JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Volatil handel i USA – ledande index stänger ner

Börserna på Wall Street svängde kraftigt i tisdagens handel. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent men de sista timmarna föll indexen tillbaka och vid stängning stod de som följer:
• S&P 500: -0,2 procent
• Nasdaq: -0,3 procent
• Dow Jones: -0,1 procent

Bland vinnaraktier märktes kryssningsrederiet Carnival som lyfte 11 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean steg också – med 10 respektive 13 procent.

Återigen är det spridningen av coronaviruset som sprider både hopp och oro bland investerare, vilket skapade volatil handel. Dödstalen i Spanien backade för fjärde dagen i rad och i Italien rapporterades det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch. I Frankrike passerade antalet döda 10 000, rapporterade AFP.

New York-börserna i går
S&P 500: +7,0 procent
Nasdaq: +7,3 procent
Dow Jones: +7,7 procen

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings
Dominic Cummings vid pressträffen. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings

Cummings om kritiserade resan: ”Jag bedömde att det inte fanns någon risk”

Dominic Cummings, nära rådgivare till Boris Johnson, säger att han inte frågade premiärministern om lov före den kritiserade resan till Durham.

– Jag bedömde inte att det fanns någon risk, säger han vid en pressträff som enligt brittiska medier saknar motstycke.

Under pressträffen läser Cummings upp en flera sidor lång redogörelse över hur han agerade när han körde till Durham, över 40 mil från hemmet i London, när hans fru blev sjuk med symptom på covid-19. Dagen efter att familjen anlänt insjuknade han själv och hans fyraårige son.

Avgångskraven har haglat över rådgivaren efter anklagelser om att Cummings i och med resan bröt mot landets restriktioner.

– Jag ångrar inte vad jag gjorde. Jag tycker att jag agerade rimligt, säger han på måndagen och tillägger att reglerna för nedstängningen medger ”exceptionella undantag” för barn.

36 min
Dominic Cummings. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cummings polisanmäls av ögonvittne i turistorten

Dominic Cummings, nära rådgivare till brittiske premiärministern, har nu polisanmälts av ett vittne som säger sig ha sett honom i turistorten Durham – över 40 mil från hemmet i London, rapporterar The Mirror.

Vittnet tror sig ha sett Cummings med familj i en parkerad bil och hoppas att polisen med hjälp av övervakningskameror ska kunna fastställa om de brutit mot landets reserestriktioner.

Avgångskraven har haglat över Cummings, sedan uppgifterna om att han brutit mot de coronadirektiv han själv varit med och upprättat.

Idag 07:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Antikroppstudie görs om efter oväntade resultatet

En undersökning som Folkhälsomyndigheten nyligen presenterade visade att bara 7,3 procent av stockholmarna hade utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Den låga siffran förvånade myndigheten, som nu har granskat undersökningen igen och hittat en möjlig felkälla, skriver Expressen.

– Den här gruppen som vi tog proverna ifrån var nog inte helt representativ för befolkningen i Stockholm, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten ska nu göra en ny undersökning med ett annat urval och hoppas kunna presentera de nya siffrorna nästa vecka.

1 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

31 nya dödsfall i covid-19 – över 4 000 döda i Sverige

Det senaste dygnet har 31 nya dödsfall i covid-19 registrerats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 4 029 människor dött.

Efter långhelgen räknar dock myndigheten med en eftersläpning i siffrorna.

– Vi lär ser en ansamling av fall de närmaste dagarna, helt klart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.

Han noterar en nedåtgående trend bland personer som intensivvårdas, samt färre smitt- och dödsfall på äldreboenden.

– En hel del håller ändå på att bli bättre, successivt, säger Tegnell.

4 tim
Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjugotal poliser smittade – utredningar läggs på hög

Göteborgspolisens redan hårt ansatta avdelning för grova brott har nu fått ännu en motgång i coronaviruset. Ett tjugotal av sektionens poliser har insjuknat i covid-19, skriver GT.

– Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Mer specifikt är det ärenden utan frihetsberövande som läggs till väntelistan. Polisen har inte lyckats hitta källan till utbrottet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Åklagarmyndigheten/illustrationsbild.  TT
undefined

Människohandel utreds efter stora sexköpshärvan

Misstänkt människohandel utreds efter den sexköpshärva där tv-profilen Paolo Roberto greps, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten har det framkommit ”vissa kopplingar” till ett ärende om misstänkt människohandel kring den lokal på Östermalm i Stockholm där polisen tidigare har gjort tillslag.

