Designbastun Solar Egg flyttar till Icehotel i mars. Riksbyggen
Resa

Världsberömda guldbastun flyttar till Lappland

Resa Vill du basta i ett gigantiskt guldägg? Då ska du åka till Lappland. Den 2 mars flyttar det prisbelönta succéägget in på ishotellet i Jukkasjärvi, enligt ett pressmeddelande.

Sedan premiären 2017 har Solar Egg varit på turné i bland annat Paris, Köpenhamn och nu senast i Minnesota i USA. I Sverige har det stått på exempelvis Artipelag i Stockholms skärgård.

Vedkaminen inuti ägget är formad som ett människohjärta och väger 750 kilo. Men kanske häftigast är den guldskimrande ytan som reflekterar omgivningen i en mängd olika spegelbilder.

Icehotel firar 30-årsjubileum i år och kommer ha bastun till 15 maj.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Ulf Kristersson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

M vill masstesta svenskar – förslag läggs fram på tisdag

Moderaterna vill att Sverige ska införa masstester för coronaviruset och på så sätt rädda den svenska ekonomin, rapporterar Ekot. En storskalig testning skulle bli kostsam, men man räknar med att de ekonomiska vinsterna av att fler kan gå till jobbet väger tyngre.

– Jag förstår att det här är en utmaning, säger Kristersson till SR.

Partiet vill framför allt att personer inom samhällsviktiga arbeten prioriteras. Förslaget ska läggas fram till regeringen på tisdag.

Länder som Island och Tyskland har infört mer omfattande tester än Sverige.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s Charles Michel. TT
undefined

Analyser: Nytt läge väntar – i Sverige, i Norden och i EU

Coronakrisen kommer att förändra svensk politik, skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys. Han spår att ekonomin, beredskapen och utrikesfrågorna snart seglar upp i topp på den politiska dagordningen.

”2010-talet är definitivt slut”, skriver han.

Altingets Johan Manell breddar utblicken till hela Norden. Han menar att den svenska hanteringen av coronaviruset skapar huvudbry i våra grannländer, och han tror att relationen kan få en törn av krisen.

”Det är svårt att påstå att Norge och Finland står Sverige närmare än någonsin”, skriver Manell.

EU-journalisten Ylva Nilsson zoomar ut ytterligare genom att fokusera på EU-politiken och splittringen mellan länderna. På sajten Om Europa skriver hon att Angela Merkel inte agerar särskilt EU-mässigt. Nilsson tycker att Tyskland agerar ännu mer hårdhänt nu än under finanskrisen, då tyska intressen också räddades ”på bekostnad av andra länder”.

4 tim
Anders Ygeman. TT
undefined

Ygeman positiv till att följa svenska påskresor via data

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är positiv till att följa coronavirusets tänkbara spridning genom att granska svenskars anonymiserade mobildata, rapporterar Ekot. Geodatan skulle exempelvis kunna ge en uppfattning om hur många som lämnar Stockholm i påsk.

Pirate Bay-grundaren och aktivisten Peter Sunde är kritisk. Han menar att det kan leda till konsekvenser som är ”farligare än smittan”.

Bakgrunden är att EU-kommissionen har kontaktat Telia och sju andra mobiloperatörer med en förfrågan om att samla in sådan data för att kunna följa rörelsemönster. I går sa Folkhälsomyndigheten till SVT att den lösningen inte är aktuell i Sverige.

Idag 04:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Österrikiska skidorten Grafenberg.  Halvard Alvik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar på väg hem efter karantän: ”Väldigt glada”

57 svenskar som suttit i karantän i österrikiska Tyrolen i två veckor är nu på väg hem till Sverige, rapporterar DN.

Svenskarna, varav de flesta är säsongsarbetare på olika skidorter, har varit fast sedan alla i området uppmanades att sätta sig i hemmakarantän. Nu har dock UD lyckats bussa hem alla som vill och under söndagen kommer gruppen anlända till Trelleborg.

– Stämningen är jättehärlig, alla är väldigt glada, säger Viktor Nyqvist från Göteborg.

Idag 05:39
Kerstin Behrendtz. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges Radios Kerstin Behrendtz död i covid-19

Sveriges Radios mångåriga musikredaktör Kerstin Behrendtz har dött av coronaviruset, 69 år gammal, rapporterar GP. Dottern Emma Berendtz bekräftar dödsfallet för tidningen.

På sin Facebooksida uppmanar nu Emma Behrendtz alla att ta smittan på allvar.

"Till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död”.

Igår 21:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Stillsamt på uteservering vid Medborgarplatsen i Stockholm.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Sverige fortsätter förvåna: Lockdown - what lockdown?

