Utrikes

Bild inifrån en av kyrkorna / Vakter utanför en av kyrkorna som drabbats.  TT
Explosionerna i Sri Lanka

Sex explosioner i Sri Lanka – minst 156 personer döda och över 400 skadade

Minst 156 personer har dödats i totalt sex explosioner i Sri Lanka, uppger polisen enligt AFP. 35 av de döda uppges vara utländska medborgare och över 400 personer har skadats.

Tre av explosionerna skedde i kyrkor samtidigt som påskfirandet pågick. Den ena kyrkan som attackerades, St Anthony’s Shrine, ligger i huvudstaden Colombo och besöks ofta av utländska turister, skriver AP. De andra attackerade kyrkorna ligger i Negombo, en stad med katolsk majoritet norr om huvudstaden, och Batticaloa på landets östra sida.

Det har även skett explosioner på tre femstjärniga hotell i huvudstaden Colombo: The Shangri La, Cinnamon Grand och Kingsbury hotels, men en majoritet av offren dödades i kyrkattackerna.

4 tim
En äldre kvinna får hjälp bort från en av explosionsplatserna.  Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Sri Lanka

Polischefen varnade för attacker under förra veckan

Sri Lankas polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade om att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP med hänvisning till ett dokument som nyhetsbyrån tagit del av.

Informationen om attackplanerna kom från en utländsk underrättelsetjänst och enligt den ska dådet ha planerats av National Thowheeth Jama'ath, som beskrivs som en radikal islamistisk grupp.

Totalt uppges minst 156 människor ha dödats i de sex explosioner som inträffat i landet under påskdagen.

2 tim
Ambulans utanför St. Anthony's Shrine i Colombo.  ISHARA S. KODIKARA / AFP
Explosionerna i Sri Lanka

UD undersöker om det finns drabbade svenskar

UD undersöker om det finns svenskar bland offren för explosionerna i Sri Lanka, uppger SVT i sin livesändning. 35 av de döda är utländska medborgare, enligt AFP.

Det finns ännu inga uppgifter om drabbade svenskar och till TT säger UD:s presstjänst att ambassaden i New Delhi och konsulatet i Colombo är i kontakt med lokala myndigheter i Sri Lanka.

– Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala medier, säger UD:s presstjänst för TT.

3 tim
Läs mer om Explosionerna i Sri Lanka
Bild från en av attackplatserna / Hans Brun.  TT
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Terrorexpert: Ovanligt stor och välorganiserad attack

Terrorforskaren Hans Brun säger till SVT att explosionerna i Sri Lanka är en ovanligt stor och välorganiserad attack.

– Det var länge sedan vi såg den här typen av simultana attacker utanför Mellanöstern och Afghanistan, säger han.

Han poängterar att det ännu är oklart vilka som vara ansvariga för dåden, men menar att måltavlorna i form att kyrkor och turistindustrin pekar mot att jihadistiska grupper med koppling till området kan ligga bakom.

De tamilska tigrarna, som tidigare genomfört flera uppmärksammade terrordåd, tror han inte längre har kapacitet att utföra en attack som den i dag.

1 tim
Ranil Wickremesinghe med sin fru Maithree under ett besök i Colombo i december. Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Premiärministern: ”Fega attacker – förbli starka”

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe fördömer ”de fega attackerna på vårt folk”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

”Jag uppmanar alla lankeser att förbli förenade och starka under denna tragiska stund. Undvik att sprida overifierade rapporter och spekulationer”, skriver han i inlägget.

Han skriver också att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att hantera situationen.

2 tim
En sko utanför en av de attackerade k DINUKA LIYANAWATTE / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Ministern på plats efter dåden: ”Hemska scener”

Attackerna i Sri Lanka fördöms av flera högt uppsatta politiker i landet, skriver AFP.

En av ministrarna i landet, Harsha de Silva, skriver på Twitter att han varit på platsen för tre av explosionerna under morgonen och kallar det för ”hemska scener”.

”Jag såg många kroppsdelar som spridits över allt”, skriver han och uppmanar folk att behålla lugnet och stanna inomhus.

Enligt honom finns många utländska personer bland offren.

2 tim
Läs mer om Reaktioner på dåden i Sri Lanka
Volodymyr Zelenskij /vallokal i Ukraina.  TT
Presidentvalet i Ukraina

Komikern ser ut att gå mot en jordskredsseger i valet

Vallokalerna i Ukraina har öppnat och inför den andra och avgörande omgången i presidentvalet verkar komikern Volodymyr Zelenskij av allt att döma gå mot en jordskredsseger, skriver AFP.

När Zelenskij på nyårsafton meddelade att han skulle utmana den sittande presidenten Petro Porosjenko tog många det som ett skämt, eftersom han är mest känd för att spela ofrivillig president i en komediserie. Men nu kan han alltså få uppdraget i verkligheten, trots att många ställt sig frågan om vad han står för som politiker.

Vallokalerna stänger klockan 19 i kväll svensk tid, och de första preliminära resultaten väntas några timmar senare.

