Utrikes

Trumps USA Relationen Iran-USA
FN:s säkerhetsråd. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Relationen Iran-USA

Enigt säkerhetsråd vill se samtal – attacker fördöms

FN:s säkerhetsråd uppmanar på måndagskvällen till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer rådet attackerna på oljefartyg i Hormuzsundet. Säkerhetsrådet kallar attackerna ”ett hot mot världens energiförsörjning och internationell fred och säkerhet”.

Tidigare under kvällen har Irans FN-ambassadör sagt att det just nu inte finns några förutsättningar för samtal med Iran.

1 tim
Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Iran: Kan inte förhandla med någon som hotar en

Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi anser att USA:s nya sanktioner mot landet visar att Washington inte bryr sig om internationell rätt, rapporterar Reuters.

Han säger också att atmosfären just nu inte är den rätta för förhandlingar utan att USA måste upphöra med sitt ”ekonomiska krig mot Irans befolkning”, skriver AFP.

– Man kan inte starta en dialog med någon som hotar och skrämmer en, säger han.

På måndagskvällen träffas FN:s säkerhetsråd bakom stängda dörrar för att diskutera den upptrappade konflikten mellan USA och Iran.

1 tim
Donald Trump och  Ayatollah Ali Khamenei. TT.
undefined

USA:s nya sanktioner riktar sig mot Irans högste ledare

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan, skriver flera medier. Enligt USA:s finansminister kommer sanktionerna att blockera tillgångar värda miljarder.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran tills dess att regimen upphör med alla farliga handlingar, inklusive ambitionerna att skaffa kärnvapen, sa president Donald Trump i samband med att han skrev under ordern om sanktionerna.

USA, Storbritannien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten uppmanar också i ett gemensamt uttalande till diplomatiska lösningar på den upptrappade krisen i Iran, skriver AFP.

6 tim
Läs mer om Trumps USA
En lastbilsprotest mot den nya lagen utanför Oregons senat. Sarah Zimmerman / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Klimatförändringarna

Försvunna politiker tros gömma sig i annan delstat

För femte dagen i rad vägrade republikanerna i Oregons delstatsenat att dyka upp på jobbet i dag, rapporterar AP. De elva politikerna håller sig undan i protest mot ett förslag om skärpta utsläppslagar som Demokraterna vill driva igenom. Om inte minst två republikaner är på plats kan inga beslut fattas i senaten eftersom minst 20 ledamöter måste vara närvarande.

Oregons guvernör har beordrat polisen att leta upp de försvunna politikerna. Flera av dem tros dock hålla sig undan i andra delstater där Oregons polis inte har rätt att ingripa.

38 min
Oregons parlamentsbyggnad. Gillian Flaccus / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oregons politik i baklås efter protest mot klimatlag

Ett politiskt drama utspelar sig just nu i Oregon, där ett förslag om att kraftigt begränsa delstatens klimatutsläpp fått hela det politiska systemet att låsa sig, skriver Wall Street Journal.

De elva republikanerna i delstatens senat är emot förslaget och har därför helt enkelt slutat att dyka upp på sammanträdena de senaste dagarna utan gömt sig. Om inte minst två av dem är på plats är för få ledamöter samlade för att några beslut ska kunna fattas.

Den demokratiske guvernören Kate Brown har därför beordrat polisen att leta rätt på republikanerna och föra dem tillbaka till senaten för omröstningen. Det har fått en högermilisgrupp att hota med att ta till vapen för att skydda de elva politikerna från polisen om så behövs. Polisen tar hotet på så stort allvar att man under lördagen stängde hela senatsbyggnaden.

Igår 19:11
Läs mer om Klimatförändringarna
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Extremvärmen i Europa

Meteorolog: Inte sett sådan här värme sedan 40-talet

I centrala Europa har en mäktig värmebölja pressat upp temperaturerna till nära 40 grader på sina håll.

– Det här unikt eftersom det sker så tidigt som i juni. Vi har inte sett sådan här värme sedan 1947, säger mer Emmanuel Demael vid det franska väderinstitutet Meteo-France till AFP.

I Frankrike har bordsfläktar på många håll tagit slut i affärerna och i Paris har myndigheterna lovat att öppna särskilda kylrum där människor kan svalka sig.

Hälsominister Agnes Buzyn säger att hon oroar sig för att människor inte ska ta värmen på allvar och uppmanar alla att ta det lugnt och hålla sig borta från solen.

3 tim
Barn svalkar sig i duschar i Vilnius.  PETRAS MALUKAS / AFP
undefined

Europa varnar för extrem värme: ”Människor kan dö”

Meteorologer runtom i Europa varnar för farliga temperaturer och nya rekord i veckan då det ska bli exceptionellt varmt i flera länder, rapporterar flera medier.

– Människor kan definitivt dö i den här värmen, framför allt de som är svaga, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren om höga temperaturer på flera håll i Frankrike.

Vindar från Afrika blåser in över Europa och kan ge närmare 40 grader i – förutom Frankrike – Tyskland, Spanien, Portugal, Italien och Grekland.