Ärendet har lämnats in till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Brottsrubriceringen är oaktsam våldtäkt.

Idag 08:31
Illustrationsbild från Skavsta och Arlanda. TT.
undefined

Misstänkta hallickar gripna: ”På väg att lämna landet”

Två misstänkta hallickar från sexköpshärvan på Östermalm i Stockholm greps i fredags – på väg att fly utomlands, enligt Aftonbladet.

– De greps på Skavsta när de var på väg att lämna landet, säger åklagaren Paulina Brandberg.

Misstankarna om trafficking i lägenheten på Östermalm har stärkts och hela ärendet överlämnades under måndagen till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. De både misstänkta människohandlarna tros ha tvingat ”ett flertal” kvinnor att sälja sex.

Idag 09:02
Läs mer om Sexköpsrazzian på Östermalm
Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om las

SD redo fälla Löfven ihop med V: ”Tar varje chans”

Sverigedemokraterna är redo att göra gemensam sak med Vänsterpartiet och tvinga bort Stefan Löfven från statsministerposten. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson sedan V:s Jonas Sjösted hotat att försöka fälla regeringen om den går fram med las-utredningens förslag.

– Vi har sagt hela tiden att vi är beredd att ta varje chans att avsätta den här regeringen, säger Åkesson.

Även M och KD har meddelat att de är redo att fälla regeringen ihop med V.

1 tim
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).  Ali Lorestani/TT
undefined

”Tar inte lättvindigt på att ändra i arbetsrätten”

Fack och arbetsgivare bör komma överens om förändringar i arbetsrätten – annars väntar en hård debatt med samarbetspartierna. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

1 juni ska Nordmark ta emot den utredning som regeringen och Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt. Turordningsreglerna väntas ändras och arbetsgivare ska lättare kunna välja vem som sägs upp vid arbetsbrist.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på, säger Eva Nordmark.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att förslaget bör gå ”direkt i papperskorgen” och hotar med misstroendeförklaring.

4 tim
Kristersson, Busch och Sjöstedt TT
undefined

Analys: ”Svårt för M och KD – gäller en lag de gillar”

SR Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg konstaterar att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen på grund av de nya föreslagna las-reglerna är svåra att hantera för Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Om förslaget dras tillbaka eller omarbetas och regeringen sedan kommer tillbaks igen med V:s hjälp så har M bara medverkat i V:s projekt att stoppa en lag som Moderaternas väljare egentligen gillar, säger Ramberg.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson beskriver förslaget som en ”krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen”. Samtidigt konstaterar han att förslaget kanske aldrig kommer att läggas fram för riksdagen.

”Parallellt med utredningen har förhandlingar nämligen inletts mellan fack och arbetsgivare. Lyckas de träffa ett avtal med bland annat utvidgade undantag från turordningsreglerna kommer dessa regler att gälla”, skriver Knutson.

Idag 09:28
Läs mer om Debatten om las
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Coronapandemin leder till kortare fängelsedomar

I minst två fall har hovrätten dömt ut lindrigare fängelsestraff till följd av coronapandemin, skriver DN. Orsaken är att de nu dömda suttit häktade utan möjlighet till besök vilket anses innebära både fysiska och psykiska påfrestningar.

Enligt ett hovrättsuttalande från 2015 ska sådant tas i beaktande när det slutgiltiga straffet utdöms.

– Har en domstol gjort bedömningen att det ska påverka straffmätningen i de här två fallen så kan vi nog räkna med att det blir fler domar av samma sort, säger advokat Carl Mellberg, försvarare i ett av fallen.

11 min
Chelseas Magdalena Eriksson rensar en boll framför målet i ligacupfinalen mot Arsenal i februari ANDREW BOYERS / BILDBYRÅN
undefined

Engelska toppligan för damer avslutas

Super League, den engelska toppligan i fotboll för damer, avslutas i förtid, meddelar det engelska fotbollsförbundet FA på måndagen. I ett uttalande skriver FA att beslutet gör att både förbundet och klubbarna kan fokusera på förberedelser kring nästa säsong.

Enligt BBC Sport är det fortfarande oklart hur vinnaren av årets säsong kommer att utses. Det har tidigare rapporterats om en lösning där snittpoäng per match avgör, vilket skulle ge titeln till svensklaget Chelsea, med landslagsspelarna Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Hans Forsberg. Kungsbacka kommun/TT
Kungsbackapolitikerns sexköp

Hans Forsberg (M) kan få 1,3 miljoner efter sexköpet

Det moderata kommunalrådet Hans Forsberg som i går lämnade alla sina uppdrag efter att ha fastnat i en razzia mot en lägenhetsbordell kan få 1,3 miljoner i ersättning av kommunen, rapporterar GP.

