miljoner spanjorer går till regionval i de norra delarna av landet under söndagen, rapporterar AFP. Valet som redan har skjutits upp på grund av coronautbrottet omgärdas av säkerhetsåtgärder som ordentliga avstånd i köerna för att hindra smittan från att spridas.

– Jag var lite orolig innan, men nu när jag ser säkerhetsåtgärderna så känner jag mig lugn, säger Amaia Arregi, som kommit för att rösta i det baskiska regionvalet.

De som nyligen testats positivt för covid-19 får inte delta i valet, men eftersom de utgör en sån liten del av röstberättigade så kommer det inte att påverka valresultatet, enligt AFP.

Igår 15:14
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
Mount Everest/George Mallory. TT/Wikimedia
Helg Långläsning

Kameran kan skriva om bergsbestigningens historia

Den 29 maj 1953 blev Tenzing Norgay och Edmund Hillary de första att bestiga världens högsta berg Mount Everest. Men redan 29 år tidigare gjorde de brittiska bergsbestigarna Andrew Ervine och George Mallory ett försök att nå toppen, ett försök som kostade dem båda livet. Men exakt vad som hände dem blev aldrig klarlagt och det har spekulerats i att de faktiskt tog sig upp på berget innan de dog.

Med sig upp mot toppen hade Irvine en kamera. National Geographic Magazine berättar i ett längre reportage om en expedition med målet att hitta kameran, något som i så fall en gång för alla skulle kunna bekräfta om Irvine och Mallory nådde toppen. Då skulle historien skrivas om.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Igår 08:06
En knölval i Hartley Bay. JONATHAN HAYWARD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Knölvalarnas hemliga liv: Ingen vet varför de sjunger

En stor del av knölvalens liv är höljt i dunkel. Hur jagar de? Hur länge lever de? Och inte minst, varför sjunger de?

– Vi har studerat den frågan i över 40 år och fortfarande vet ingen varför knölvalarna sjunger, säger forskaren Jackie Hildering till magasinet Hakai i ett långt reportage om knölvalens hemliga liv.

Individerna har dessutom blivit oförklarligt många i den kanadensiska provinsen British Columbia. Artens reproduktionstakt är för låg för att förklara ökningen av antalet individer. Havet är stort och bara ett fåtal forskare har följt valarnas rörelser mellan Alaska, Hawaii, Mexiko, Centralamerika och Japan. Ena dagen vet man exakt var en val befinner sig – nästa dag har ett djur lika stort som en stadsbuss försvunnit spårlöst, skriver magasinet.

Läs texten i länken nedan.

Igår 08:42
Läs mer om Helg