Flera myndigheter runtom i Europa har utfärdat riktlinjer och sjukhus gör sig redo för uttorkning och värmeslag.

Idag 09:08
Maarten van der Weijden/Prinsengracht i Amsterdam. TT
undefined

Kanalen riskerar att sluta frysa – då simmar han i den

Den nederländske olympiske simmaren Maarten van der Weijden simmar genom den kanal där Nederländernas mest kända skridskotävling brukar arrangeras, skriver AFP. I stället för att åka skridskor simmar han de 195 kilometerna som tävlingen ”Elfstedentocht” utgör och detta gör han för att stödja cancerforskningen.

Inga skridskotävlingar har arrangerats på banan under två årtionden på grund av klimatförändringarna.

– Jag älskar att simma, hjälpa andra och sätta upp mål för mig själv, säger 38-åringen.

Idag 13:10
Läs mer om Extremvärmen i Europa
En man läser nyheterna om kuppförsöket. EDUARDO SOTERAS / AFP
Maktskiftet i Etiopien

Analys: Etiopiens etniska grupper visar musklerna

Det misslyckade kuppförsöket i Etiopien sätter ljuset på svårigheterna som det etniskt splittrade landet står inför, skriver Reuters i en analys. Landets 100 miljoner invånare tillhör ett dussintal olika etniska grupper som ofta kämpar för mer inflytande och självstyre.

Under lång tid har landets hårdföra ledning sett till att hålla etniska milisgrupper på mattan. Men sedan Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister förra året har han genomfört reformer för att göra landet mer öppet. Han har bland annat åtalat tidigare ledare för landets säkerhetsstyrkor och släppts tusentals politiska fångar.

Helgens kuppförsök kan vara ett tecken på att lokala ledare försöker utnyttja de nya friheterna föra att bygga upp nya lokala maktbaser:

”Grupper som tidigare kände sig exkluderade visar nu musklerna.”

3 tim
Etiopien flaggar på halv stång dagen efter kuppförsöket. EDUARDO SOTERAS / AFP
undefined

Hjärnan bakom etiopiska kuppförsöket har dödats

Den etiopiska general som pekats ut som ledaren bakom den

misslyckade kuppen i delstaten Amhara i helgen har dödats, uppger AP. Generalen, Asamnew Tsige, sköts under en eldstrid i utkanterna av Amharas huvudstad Dar.

Enligt myndigheterna har ytterligare 180 personer gripits efter kuppförsöket. Orsaken till kuppförsöket är oklar men enligt AP tyder mycket på att kuppen var en attack på Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som drivit igenom omfattande reformer sedan han tillträdde förra året.

Asamnew Tsige har tidigare suttit fängslad men benådades av just Abiy Ahmed.

4 tim
Talespersoner för premiärministern vid en pressträff om kuppförsöket.  EDUARDO SOTERAS / AFP
undefined

Kuppmakaren på rymmen – flera inblandade gripna

Chefen över säkerhetsstyrkorna i den etiopiska delstaten Amhara, Asaminew Tsige, pekas ut som den person som låg bakom helgens kuppförsök i regionen. Det rapporterar BBC med hänvisning till ett uttalande från landets premiärminister.

Den misstänkte kuppmakaren uppges vara på flykt och det är oklart var han befinner sig. Asaminew Tsige släpptes förra året efter att ha suttit fängslad i nio år för att ha planerat en kupp.

Flera andra personer som var inblandade i kuppförsöket har gripits och ytterligare gripanden är att vänta.

Idag 09:00
Läs mer om Maktskiftet i Etiopien
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Khashoggi inte en fråga under Pompeos saudibesök

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo tog inte upp mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi under sitt besök i Saudiarabien i helgen. Det uppger en källa som var med under mötet för The Guardian.

Under söndagen sa den amerikanske presidenten Donald Trump att han nyligen talat med Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman, men att Khashoggi död ”inte kommit på tal”. Han sa också att han anser att fallet är utrett och att han inte anser att FBI behöver kopplas in.

Jamal Khashoggi, som bland annat skrev för Washington Post, mördades under ett besök på Saudiarabiens konsulat i Turkiet förra året. Kronprins Mohammed har pekats ut som den som beordrade mordet.

5 tim
Donald Trump / Jamal Khashoggi.  TT
undefined

Trump avfärdar FN:s begäran om FBI-utredning

I en ny FN-rapport om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi uppmanas USA att låta FBI genomföra en utredning av mordet, ett förslag som president Donald Trump nu avfärdar. Det rapporterar flera medier.

– Jag tycker att det har blivit utrett i hög utsträckning, säger han i en intervju i NBC:s ”Meet the press”.

FN-rapporten pekar ut den saudiska regeringen som skyldig för mordet och kronprinsen Mohammed bin Salman som inblandad. Under veckan talade Trump med bin Salman på telefon, men han säger att mordet på Khashoggi ”inte riktigt fördes på tal” under samtalet.

Under intervjun sa Trump även att hela Mellanöstern är en ”fientlig plats” och noterade att Saudiarabien är en viktig handelspartner för USA.

Idag 04:52
Läs mer om Trumps USA