Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Zaida Catalán

Wallström kräver att FN brottsutreder Cataláns död

FN:s rapport om sin svenska tjänsteman Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp räcker inte. FN måste genomföra en särskild internationell brottsutredning, kräver utrikesminister Margot Wallström (S).
– Arbetet är inte klart. Ytterligare FN-agerande behövs till stöd för de nationella brottsutredningarna, säger hon i ett uttalande.
– Vi måste göra allt för att det som hände Zaida Catalán och Mikael Sharp inte ska hända igen.

Läs även

Toppnyheter

Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump: Hatarna ville se en boxningsmatch med Putin

USA:s president Donald Trump hävdar att hans resa till Europa förra veckan var en ”enorm framgång”, skriver AP. Presidenten har fått hård kritik för hur han hanterade mötet med Rysslands president Vladimir Putin. Kritiken har hörts även inom det republikanska partiet och bland konservativa profiler.
I en rad inlägg på Twitter utvecklar Trump sitt försvar.
”Vi kom bra överens vilket verkligen har stört många ’hatare’ som hade velat se en boxningsmatch [...] En del HATAR faktumet att jag kommer bra överens med president Putin i Ryssland. De skulle hellre gå i krig än att se det här”‚ skriver Trump.
Trump har bland annat fått backa om sitt ordval i samband med mötet med Putin. Trump sa att han inte såg någon anledning till att Ryssland skulle ha försökt påverka presidentvalet 2016. Senare hävdade Trump att han menat motsatsen.

29 min
James Comey. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

James Comey uppmanar att rösta på Demokraterna

Den tidigare FBI-chefen James Comey uppmanar alla amerikanska väljare som ”står för landets ideal” att rösta på Demokraterna i höstens mellanårsval, rapporterar CNN.
”Historien håller ögonen på oss”, skriver Comey på Twitter.
Han uttalade sig även kritiskt direkt efter måndagens pressträff som Donald Trump höll tillsammans med Vladimir Putin. Han anklagade då den amerikanska presidenten för att inte ställa upp för sitt eget land.
Comey sparkades av Trump i maj 2017 och hade innan dess haft positionen som FBI-chef under både demokratiska och republikanska presidenter. Själv säger han sig ha varit republikan större delen av livet men att han inte längre tillhör något parti.

Idag 09:31
Chuck Schumer på kongressledamöternas möte på tisdagskvällen. J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Schumer: Klargörandet är ”24 timmar försenat”

Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, skriver att president Donald Trump försöker ”lirka sig ur” situationen som uppstod efter hans kommentarer om rysk valpåverkan i går. Detta eftersom presidenten inte hade modet att stå upp mot den ryske presidenten Vladimir Putin, skriver han i ett uttalande enligt AP.
Trumps klargörandet kommer ”24 timmar för sent och på fel ställe”, säger Schumer till reportrar.
Det var under en pressträff med Vladimir Putin i går som Donald Trump sa att han inte hade någon anledning att tro att Ryssland försökt påverka presidentvalet. I dag meddelade presidenten att han sagt fel och att det han egentligen skulle säga var att det inte finns någon orsak till varför det inte skulle vara Ryssland som försökt påverka valet.

Igår 20:19
Läs mer om Trumps USA
Skogsbrand i Ljusdals kommun. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

”Branden kan bli värre än den i Västmanland 2014”

Det är i nuläget sämre väderförhållanden på många håll i Sverige än de som rådde 2014 vid branden i Västmanland. Det säger insatschef Thomas Aronsson på företaget Sits som är specialiserat på skogsbränder, rapporterar Aftonbladet.
– Kraftsamlar man inte och får stopp på branden skulle utvecklingen mycket väl kunna bli mycket värre än den var 2014, säger han till tidningen.
De allvarligast bränderna som rasar just nu är de i Ljusdals, Härjedalens, Älvdalens och Ragunda kommun, rapporterar Sveriges Radio.
På onsdagseftermiddagen bröt ytterligare en ny stor brand ut i Nordmalings kommun i Västerbottens län.