Svenskarnas taktik för att hantera coronapandemin fortsätter att skapa rubriker runt om i världen. Exempelvis har BBC under söndagen rubriken ”Lockdown, what lockdown? Sveriges ovanliga strategi mot coronaviruset” medan amerikanska nyhetsbyrån AP väljer formuleringen ”Iväg till fiket – Sverige avviker om virusrestriktioner”.

AP har bland annat intervjuat Sten Linnarsson, professor vid Karolinska institutet, som är kritisk till Sveriges linje. Linnarsson menar att det finns bristande vetenskapligt stöd för den väg regeringen valt och jämför den med att bränna ner köket med förevändningen att man ska släcka branden senare.

– Faran är förstås att man i stället bränner ner hela huset, säger han.

20 min
MINISTRY OF PRESIDENTIAL AFFAIRS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag ställer om i krisen – H&M fixar skyddskläder

Flera svenska företag ställer om sin verksamhet för att överleva den ekonomiska krisen som coronaviruset skapat och samtidigt hjälpa sjukvården, skriver TT.

Ett 15-tal anställda på Scania jobbar nu med att säkerställa att leveranserna av skyddsutrustning ska fungera. Getinge som tillverkar respiratorer har vidtagit åtgärder för att öka produktionen med 60 procent och flera kemiföretag har börjat tillverka handsprit.

H&M har sett till att det tillverkas skyddsutrustning som de i ett första skede kommer att donera.

2 tim
Illustrationsbilder. TT.
undefined

Expert om dejtingboomen: Risk byta saliv med okänd

Fler medlemmar strömmar till dejtingtjänster i spåren av coronaisoleringen och även en ökad aktivitet syns i apparna, skriver SvD i ett reportage.

Relationsexperten Jacqueline Joo säger till tidningen att hon märkt en ökad uppdelning bland singlarna; de som mer än någonsin vill hitta någon att ha vid sin sida i kristider och de som absolut inte vill dejta just nu. Hon tror också att det är lättare att lyckas få en dejt nu för att folk är uttråkade. Skulle attraktion uppstå tänker man inte ändå på Folkhälsomyndighetens råd, säger hon.

– Men man tar ju ändå en risk om man byter saliv med en människa som man har känt i tre timmar.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Bild från veckans pressträff där regeringen deltog tillsammans med Polismyndigheten och Folkhälsomyndigheten. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: Dags att peka med hela handen och ropa stopp

Opinion Vi är varnade och fullt medvetna om vad som är på väg i coronakrisen, men trots det vidtas inte de nödvändiga åtgärderna. Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, som under epidemin har blivit en av offentlighetens starkaste röster för tuffare åtgärder, i en ny söndagsledare.

Med djup oro ser han hur Sverige rör sig i samma riktning som värre drabbade länder.

”Någon måste peka med hela handen och skrika stopp, fortsätt inte så här. Det handlar om att rädda människoliv”, skriver han.

Flera andra tunga ledarskribenter diskuterar coronaviruset i dag. GP:s Peter Hjörne vill se en framtidskommission som tacklar den ekonomiska baksmällan när den akuta krisen är avklarad. Kanske kan Anders Borg leda den? skriver han.

”Han var med om att baxa Sverige ur 2008 års finanskris och utsågs till Europas mest framgångsrike finansminister”, skriver han.

30 min
Greta Thunberg under en klimatdemonstration i Davos. Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Livet utan resor och handel – var det så roligt?

Opinion Återigen tar sig de svenska ledarsidorna an den globala pandemin. Smittspridningen har gett oss möjlighet att testa livet utan konsumtion och flygande som många har efterlyst i skolstrejker och på Facebook, skriver SvD:s Tove Lifvendahl.

”Det är ett sämre liv, ur alla tänkbara aspekter. Låt oss hoppas att vi snart kan återgå till det bättre samhället”, skriver hon.

DN:s Lena Andersson menar att ”en sorts diktatur” har införts i stora delar av Europa när land efter land infört mycket tuffa restriktioner.

”Det är mer ofattbart än att fysiskt försvagade människor dör av ett virus. Ändå görs det. Är det värt det?” frågar hon sig.

Grupptryck är bättre än tvång, tycker Aftonbladets Anders Lindberg, som gillar den svenska metoden med rekommendationer över regler. Han konstaterar att det inte heller finns någon lag som hindrar någon från att äta flugsvamp, men att ingen gör det ändå.

Idag 05:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Bilder från Spanien.  TT
Coronaviruset Smittan i Spanien

Spanska läkares panikdrag – gör skydd av sopsäckar: ”Står nakna inför viruset”

Spaniens sjukhus svämmar över av coronasmittade patienter som ligger på golven. Samtidigt har personalen i många fall helt slut på skyddsutrustning och tvingas använda sopsäckar, skriver The Guardian.

– Vi har ingenting. Vi står nakna inför viruset, säger läkaren Ana Giménez på Infanta Leonor-sjukhuset i Madrid.

