Brett Kavanaugh. SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Kavanaughs HD-post

Ytterligare en kvinna anklagar Kavanaugh

Domarkandidaten Brett Kavanaughs tidigare kurskamrat från Yale anklagar honom för sexuella övergrepp. Deborah Ramirez säger till tidningen The New Yorker att Kavanaugh antastade henne under en fest på Yale-universitet på 1980-talet. Kavanaugh förnekar händelsen och säger att det handlar om förtal.
”De människor som kände mig då vet att detta inte hände”, säger han i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.
Kavanaugh är Donald Trumps kandidat till Högsta domstolen i USA.

Toppnyheter

Federica Mogherini. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på Khashoggifallet

EU uppmanar till grundlig utredning av dödsfallet

Omständigheterna kring journalisten Jamal Khashoggis död är djupt oroväckande, säger EU:s utrikeshcef Federica Mogherini som uppmanar till en trovärdig och transparent utredning.
– EU insisterar, liksom sina samarbetspartners, på behovet av en grundlig, trovärdig och transparent utredning, som ger klarhet kring omständigheterna av dödsfallet och säkerställer att de skyldiga får stå till svars, säger hon enligt Reuters.
Natten till lördag bekräftade Saudiarabien att Khashoggi dött på landets konsulat i Istanbul.

32 min
Angela Merkel/Jean-Yves Le Drian. TT
Reaktioner på Khashoggifallet

Omvärlden skärper tonen: Krävs ordentlig utredning

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer journalisten Jamal Khashoggis död och uppmanar Saudiarabien till transparens, skriver AFP.
– De ansvariga måste stå till svars för sina handlingar. Vi förväntar oss transparens från Saudiarabien vad gäller omständigheterna av dödsfallet, säger hon och tillägger att de nuvarande rapporterna om fallet är otillräckliga.
Även Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian kräver en omfattande och omsorgsfull utredning.
”För att ta reda på exakt vilka som bar ansvaret och säkerställa att de som är skyldiga till mordet på Mr Jamal Khashoggi står till svars för sina handlingar”, skriver han i ett uttalande enligt AFP.
Saudiarabien gav i natt besked om att Khashoggi dött efter ”ett handgemäng” på konsulatet i Istanbul.

2 tim
Turan Kislakci i närheten av Saudiarabiens konsulat i Turkiet. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på Khashoggifallet

Vännernas krav: Överlämna Khashoggis kvarlevor

Den döde journalisten Jamal Khashoggis vänner kräver att Saudiarabien ska överlämna hans kvarlevor – så att de kan anordna en begravning, skriver CNN.
– Ge oss Jamal så att vi kan ha en begravning för honom. Så att alla personer som bryr sig om honom, och världsledare, kan åka till Istanbul för begravningen, säger vännen Turan Kislakci och fortsätter:
– Vi vill ha rättvisa för Jamal. 18 (misstänkta) är inte tillräckligt. Vi vill att de som beställde det åker dit.
I natt bekräftade Riyad att Washington Post-journalisten dött efter ett handgemäng på konsulatet, men utan att överlämna kroppen. Turkiska tjänstemän misstänker att han styckats.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på Khashoggifallet
Trumps USA Gränspolitiken
Barn vid Mexikos gräns. Oliver de Ros / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

Beskedet: Mexiko öppnar gräns för kvinnor och barn

Mexiko öppnar sin gräns för kvinnor och barn i den så kallade migrantkaravanen som samlats där, skriver AFP.
Migranterna, som bland annat kommer från Honduras, stoppades i går av mexikansk kravallpolis på sin väg mot USA.
Karavanen har sedan förra helgen gått genom Guatemala. Donald Trump vill inte att den ska nå USA och har därför hotat med att dra in bistånd till Honduras om migranterna kommer fram.

3 tim
EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
Gränspolitiken

Migranter försökte storma gränsen – stoppas av polis

Hundratals migranter från Honduras stormade Guatemalas gränskontroll och försökte forcera gränsen mot Mexiko på fredagen, rapporterar AFP.
– Vi kommer att komma in! Vi kommer att komma in tillsammans, ropade en ung man enligt nyhetsbyrån.
Enligt myndigheterna ska migranterna inte ha tagit sig igenom Mexikos del av gränsen som vaktas av mexikanska kravallpoliser.
De var de första av de tusentals migranter som vandrar och liftar i Centralamerika för att ta sig till Mexiko eller USA. Under torsdagen hotade USA:s president Donald Trump att han skulle sätta in militären för att stänga USA:s gräns till Mexiko.
– Resan har varit väldigt tuff, väldigt tuff, men det finns inga jobb i Honduras, säger 20-åriga Glenda Salvador, en mamma till två små barn som kommit till Mexikos gräns.