3 tim
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Försvarsmakten utökar stödet mot bränderna: ”Bistår med alla resurser”

Stödet från Försvarsmakten i kampen mot de många skogsbränder som rasar i Sverige kommer att utökas. Det skriver försvaret i ett pressmeddelande.
– Försvarsmakten bistår med alla resurser vi kan uppbåda. Det är förutom helikoptrar, över 500 personer, egen brandkår med vattenbilar i Ljusdal och persontransporter med Herculesplan, säger ställföreträdande insatschefen Urban Molin.
Under tisdagen satte Försvarsmakten in två helikoptrar för att bekämpa branden i Trängslet i Dalarna. Där uppmanas allmänheten att evakuera, rapporterar SVT Nyheter.

2 tim
Stefan Löfven / räddningspersonal i Ljusdal.  TT
Skogsbränderna i Sverige

”Hjälteinsatser” – Löfven tackar brandpersonalen

Statsminister Stefan Löfven (S) vill tacka alla som sliter med brandbekämpningen. ”Ni gör hjälteinsatser”, skriver han i ett mejl till TT. På torsdagen tänker han själv besöka brandhärdarna.
”Det är ett allvarligt läge. Regeringen följer utvecklingen noga och har ständig kontakt med berörda myndigheter. Jag har i dag talat med generaldirektören för MSB, Dan Eliasson, och förhört mig ytterligare om läget”, skriver han.
Löfven tycker att brandförsvaret i landet är bra, trots att det nu brinner på över 70 olika platser i landet. Regeringen gör vad kan för att stötta, menar han.
”Regeringskansliets krishanteringsorganisation är i gång och regeringskansliet arbetar med att understödja myndigheterna och är beredda att fatta nödvändiga beslut. MSB har bett om mer hjälp från andra EU-länder och regeringen tar nu kontakt för att denna ska vara på plats så snabbt så möjligt”.

4 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYR≈N
Extremvärmen

Polisen rasar mot grillare: ”Hur svårt kan det vara?”

Polisen ryter nu ifrån mot de människor som grillar trots det torra vädret och de många skogsbränder som rasar i Sverige, rapporterar Metro.
”ALLVARLIGT TALAT, HUR SVÅRT KAN DET VARA? DET RÅDER ELDNINGSFÖRBUD!” skriver polisen i Haninge och Nynäshamn i ett Facebookinlägg, enligt tidningen.
I inlägget, som är signerat av polisens gruppchef, skriver man också att polisen har annat att göra än att säga åt folk att sluta grilla.

2 tim
Arkivbild från översvämning i Malmö. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Kraftigt regn i Göteborg: ”Det är stopp på vägbanan”

Det har kommit rejäla skyfall i Göteborg under onsdagseftermiddagen vilket lett till översvämningar i villor och på vägarna, rapporterar GT. På Dag Hammarskjöldsleden har trafiken påverkats av de stora vattenmassorna.
– Det är folk som står innan viadukten och inte kan köra ner. Det är stopp på vägbanan, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till tidningen.
Räddningstjänsten fick även rycka ut på flera översvämningslarm i villor. Strax innan klockan 17 ska dock läget ha stabiliserats.

1 tim
En fästing. Lien, Kyrre / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

För torrt och varmt för fästingarna – färre aktiva

Årets extrema sommarvärme har fått många fästingar att dö eller gå i dvala.
– Det är färre som är aktiva nu än vad det brukar vara en vanlig sommar. Men man ska vara på sin vakt och medveten om att de finns där. Man kan ha otur, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert, till TT.
Fästingarna är bra på att anpassa sig och enligt Glemhorn skulle det kunna bli så att de fästingar som överlever skjuter på sin aktiva period och att det blir en fästingsäsong i september-oktober i stället.

Idag 04:40
Läs mer om Extremvärmen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild. Asylsökande demonstrerar i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Professor: Gymnasielagen bör prövas i överdomstol

Vissa argument som migrationsdomstolen använde när den underkände den så kallade gymnasielagen skulle må bra av att prövas i Migrationsöverdomstolen. Det skriver Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Nergelius menar att en av oklarheterna i domen är huruvida migrationsdomstolen valde att underkänna den nya regeln ”för att den är ohållbar i sak” eller om det främst handlar om att ”beredningen av förslaget varit bristfällig”.
Slutsatsen från Nergelius är att migrationsdomstolen ”har haft goda skäl” för domen men att den lagt för stor vikt vid frågan om bristande beredning av den nya lagen.

34 min
Tobias Billström / migrationsminister ​Heléne Fritzon TT
Svenskt mottagande

Moderaterna: Detta haveri är regeringens ansvar

Läget rörande den nya gymnasielagen är så rättsosäkert att Migrationsverket väntar med beslut i ärendena tills man fått klara besked från Migrationsöverdomstolen. Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen och tidigare migrationsminister, tycker att myndighetens tvekan inför situationen är rimlig.
– Ansvaret för hela det här haveriet det ligger på regeringen som forcerat fram en lagstiftning via riksdagen som uppenbart inte håller måttet. Regeringen är fortfarande svaret skyldig om hur situationen ska hanteras om Migrationsöverdomstolen kommer fram till samma slutsats som migrationsdomstolarna, säger han till TT.
Migrationsminister Heléne Fritzon (S) säger i en skriftlig kommentar att hon inte kan uttala sig om vilka bedömningar som görs av Migrationsverket som självständig myndighet.
Gymnasielagen är tänkt att ge personer som fått avslag på sina asylansökningar möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiestudier. Lagen sänker beviskraven för den sökandes identitet, vilket domstolarna slagit ned på.

Idag 09:58
Arkivbild. Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Migrationsverket stoppar beslut efter ny gymnasielag

Migrationsverket stoppar tillfälligt beslut i vissa av de asylärenden där den nya gymnasielagen har åberopats. Detta efter två fall där migrationsdomstolar bedömt att lagen inte går att tillämpa i den del som handlar om sänkt beviskrav för identitet. Minst en av domarna har överklagats till Migrationsöverdomstolen och myndigheten inväntar nu besked därifrån.
”Om Migrationsverket inte avvaktar med att fatta beslut i vissa ärenden skulle det leda till en rättsosäker situation där beslutet skulle bero på om ärendet prövas av Migrationsverket eller domstolen”, säger Inga Thoresson Hallgren, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
Den nya gymnasielagen innebär att personer som fått avslag på sina asylansökningar kan ansöka om uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiestudier. Lagen trädde i kraft första juli i år och hittills har beslut fattats i närmare 100 ärenden. Tio personer av fått rätt att stanna och resten har fått avslag.

Idag 08:24
Läs mer om Svenskt mottagande
SOE ZEYA TUN / TT NYHETSBYRÅN
Grotträddningen i Thailand

Försökte gräva sig ut – hörde hur vattnet steg

Många har undrat hur det kom sig att pojkarna gick in i grottan i norra Thailand den 23 juni och hur de kunde bli instängda flera kilometer in.
På dagens pressträff sa ett av barnen, som kallas ”Ake”, att de var nyfikna eftersom de aldrig tidigare hade varit där inne. Efter en timme i grottsystemet försökte de ta sig tillbaka till utgången men vattenmassor satte stopp. I stället fick de ta sin tillflykt längre in i grottan.
Enligt ”Ake” kom de så småningom till torrare mark men ljudet av strömmande, stigande, vatten oroade dem. Gruppen ska bland annat ha försökt gräva sig ut, i jakt på en alternativ utgång.

4 tim
Alla tolv pojkarna och tränaren är med på pressträffen. SOE ZEYA TUN / TT NYHETSBYRÅN
Grotträddningen i Thailand

Pojkarna om när dykaren nådde fram: ”Magiskt”

De tolv fotbollspojkarna och deras tränare höll pressträff efter att ha skrivits ut från sjukhuset i dag.
En liten fotbollsplan hade ställts i ordning intill den plats där presskonferensen hölls och det hela inleddes med att pojkarna dribblade.
En pojke som kallas ”Dul” berättade om hur det var när den första dykaren nådde fram till gruppen inne i grottan, efter att de hade varit instängda i nära två veckor.
– Det var ett magiskt ögonblick, säger 14-åringen.
Enligt läkare och psykiatriker som medverkade på pressträffen bedöms pojkarnas fysiska och psykiska hälsa som god efter omständigheterna.
– De pratade inte så mycket till en början. Men det lossnade när de fick mat i sig, säger en läkare enligt SVT.

5 tim
Elon Musk. Joe Skipper / TT NYHETSBYRÅN
Grotträddningen i Thailand

Musk ber om ursäkt för att ha kallat dykare pedofil

Entreprenören Elon Musk ber nu den brittiska dykare som han kallade för pedofil om ursäkt.
Dykaren Vern Unsworth som deltog i räddningen av de instängda pojkarna Thailand beskrev i en intervju Elon Musks erbjudande om en miniubåt som ett PR-trick. Kort därpå kallade Musk honom för ”pedofil” på Twitter.
”Jag uttalade mig när jag var arg efter att Mr Unsworth hade kommit med flera lögner”, skriver Musk i ett nytt inlägg i dag.
Musk riktar en ursäkt till dykaren och till sina egna företag: ”Jag är ledsen om någon tog illa vid sig”.

Idag 07:54
Läs mer om Grotträddningen i Thailand
JOHN THYS / AFP
EU:s anklagelser mot Google

”Google måste upphöra med det här beteendet”

Konkurrenskommissionär Margrethe Vestager försvarar EU:s rekordbot till Google. IT-jätten måste ”lägga av” med sitt konkurrenshämmande beteende på mobilmarknaden, säger hon till CNBC:s Squawk on the Street.
– Det skulle förstås öppna upp marknaden, säger Vestager till CNBC.
Moderbolaget Alphabet har tilldelats en bot på 5 miljarder dollar, motsvarande 44 miljarder kronor, för att ha missbrukat operativsystemet Androids dominerande ställning på mobilmarknaden. Enligt EU-kommissionen har mobiltillverkare pressats att förinstallera Googles egna appar.

1 tim
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
EU:s anklagelser mot Google

Google överklagar boten: ”Android ger möjligheter”

Google kommer att överklaga rekordboten på nästan 45 miljarder kronor som EU tilldömde IT-jätten under onsdagen, rapporterar Reuters.
”Android har skapat fler möjligheter för alla, inte färre. Vi kommer överklaga kommissionens beslut”, uppger Googles talesperson Al Verney till nyhetsbyrån.
EU-kommissionen anser att Google missbrukat sin ställning då de krävt att deras tjänster får en bättre placering i Android-tillverkares förhandsinställningar.

4 tim
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivbild. JOHN THYS / AFP
EU:s anklagelser mot Google

Google får EU-böter på nästan 45 miljarder

Den rekordbot som EU levererat till Google i dag landade på 4,34 miljarder euro, motsvarande nästan 45 miljarder kronor, meddelar EU-kommissionen. Bötesbeloppet är i linje med de siffror som källor uppgett på förhand till flera medier.
Förra året fick Google en böteslapp på 2,4 miljarder euro, motsvarande 24 miljarder kronor, efter att Google gett sina egna näthandelstjänster bättre placering på sin sökmotor.
Den här gången ska EU-kommissionen ha kommit fram till att it-jätten missbrukat sin ställning då de krävt att deras tjänster får en bättre placering i Android-tillverkares förhandsinställningar.
Rättelse: I en pushnotis uppgavs det felaktigt att det var på grund av näthandelstjänsterna som Google nu bötfällts, men det är alltså på grund av förhandsinställningarna på Android-enheter som bolaget bötfälls denna gång.

5 tim
Läs mer om EU:s anklagelser mot Google