I veckan kom också rapporter om att soldater som hjälpt till att desinficera äldreboenden hittat övergivna och döda gamla i sina sängar. Många i landet har reagerat med bestörtning efter nyheten. Yolanda Cumia är en av dem. Hon förlorade nyligen sin far i smittan och säger till tidningen att ”generationen som överlevt både inbördeskriget och Francoregimen nu dör ensamma.”

Enligt nya siffror på söndagen har 838 spanjorer dött det senaste dygnet.

2 tim
En man med ansiktsmask bakom ett galler i centrala Madrid. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
undefined

I dag röstar Spanien om den historiska begränsningen

Senare i dag förväntas Spanien rösta igenom de nya hårda restriktionerna som meddelades i går, skriver El País. De nya reglerna innebär att majoriteten av landets 47 miljoner spanjorer sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

Premiärminister Pedro Sánchez medgav att åtgärderna är ”extraordinärt tuffa” när han talade till folket i går kväll. I talet sa han också att EU-samarbetet står inför sin största utmaning någonsin.

– Viruset har penetrerat Europa genom en slumpmässig väg. Och på samma sätt som den här katastrofen sätter hela världen på prov så sätter den det europeiska projektet på prov på ett mycket speciellt sätt.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

”Trumps beslut har lett till hälsokris av enorma mått”

USA:s president Donald Trump kände till farorna med coronaviruset, men bristen på politiskt ledarskap har lett till en hälsokris av enorma proportioner. Det skriver The Guardian i ett långt reportage om de veckor mellan januari och februari då hans administration spelade ned risken för ett utbrott.

29 januari bekräftades det första coronavirusfallet i USA. Först fyra veckor senare togs det politiska beslutet att utveckla verktyg för snabb diagnosticering av nya fall, trots uppmaningar från flera experter.

”I historieskrivningen kommer de veckorna stå som ett varnande exempel på vilka förödande konsekvenser ett misslyckat politiskt ledarskap kan leda till”, skriver The Guardian.

Läs texten i länken nedan.

Idag 04:58
Matilda McCrear/illustrationsbild Crear family/Newcastle University/TT
undefined

Sista överlevaren från slavskeppen blev rebell

Hon är den sista kända överlevaren efter den transatlantiska slavhandeln och levde hela sitt liv i motstånd. Historien om Matilda McCrear tar sin början i Västafrika 1860 då hon, som blott tvååring, tillfångatogs och fördes över havet till Amerika med ett av de sista slavskeppen.

Forskaren Hannah Durkin berättar i ett långt reportage för BBC hur McCrear sågs som en rebell genom att hon inte gifte sig – men levde och skaffade barn tillsammans med en vit man. Livet ut verkar hon också ha värnat om sitt afrikanska arv.

Läs hela reportaget i länken nedan.

5 tim
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bakom kulisserna i jakten på vaccinet som alla vill ha

Jorden runt arbetar just nu 40 forskningsteam med det som hela världen längtar efter – ett vaccin mot det nya coronaviruset. En av dem är kanadensaren Jonathan Heeney, som arbetar i Storbritannien och som The Guardian träffat i ett längre reportage.

Före coronavirusutbrottet arbetade han med ett universalvaccin som skulle vara verksamt mot alla influensavirus – en helig graal i kampen mot influensa. Men nu handlar hans arbete helt och hållet om det nya viruset.

Han berättar bland annat om hur han och hans team reagerade när de förstod vad det var de hade att göra med:

– Vi tänkte: ”Okej, det är ett coronavirus. Det här kommer att bli svårt”, säger Heeney.

Idag 04:58
Läs mer om Helg
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Kerstin, 88, får ingen hjälp att handla: ”Får väl svälta”

Kerstin Björkström, 88, i Partille har inte fått någon hjälp med att handla mat, trots att hon tillhör en riskgrupp och avråds från att ge sig ut i butikerna, rapporterar SVT Nyheter Väst. Hon har frysvaror och konserver i sitt hem för uppåt två veckor, men vad som händer efter det kan hon bara sia om.

– Då dör jag väl svältdöden, något ska man ju dö av. Det är mindre plågsamt än corona, tror jag.

Kerstin Björkström har vänt sig till kommunen för att få hjälp utan resultat. SVT får dock till svar att man ska försöka sprida informationen om frivilliginsatser bland äldre.

1 tim
Godsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. TT
undefined

Socialstyrelsen: Nej till 300 liksäckar till Uppsala

Region Uppsala har skickat in en lista till Socialstyrelsen med saker man behöver för att hantera coronapandemin, skriver P4 Uppland. Bland annat ber man om 300 liksäckar.

– Vi vill kunna ta hand om de som avlider på ett värdigt sätt, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande, till radion.

Men Socialstyrelsen, som fått i uppdrag att samordna krisberedskapen i Sverige när det gäller coronaviruset, säger nej till Uppsalas begäran. Skälet är att regionen inte drabbats lika hårt som exempelvis Stockholm.