2 tim
Volodymyr Zelenskij. Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Presidentvalet i Ukraina

”Han lär vinna – men ingen vet hur han tänker styra”

Efter Majdanupproret hoppades många i Ukraina att Porosjenko skulle stå för förändring – men det gamla systemet hävdade sig snart igen, skriver The Guardians Shaun Walker i en analys inför presidentvalet.

”När få invånare fem år senare känner att de lever på det nya sätt som utlovades, ser det nästan säkert ut som att Porosjenko kommer att förlora söndagens val.”

Walker skriver att utmanaren Volodymyr Zelenskijs framgångar beror på att han varit som ett tomt ark som folk har kunnat projicera sina besvikelser på – men att frågan om hur han skulle styra landet kvarstår.

Även CNN:s Nathan Hodge menar att utmanaren är ett ”oskrivet blad politiskt” och han vänder sig till tv-serien där Zelenskij spelar en ofrivillig president för ledtrådar till hans åsikter. Där hittar han bland annat en vision om ett Ukraina som strävar efter att vara som ett ”normalt” europeiskt land, fritt från korruption och med en fungerande demokrati.

Igår 13:12
Läs mer om Presidentvalet i Ukraina
Helg Långläsning
Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Läkaren som vill sälja heroin i varuautomater

På senare år har de narkotikarelaterade dödsfallen i Nordamerika ökat kraftigt. I många fall beror dödsfallen på att missbrukare inte kommer över exempelvis heroin och då tvingas ta till farligare alternativ, exempelvis fentanyl.

I Kanada har man valt att möta den dystra utvecklingen genom att öppna särskilda mottagningar där missbrukare kan injicera heroin i en säker miljö.

I ett långt reportage berättar Wired om läkaren Mark Tyndall, som var med och drev på att mottagningarna skulle öppna. Nu vill han gå ett steg till, och börja sälja rena, säkra droger i varuautomater. Men förslaget har väckt het debatt.

Läs hela reportaget via länken nedan.

4 tim
Arkivbild.  JOEL SAGET / AFP
Helg Långläsning

Facebooks 15 månader av skandaler, bråk och avhopp

I början av 2018 lovade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att fixa techjättens problem – sedan följde 15 månader fulla av skandaler, osämja och toppchefer som lämnade företaget.

I ett långt reportage i Wired ges en inblick i hur den senaste tiden sett ut bakom kulisserna – med intern kritik mot hanteringen av Cambridge Analytica-skandalen, konflikter mellan höga chefer och en kamp för att återfå användarnas förtroende.

Det skildras även hur det som var tänkt som lösningar ger upphov till nya problem. Till exempel gör tillsättandet av innehållsmoderatorer att frågan om vilket typ av innehåll som faktiskt ska vara otillåtet lyfts – och skapar svåra diskussioner. Samtidigt gör förändringarna i deras så kallade news feed, som var tänkta att stoppa falska nyheter och annat problematiskt innehåll, att de hamnar på kollisionskurs med de traditionella mediejättarna.

Läs hela texten via länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg
Trumps USA Rysslandsutredningen
Medierna kastade sig över rapporten när den släpptes. Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Rapporten ett oväntat problem för Demokraterna”

Den nyligen släppta Muellerrapporten har kommit att bli ett stort och oväntat bekymmer för Demokraterna inför presidentvalet 2020, skriver Los Angeles Times Jane Hook i en analys.

”Problemet för demokraterna är att rapporten inte utgör någon dödstöt mot Trump – och olika budskap hotar nu att splittra partiet”, skriver hon.

Den enda demokratiska presidentkandidat som hittills krävt att Trump ställs inför riksrätt på grund av det som framkommer i rapporten är Elizabeth Warren. NBC:s Jonathan Allen skriver att det är djärvt och riskabelt, men att det också innebär att Warren nu har satt tonen för sin kandidatur och skaffat sig ett grepp om sina motkandidater

”Att hon kräver att presidenten ska avsättas, dessutom i ett läge när många demokrater tvekar i frågan, är inte något som kommer att glömmas bort”, skriver han.

Igår 18:34
Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Mueller-rapporten klättrar på försäljningslistorna

Trots att den finns att läsa gratis på nätet har Robert Muellers rapport om Rysslandsutredningen blivit en bästsäljande bok, skriver flera amerikanska medier.

Såväl Amazon som den amerikanska bokhandelskedjan Barnes and Noble uppger att utgåvor av boken klättrar på försäljningslistorna, i både tryckt och digital form. Det finns flera olika utgåvor, bland annat en där Washington Post kommenterar rapportens innehåll.

Igår 04:47
Peskov och Putin.  Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssland: Utredningen ett slöseri med skattepengar

Kreml säger att Mueller-rapporten inte kommer fram till någonting och att Rysslandsutredningen har skadat de rysk-amerikanska relationerna, skriver Washington Post.

Dmitrij Peskov, talesperson för Vladimir Putin, säger att Ryssland fortsatt motsätter sig alla typer av anklagelser om att landet skulle ha påverkat det amerikanska presidentvalet.

Peskov säger också att en liknande situation i Ryssland hade lett till en utredning om vad man slösat skattebetalarnas pengar på, men poängterar att det nu är upp till skattebetalare i USA att lyfta sådana frågor.

Igår 07:50
Läs mer om Trumps USA