Enligt ett avtal har Forsberg troligen rätt till 85 procent av sin lön i omställningsstöd de kommande 18 månaderna, vilket motsvarar nästan 71 000 i månaden. För att få ut pengarna måste Forsberg dock skicka in en ansökan.

Enligt Larry Söder, ordförande i kommunens arvodesberedning, ska det nu utredas om Forsberg kan få pengarna trots att hans avgång berodde på att han gjort något brottsligt.

1 tim
Larsson, illustrationsbild TT
undefined

Analys: ”Så dumt – M borde tacka sin lyckliga stjärna”

GP:s Arne Larsson skriver i en analys om beskedet att Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) avgår efter att ha åkt fast för sexköp. Att köpa sex är aldrig okej och att göra det i svallvågorna av Paolo Robertos fall är ”så obeskrivligt dumt att Moderaterna borde tacka sin lyckliga stjärna för att bli av med den politiker som ens tänker tanken”, skriver Larsson.

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult är inne på samma linje. Han konstaterar att Moderaterna i en debattartikel förra veckan krävde fängelsestraff för den som köper sex av människohandelsoffer, något han menar gör Forsbergs beslut än mer anmärkningsvärt.

”Att han trots allt vågade ta steget innanför dörren på en lägenhetsbordell i Göteborg i lördags är helt obegripligt.”

Idag 06:28
Läs mer om Kungsbackapolitikerns sexköp
Kvinnan och hennes försvarare.  Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN
Treåringens död i Norrköping

Försvaret: Pappan försökte rädda dottern efter olycka

Treåringen hittades inlindad i lakan och död under en säng i januari med skador på huvud, ben och rygg. Esmeraldas mordmisstänkta mamma nekar konsekvent till inblandning i flickans död.

Enligt försvaret så dog flickan efter en halkolycka i badet. Pappan ska ha försökt att göra hjärt- och lungräddning på flickan. Sedan ska han ha kommit att göra vad advokaten kallar för ”de dumma besluten”.

Pappan ska enligt försvaret ha försökt att medicinera dottern med kramplösande tabletter och möjligtvis även andra preparat för att ”rädda” dottern.

Enligt försvaret ska inte mamman varit medveten om hur kroppen behandlades efter att flickan dog. Pappan avled i häktet.

2 tim
Badrummet/Esmeralda Polisen
undefined

Sökte på tvångströja – mamman nekar till brott

Treåriga Esmeraldas mordmisstänkta mamma nekade konsekvent när rättegången under måndagen inleddes. Hon nekar även till brott mot griftefrid.

– Hon har inte medverkat eller varit medveten om hur flickans döda kropp behandlats, säger hennes advokat Per Oehme, enligt flera medier.

Under dagen har åklagaren bland annat läst upp sms-meddelanden mellan flickans föräldrar. I ett av dem skriver mamman att hon känner sig så ”stressad över BVC, sån jävla dramatik om vikten jämt” och i ett annat kallar hon dottern för ”das mongo”, rapporterar P4 Östergötland. Mamman har också gjort internetsökningar på ”tvångströja barn”.

Mamman hävdar att dotterns död orsakades genom en halkolycka i badkaret.

5 tim
Esmeralda/sovrum i lägenheten.  Polisen
undefined

Mamman sammanbiten under första dagen i rätten

I dag inleds rättegången mot treåriga Esmeraldas mamma som misstänks för mord. Enligt SVT lyssnar kvinnan sammanbitet och med sänkt blick på åklagarens sakframställan.

Hon står fast vid att dotterns död var en olycka. Det var i januari i år som polisen larmades till hennes lägenhet i Norrköping, varpå Esmeraldas pappa visade dem ett bylte under en säng.

– Det finns inget kvar att rädda, konstaterar man, säger åklagare Anna Lander.

Idag 07:59
Läs mer om Treåringens död i Norrköping
Illustrationsbild. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska åtgärderna

Kritik i rapport tonades ned av Göteborgs stad

Kommunikationsavdelningen i Göteborgs stad bad om en ”mjukare” rapport när den första innehöll skarp kritik mot stadens kriskommunikation under coronapandemin. Det avslöjar Göteborgs Posten.

Den första utvärderingen som beställdes av Göteborgs stad visade att det inte fanns någon plan och ordentlig samordning av krishanteringen.

Henrik Dahlberg, pressansvarig på stadsledningskontoret, säger till GP att det inte fanns någon anledning att ”drämma till” stadens medarbetare om hur dåliga de är. Därför mildrades formuleringarna i den första rapporten. I den slutgiltiga versionen ska ”allt upp på bordet” enligt Dahlberg.

28 min
Prins Carl Philip  Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten
undefined

Prinsen till Försvaret: ”Jag står till förfogande”

I samband med coronakrisen har prins Carl Philip börjat jobba på Försvarsmakten, skriver Expressen med hänvisning till hovet.

Han har placerats vid insatsledningens operativa ledningscentral som bland annat samordnar Försvarsmaktens stöd till samhället med anledning av covid-19-pandemin. Hovet påpekar att tjänstgöringen sker på prinsens eget initiativ.

Carl Philip är sedan tidigare reservofficer med majors grad. Han ska ha ställt sig till Försvarsmaktens förfogande efter ett besök på Högkvarteret i början av april.

3 tim
Almedalsveckan i Visby/Peter Lindvall.  TT
undefined

Regiondirektör: ”Gotland får inte samma spelregler”

Reserestriktionerna är orimliga för Gotlands del, anser regiondirektören Peter Lindvall. I en intervju i P1-morgon säger han att riktlinjerna om att resa maximalt två timmar i bil från hemmet gör att Gotland inte ses som en del av Sverige.

– Alla vet att det tar mer än två timmar att ta sig med bil till Gotland om man också ska ta färjan.

Han tycker att regeringens linje gör att Gotland inte får samma spelregler som övriga landet. Gotland har under våren sett en total inbromsning av antalet besökare.

Idag 08:23
Läs mer om Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Olyckan skedde 1217.  Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björnattacken i Orsa

Djurskötarens familj inte nöjd: Domen rena skämtet

Dagens dom mot anläggningschefen för Orsa rovdjurspark är inte en upprättelse för familjen till den djurskötare som dödades av en björn 2017. Det säger pappan till den 18-årige djurskötaren, till TV4 Nyheterna.

– Böter på 2,5 miljoner kronor när allting finns svart på vitt att det finns så stora brister. Det är bara ett ”aja baja, så får man inte göra”. Det har kostat vår son livet. Det är rena skämtet, säger pappan.

Djurskötarens mamma säger att hon känner tomhet, men att hon hade befarat att de åtalade skulle gå helt fria.

2 tim
Bild från tillfället Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Djurparkschef döms efter björnattacken i Orsa

Anläggningschefen på Orsa djurpark döms till villkorlig dom och dagsböter efter björnattacken 2017, då en vårdare dödades. Det skriver Mora tingsrätt i ett pressmeddelande.

Anläggningschefen döms för vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Ägaren Grönklittsgruppen ska betala företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Parkens tidigare vd frikänns eftersom han enligt domstolen inte kan anses ha brustit i sin tillsyn av anläggningschefens arbete med säkerheten.

I samband med attacken höll djurvårdaren i en aktivitet där besökare fick rova på arbetet som djurskötare. Två björnar tog sig in i ett hägn där besökarna vistades, de lyckades fly genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötaren dödades.

4 tim
Läs mer om Björnattacken i Orsa
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Illustrationsbilder/Christina Nyman. TT
undefined

Handelsbanken: Bopriserna kan falla upp till 20 procent

Om coronakrisen blir långdragen kan bopriserna falla upp till 20 procent, spår Handelsbanken i en ny rapport.

Priserna på bostadsrätter och villor sjönk i april men återhämtade sig lite i maj. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman säger att man räknar med en fortsatt negativ trend, framför allt på grund av den stigande arbetslösheten.

– Mycket är högst osäkert, men i ett scenario där arbetslösheten stiger upp emot 15 procent räknar vi med att bostadspriserna skulle falla med 20 procent, säger hon, men påpekar att fallet sker från en relativt hög nivå.

Idag 04:29
Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordhögt sparande oroar – kan leda till utdragen kris

De europeiska hushållens sparande har skjutit i höjden under coronapandemin och nu befarar ekonomer att det kan leda till en mer utdragen recession, skriver Financial Times.

I Frankrike har hushållen satt in 60 miljarder euro på sina bankkonton sedan nedstängningarna inleddes. En genomsnittsmånad före krisen låg insättningarna på 3,8 miljarder.

I Spanien och Italien har insättningarna femfaldigats och även Storbritannien vittnar om en rekordökning.

– Detta är ett av de stora makroekonomiska problemen, hur länge kommer hushållen avstå från att konsumera? säger ECB:s chefsekonom Philip Lane.

Idag 06:52
Läs mer om Coronaviruset