2 tim
Illustrationsbilder.
undefined

Bårhus och kylcontainrar redo för stort antal döda

Fler nya bårhus öppnar ifall många svenskar skulle dö av covid-19 samtidigt, rapporterar TT.

I Stockholm öppnar ett vid Bromma sjukhus och ett vid Dalens sjukhus. Om behovet visar sig vara större än så finns även kylmoduler vid Huddinge sjukhus, enligt Region Stockholm.

Inom Svenska kyrkan har flera församlingar förberett upphandling av kylcontainrar och på andra håll kan avlidna komma att förvaras i ishallar.

– Man måste säkerställa för det fall att det värsta inträffar, säger Eva Årbrandt Johansson, nationell begravningssamordnare hos Svenska kyrkan.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bild från ett tillfälligt sjukhus med 2 000 sängar i Irans huvudstad Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Irans ledare: Vi måste väga människoliv mot ekonomin

Samtidigt som det nya coronaviruset tagit ett hårt grepp om Europa fortsätter det att skörda dödsoffer i Iran. På söndagen meddelades ytterligare 123 dödsfall, vilket innebär att totalt 2 640 iranier har dött i covid-19, skriver AFP.

Landets president Hassan Rouhani slog i dag tillbaka mot den kritik hans regering har fått för hanteringen av viruset, skriver AP. Rouhani sa att landet måste väga krisåtgärderna så att de inte helt slår ut ekonomin, som redan är hårt ansträngd bland annat till följd av USA:s tuffa sanktioner.

– Vi måste lägga ihop de två principerna för att nå ett slutgiltigt beslut, säger Rouhani.

– Det här är inte rätt tidpunkt för ett politiskt krig, fortsätter han.

2 tim
Nunna i Ecuador iförd ansiktsmask och plasthandskar.  Dolores Ochoa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Global skyddsbrist ett hot – tillverkare släpar efter

Världshälsoorganisationen WHO har kallat den ”kroniska globala bristen på personlig skyddsutrustning” för ett av de största hoten i kampen mot coronaviruset.

Världens största tillverkare av skyddshandskar till vården, det malaysiska företaget Top Glove, bekräftar underskottet i en intervju med Reuters.

– De beställer hundra procent mer, men vi kan bara öka produktionen med tjugo procent, säger grundaren Lim Wee Chai.

Vårdpersonal i Sverige har upprepade gånger slagit larm om bristen på utrustning för att hantera coronasmittade.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Karin Tegmark Wisell.  TT
Coronaviruset Smittan i Norden

”För tidigt att säga om Sveriges strategi lyckas”

Det är för tidigt att säga om Sveriges strategi i hanteringen av coronaviruset är lyckosam eller inte, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten i en intervju med P1:s ”Godmorgon, världen!”.

Hon säger att smittan särskilt i Stockholmsregionen nått de sårbara grupperna i samhället – vilket gör att Sverige haft fler dödsfall än exempelvis Norge och Finland.

– Om det beror på att de har lyckats bättre går inte att säga ännu. Tiden får utvisa om de lyckas skydda de sårbara äldre eller inte.

3 tim
Coronatest. TT
undefined

Norge kopierar taktiken på Island – testar symptomfria

Island har testat 6 163 symptomfria personer för det nya coronaviruset för att få en uppfattning om hur stor andel av befolkningen som är smittad. Av de testade i den gruppen hade 52 personer smittats med covid-19, rapporterar NRK.

Masstesterna görs för att kunna planera strategin. Om testerna hade visat att hälften av befolkningen redan var smittad så hade det inte längre funnits någon mening med att försöka hindra spridningen.

– Du vet inte vad du ska begränsa om du inte har information om hur viruset sprider sig i samhället, säger forskaren Karí Stefánnson.

Norge har tagit inspiration av sin nordiska granne och man har nu ett liknande projekt på gång. I veckan meddelade också Folkhälsomyndigheten att en slumpmässigt utvald grupp på omkring 1 000 personer ska testas för att bättre förstå var Sverige befinner sig på coronakurvan.

5 tim
Isoleringsavdelningen på Ullevåls sjukhus i Oslo. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre vårdas på sjukhus i Norge – ”Är intressant”

För första gången sedan coronaviruset fick fäste i Norge minskar antalet smittade patienter som vårdas på sjukhus från ett dygn till ett annat, rapporterar NRK.

Under lördagen låg 291 personer inlagda på sjukhus jämfört med 303 under fredagen.

– Det är intressant, antalet inlagda är viktigare än antalet smittade, säger Espen Rostrup Nakstad vid norska Helsediretoratet.

Han är dock tydlig med att det ännu inte går att dra några slutsatser.

Igår 15:39
Läs mer om Coronaviruset