Igår 19:11
Bild från Guatemala där migranter väntar för att försöka ta sig till Mexiko.  Oliver de Ros / TT NYHETSBYRÅN
Gränspolitiken

Pompeo: Migrationen till USA är nära en krisnivå

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa på fredagen att migrationen över USA:s gräns är nära krisnivå. Tusentals migranter försöker att ta sig från Honduras, via Mexiko till USA.
– Vi når snabbt en punkt som tycks nå ett ögonblick av kris: Ett rekord i antal invandrare, sa Mike Pompeo under ett möte med sin mexikanske motpart Luis Videgaray i Mexiko City i dag.
I dag samlades de första av migranterna vid gränsen till Mexiko där de möttes av mexikansk kravallpolis. Enligt AP har en del beslutat sig för att vända om.

Igår 17:38
Läs mer om Trumps USA
Jamal Khashoggi. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Pro-saudiska botar stängs av – var koordinerad attack

Twitter har stängt ner hundratals botar som använts i en koordinerad kampanj vars syfte är att försvara Saudiarabiens hantering av journalisten Jamal Khashoggis död, skriver Business Insider.
Twitter kan inte definitivt koppla samman dessa till den saudiska regimen.
Samtidigt rapporterar New York Times att hundratals personer jobbar vid så kallade trollfabriker i landet för att attackera oppositionella, uppger sju källor med insyn.
Trollfabrikerna uppges enligt källorna vara en viktig del av kronprins Mohammed bin Salmans strategi för att tysta kritiker.

3 tim
Mohammed bin Salman/saudiska konsulatet i Istanbul. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Analys: Fallet kommer inte påverka kronprinsens makt

Det kan tyckas obegripligt hur Saudiarabens kronprins Mohammed bin Salman kan överleva politiskt efter journalisten Jamal Khashoggis dödsfall, men förmodligen kommer ingenting att förändras, skriver CNN:s Angela Dewan och Euan McKirdy i en analys.
De skriver att bin Salman i sina försök att förändra landet har tagit stora politiska risker. För att nämna ett grep han flera prinsar och ministrar förra året för att stärka sitt grepp om makten.
”Medan bin Salmans makt i landet kan verka orubblig, kan Khashoggi-falet isolera landet precis när det söker bättre förbindelser med omvärlden.”
SVT:s mellanösternkorrespondent Stina Blomgren skriver att vad bin Salman känt till om försvinnandet kommer vara avgörande för hur omvärlden reagerar.
”Så kan Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ha tappat kontrollen över sin innersta cirkel?” I sådana fall, vad kommer USA att göra? frågar sig Blomgren.

4 tim
Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Turkiet: Vi tänker aldrig tillåta en mörkläggning

Turkiet lovar att avslöja alla detaljer om mordet på journalisten Jamal Khashoggi efter att Saudiarabien medgett att han dödats på det saudiska konsulatet i Istanbul.
– Turkiet tänker aldrig tillåta en mörkläggning, säger en talesperson för regeringspartiet AKP.
Saudiarabien hävdar att Khashoggi dött i samband med att ett slagsmål utbrutit.
Turkiet har tidigare anklagat Saudiarabien för att medvetet ha mördat journalisten och styckat hans kropp.
Fortfarande har Khashoggis kropp inte hittats men en turkisk källa säger till Reuters att det ”inte ska dröja länge” förrän man vet vad som har hänt med den.

Idag 11:31
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

Landeskogs nya succé: Gjorde två mål för Colorado

Gabriel Landeskog är succésvensken hittills i årets NHL. I senaste matchen gjorde 25-åringen ett hattrick och i Colorados möte mot Carolina nätade svensken två gånger, rapporterar TT.
Det första målet kom i slutet av första perioden efter en framspelning av Nathan MacKinnon. Andra målet kom i andra perioden och var en repris då kedjekollegan serverade Landeskog igen. MacKinnon utökade sedan själv till 3–0.
Colorado vann tillslut med 3–1 efter att Carolinas Micheal Ferland reducerade med två minuter kvar av matchen.

2 tim
Karl B DeBlaker / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

Läkare uttrycker oro för Petterssons hjärnskakning

Vancouverspelaren Elias Pettersson ådrog sig en hjärnskakning efter den tuffa tacklingen som Mike Mathson delade ut förra helgen. Den tidigare OS-läkaren Stefan Sigalet menar att Vancouver Canucks bör vara försiktiga så att Pettersson att inte riskerar fler skador i framtiden, rapporterar Province.
– Han har definitivt en hjärnskakning och troligtvis även whiplash och någon form av skada på sin vänstra skuldra, säger Sigalet till kanadensiska tidningen.
Pettersson väntas vara tillbaka i spel om några dagar.

2 tim
Läs mer om NHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund