Utrikes

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och USA:s utrikesminister Rex Tillerson. DON MACKINNON / AFP
Nordkoreakrisen

USA varnar för hot från Nordkorea – vill se åtgärder

USA:s utrikesminister Rex Tillerson varnar för att hotet från Nordkorea växer och deltagarna på Nordkoreamötet i Kanada är eniga om att överväga sanktioner och diplomatiska åtgärder utöver FN:s sanktioner.
En diplomatisk lösning är både nödvändig och möjlig, enligt ett uttalande från värdländerna USA och Kanada. Ministrar och tjänstemän från 20 länder, däribland Sverige, deltar i mötet i Vancouver för att diskutera konflikten på Koreahalvön.
Nordkorea och Sydkorea höll nyligen samtal för första gången på två år. Några av deltagarna på mötet ifrågasatte dock Nordkoreas ambitioner med samtalen.
– Jag tror att Nordkorea vill köpa sig tid för att fortsätta med sina kärnvapen- och robotprogram, sa Japans utrikesminister Taro Kono på mötet, enligt CNN.
Mötesdeltagarna slår också fast vikten av Rysslands och Kinas engagemang, två länder som inte var med på mötet. Båda länderna måste fullt ut efterfölja FN:s sanktioner mot Nordkorea, säger Tillerson.

37 min
Människor i Sydkorea ser än tv-sändning om Donald Trumps inlägg på Twitter. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Nordkoreanska medier om Trump: ”En galning”

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå beskriver Donald Trumps inlägg på Twitter om sin stora kärnvapenknapp som ”en spasm från en galning”, rapporterar AP.
Nyhetsbyrån summerade en kommentar från den statliga tidningen Rodong Sinmun om Trumps inlägg på Twitter den 3 januari. Den amerikanske presidenten svarade då på ett uttalande från Kim Jong-Un om att han alltid har sin kärnvapenknapp redo på sitt skrivbord genom att skriva att hans egen knapp är ”mycket större och kraftfullare”.
”Trumps spasm under det nya året speglar ett desperat mentalt tillstånd hos en förlorare som misslyckades med att kontrollera de kraftiga framsteg som gjordes av armén och folket i Nordkorea”, skriver tidningen Rodong Sinmun.
”Han bluffar bara för att sedan diagnostiseras som en psykopat,” tillägger tidningen.

Igår 13:22
Falsklarmet som skickades ut av NHK/Två kvinnor i Tokyo tittar på sina mobiltelefoner (arkivbild). KIM KYUNG-HOON / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Falsklarm om nordkoreansk robot skickades ut i Japan

Bara dagar efter det falska robotlarmet på Hawaii har nu även Japan skickat ut ett falsklarm om en robot, rapporterar Reuters.
Det japanska statliga radio- och tv-bolaget NHK lade ut en varning på sin hemsida som sa att ”Nordkorea verkar ha skickat en robot” och uppmanade människor att ta skydd i byggnader eller under marken.
Bolaget skickade också ut pushnotiser med samma budskap till läsare som får deras nyheter i mobilen. Efter fem minuter skickade NHK ut en rättelse. Det är oklart vad som låg bakom missen.

Igår 12:18
Läs mer om Nordkoreakrisen
Trumps USA Trumps gränspolitik
Donald Trump och justitieminister Jeff Sessions. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Trumps regering överklagar dom om migrantprogram

USA:s justitiedepartement överklagar ett domstolsbeslut som upprätthåller migrantprogrammet Daca. Domstolen i San Francisco blockerade i förra veckan presidentens försök att stoppa programmet som skyddar hundratusentals invandrare från deportering.
Regeringen vänder sig nu både till närmaste högre instans i San Francisco och direkt till Högsta domstolen för att få domstolsbeslutet upphävt, enligt ett uttalande från justitiedepartementet.
Daca är föremål för överläggningar mellan Demokraterna och Republikanerna. Efter månader av intensiva förhandlingar verkar samtalen vara tillbaka på ruta ett efter att Donald Trump avslagit ett förslag till en uppgörelse, skriver CNN.

9 min
Dick Durbin och Donald Trump. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Trumps attack: Senatorn ljuger om ”skithålsländer”

USA:s president Donald Trump hävdar att senatorn Dick Durbin gett en felaktig bild av vad som sades under det möte där Trump ska ha kallat en rad stater för ”skithålsländer”.
”Dicky Durbin” – twittrar Trump, med ett eget smeknamn på den demokratiska politikern – ”förvrängde fullständigt vad som sades under Daca-mötet”.
”Uppgörelser kan inte nås när det inte finns något förtroende! Durbin förstörde Daca och skadar vår militär”, fortsätter Trump.
Presidenten syftar på sitt möte i förra veckan med kongressledamöter då invandring och migrantprogrammet Daca diskuterades. En av frågan på dagordningen berörde om invandrare från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa.
Flera personer som närvarade vid mötet har berättat för amerikanska medier att Trump kallade dessa länder för ”skithålsländer”. Flera republikaner, som också var i rummet, har senare sagt att det inte stämmer.

15 jan
Läs mer om Trumps gränspolitik
Trumps USA USA:s framtid
NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Vita husets läkare: Donald Trumps hälsa är utmärkt

Vita husets läkare Ronny Jackson säger på en presskonferens att Donald Trump bad om att få sin kognitiva förmåga testad och att resultaten är helt normala.
– Jag var inte alls oroad för hans kognitiva förmåga, eller hans neurologiska funktion, så jag tänkte inte göra testet. Anledningen till att vi gjorde det är för att presidenten bad mig, säger Jackson.
Vid pressträffen i Vita huset avslöjade Jackson att presidenten väger cirka 108 kilo och kanske borde gå ner lite i vikt, men att blodtrycket är bra och att han inte ser några risker för hjärtproblem, trots att presidenten inte motionerar regelbundet.
Trump tar blodfettsänkande medicin och läkaren säger att han gärna hade sett att kolesterolnivåerna var lite lägre.
– För att sammanfatta, presidentens hälsa är utmärkt. Han fortsätter att njuta de markanta och långsiktiga hjärt- och allmänna hälsofördelarna av ett livslångt avstående från tobak och alkohol, säger Jackson.

Igår 20:56
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Kognitiva testet: Nämn flera djur och rita en klocka

Donald Trump har på egen begäran fått sina kognitiva funktioner testade och resultaten visar att han inte har några problem, säger Vita husets läkare Ronny Jackson på en pressträff i dag.
I testet undersöker läkaren minne och uppfattningsförmåga. Washington Post skriver att man bland annat ber patienten att nämna flera djur, rita en klocka med särskilda tidangivelser, kopiera en kub samt minnas en kort lista med ord.
– Det finns inga indikationer på att han har några kognitiva problem, sa Jackson till journalisterna.
– Det finns ingen anledning att tro att presidenten har några problem med sin tankeprocess, tillade han.
Testet tar ungefär tio minuter och består av 30 frågor. Trump hade alla rätt, sa Jackson.

Igår 21:58
Läs mer om USA:s framtid
Mamman Louise Turpin/huset i Perris i Kalifornien. TT
Inlåsta syskonen i Kalifornien

”Syskonens mamma såg förbluffad ut när vi kom”

Barnen var fastkedjade vid sina sängar, huset var ostädat och det luktade otroligt illa. Så beskriver polisen i Kalifornien huset i Perris, där ett par misstänks ha hållit sina 13 barn fångna.
Föräldrarna greps och misstänks nu för tortyr, men det finns inga tecken på att barnen utnyttjats sexuellt. I nuläget är det oklart vad föräldrarna hade för motiv till att hålla sina barn instängda.
– Det verkade som att mamman var förbluffad över att vi var hemma hos dem, säger Greg Fellows vid polisen i Riverside County till LA Times.

Igår 23:21
Huset där polisen hittade de 13 syskonen. Sandy Huffaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Inlåsta syskonen i Kalifornien

Barnen skolades hemma – grannar visste inget

De två föräldrarna till de 13 syskon som hittades fastbundna i ett hem i Kalifornien i går har gripits misstänkta för bland annat tortyr. Enligt information på utbildningsdepartement i Kaliforniens hemsida stod pappan David Allen Turpin listad som rektor för en privat skola som drevs från familjens hem, skriver AP.
Under läsåret 2016–2017 var sex elever registrerade vid skolan, som kallas Sandcastle Day School. Turpins föräldrar säger till ABC News att deras barnbarn fick hemundervisning, men en granne till familjen säger att han inte visste att det fanns barn i huset.
– Jag hade ingen aning om att detta pågick, säger grannen Andrew Santillan enligt AP.
Upptäckten gjordes efter att en 17-årig flicka flydde från huset i Perris, omkring 11 mil öster om Los Angeles, och larmade polisen.

Igår 06:43
Läs mer om Inlåsta syskonen i Kalifornien
SASA DJORDJEVIC / AFP
Mordet på Oliver Ivanovic

Analys: Mordet gör en försoning mindre sannolik

Mordet på den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic riskerar att försämra relationerna mellan Pristina och Belgrad ytterligare, skriver flera medier.
Omedelbart när Ivanovics död blev känd avbröts ett pågående EU-lett möte i Bryssel mellan Serbien och Kosovo, om den infekterade relationen länderna emellan. 2013 gick parterna med på att delta i samtal om en normalisering av förbindelserna – ett villkor för att båda länderna ska kunna gå vidare mot EU-medlemskap, skriver TT.
Washington Post skriver att Ivanovic sköts utanför sitt kontor i Mitrovica i Kosovo, en stad som länge präglats av motsättningar. I den södra delen av staden bor kosovoserber och i den norra kosovoalbaner. Ivanovic ville förbättra relationen mellan de två grupperna, skriver Washington Posts Rick Noack.
”En försoning är mindre sannolik efter hans död”, skriver Noack och tillägger att spänningarna på Balkan sannolikt kommer att öka till följd av mordet.

Igår 22:43
 Federica Mogherini. FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Oliver Ivanovic

EU fördömer mordet – manar till lugn i regionen

EU fördömer mordet på den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic och manar till lugn och återhållsamhet i regionen. Det skriver Maja Kocijancic, taleskvinna för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, i ett mejl till TT.
Mogherini har talat i telefon med såväl Serbiens president Aleksander Vucic som Kosovos president Hashim Thaci efter mordet på Ivanovic, uppger EU:s utrikestjänst (EEAS).
”Vi förväntar oss att relevanta myndigheter i Kosovo gör allt de kan för att hitta förövarna och dra dem inför rätta. Eulex (EU:s polis- och tullinsats i Kosovo) kommer att stödja myndigheterna i enlighet med sitt mandat”, skriver Kocijancic.
Ivanovic sköts till döds utanför sitt partis högkvarter på tisdagsmorgonen.

Igår 11:52
Polis vid mordplatsen/Oliver Ivanovic. TT
Mordet på Oliver Ivanovic

Kosovoserbisk politiker skjuten till döds

Den framstående kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic har skjutits till döds, rapporterar AFP.
Den 64-årige politikern sköts av en förbipasserande bil då han anlände till sitt partis högkvarter i staden Mitrovica, säger hans advokat till nyhetsbyrån.
2016 dömdes Ivanovic till nio års fängelse för krigsbrott. EU:s rättsdelegation för Kosovo, Eulex, ansåg att han uppmanat serbiska paramilitära styrkor att döda etniska albaner under Kosovokriget 1999.
Ivanovic nekade till anklagelserna och överklagade. En högre domstolsinstans i Pristina underkände domen och beslutade att en ny rättegång skulle hållas.

Igår 09:08
Läs mer om Mordet på Oliver Ivanovic
Trumps USA Rysskontakterna
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Källa: Bannon kallas till att vittna inför åtalsjury

Steve Bannon, Donald Trumps tidigare chefsrådgivare, har kallats till att vittna inför åtalsjuryn som den särskilde åklagaren Robert Mueller utsett. Det uppger en källa med insyn i processen för New York Times.
Bannon är den första personen som tillhört presidentens närmaste krets som blir kallad till åtalsjuryn, skriver tidningen.
Enligt NY Times fick Bannon kallelsen förra veckan, efter att den omdiskuterade boken ”Fire and Fury” släppts. I boken kallar Bannon ett möte mellan Trumpkampanjen och representanter för ryska regeringen för ”landsförräderi”. Om kallelsen har något med citaten i boken att göra är dock inte känt.
Rättsexperter som NY Times pratat med säger att Bannon eventuellt kan slippa att vittna inför juryn om han i stället går med på att samarbeta med Muellers utredningsteam.
Bannon har i dag även frågats ut av representanthusets underrättelseutskott, som har en egen utredning om rysk inblandning i valet 2016.

Igår 17:08
Hope Hicks. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Uppgifter: Hope Hicks ska förhöras av utskott

Vita husets kommunikationschef Hope Hicks väntas förhöras av representanthusets underrättelseutskott den här veckan. Det säger flera källor med insyn till CNN.
Hicks är en av president Donald Trumps närmsta rådgivare och utskottet vill fråga ut henne om vad hon vet om möjliga kontakter mellan Trumps stab och representanter för Ryssland. Hon väntas också få frågor om hur det gick till då Vita huset skrev ett starkt ifrågasatt uttalande om mötet mellan Donald Trump Jr och en rysk advokat i Trump Tower i juni 2016.
Hicks ska också ha förhörts i december som vittne i utredningen som leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller, har New York Times tidigare rapporterat.

Igår 11:33
Arkivbild från maj, 2017. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysskontakterna

Steve Bannon väntas grillas om Trump i utskottsförhör

President Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon ska i dag frågas ut av representanthusets underrättelseutskott. Temat för frågestunden, som sker bakom stängda dörrar, är utredningen om rysk inblandning i USA:s presidentval 2016.
Bannon kommer sannolikt att få svara på frågor om uttalanden han gjort i författaren Michael Wolffs kontroversiella nya bok ”Fire and Fury”, rapporterar nyhetskanalen Fox News med hänvisning till en källa.
I boken beskriver Bannon bland annat ett möte mellan Trumps kampanjstab och representanter för Rysslands regering i juni 2016 som "landsförräderi". I mötet deltog Trumps son Donald Trump Jr, svärsonen Jared Kushner och valkampanjens ordförande Paul Manafort.

Igår 10:23
Läs mer om Rysskontakterna
En flicka som bor i ett av UNRWA:s läger för palestinier. / AA / TT / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

USA håller inne 65 miljoner dollar till palestinier

USA halverar stödet till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA), uppger en anonym tjänsteman för Reuters.
Organisationen, som hjälper befolkningen på Gazaremsan, kommer att få 60 miljoner dollar, motsvarande 480 miljoner kronor, i stöd från USA. Men bidrag för 65 miljoner dollar kommer att stoppas tills en översyn har gjorts av hur UNRWA fungerar och finansieras, uppger tjänstemannen.

Igår 19:46
Ahed Tamimi. AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Amnesty till Israel: Släpp flickan omedelbart

Amnesty International kräver att Israel omedelbart friger 16-åriga palestinskan Ahed Tamimi, som riskerar tio års fängelse för att ha slagit och knuffat två israeliska soldater.
”Ingenting som Ahed Tamimi har gjort kan berättiga att en 16-årig flicka hålls fortsatt fängslad”, säger Magdalena Mughrabi vid Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.
Händelsen, som inträffade den 15 december på Västbanken, fångades på film och har fått stor spridning i sociala medier.
En israelisk militärdomstol beslutade i dag att Ahed Tamimi ska hållas i förvar fram till onsdag, då domstolen ska avgöra om hon ska släppas fri mot borgen i avvaktan på rättegång, rapporterar AFP.

15 jan
Mahmoud Abbas talar under ett möte med palestinska ledare den 14 januari. Majdi Mohammed / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Palestinska ledare: Återta erkännandet av Israel

Palestinska ledare uppmanar den palestinska paraplyorganisationen PLO att dra tillbaka sitt erkännande av Israel, rapporterar AFP. Kravet kommer i spåren av USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Enligt ett uttalande uppmanas PLO:s verkställande utskott att dra tillbaka erkännandet av Israel till dess landet erkänner staten Palestina, återtar beslutet att annektera östra Jerusalem och stoppar bosättaraktiviteter.
Beslutet togs av Palestinska centralrådet, ett framstående organ inom PLO, med 74 röster för och två emot. Det är oklart om det är bindande. Ett tidigare beslut i rådet 2015 om att avbryta säkerhetssamordningen med Israel genomfördes aldrig.

Igår 04:23
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten
Venezuelas president Nicolas Maduro. MARCO BELLO / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Venezuelas regering: Piloten Oscar Pérez är död

Den före detta polismannen och piloten Oscar Pérez är död efter en dramatisk polisinsats i går, uppger Venezuelas regering enligt AFP.
Pérez har jagats av polisen sedan i somras, då han stal en helikopter och besköt inrikesdepartementet och Högsta domstolen i Venezuela med granater. Han hade själv erkänt att han låg bakom attacken.
I går la Pérez ut flera filmer på Instagram där han framträdde blodig och sa att polisen sköt mot honom.
– De beskjuter oss med granatkastare. Vi sa att vi skulle överlämna oss men de vägrar låta oss göra det. De vill döda oss, sa han i en av filmerna.

Igår 16:51
Bilder från Oscar Pérez Instagramkonto. Oscar Pérez
Krisen i Venezuela

Jagade piloten la ut blodig film: ”De vill döda oss”

Den före detta polismannen och piloten Oscar Pérez stal i somras en helikopter och besköt inrikesdepartementet och Högsta domstolen i Venezuela med granater. Han har själv erkänt att han låg bakom attacken och har varit på flykt sedan dess. Men nu verkar polisen vara honom på spåren.
Tidigare i dag la Pérez ut en serie dramatiska videor på Instagram där han framträder med blodigt ansikte och säger sig vara under beskjutning i ett fattigt område i utkanten av huvudstaden Caracas.
– De beskjuter oss med granatkastare. Vi sa att vi skulle överlämna oss men de vägrar låta oss göra det. De vill döda oss, säger han i en av filmerna.
Nyhetsbyrån AP skriver att venezuelanska specialstyrkor gripit fem personer med kopplingar till Oscar Pérez i dag. Det är oklart om Pérez fanns bland de gripna.

15 jan
Oscar Pérez till höger. TT
Krisen i Venezuela

Jakt på attentatsman i Venezuela – flera döda

Flera personer har dödats under en polisinsats för att tillfångata den man som låg bakom attacker mot regeringsbyggnader i Venezuela i somras.
De döda och gripna beskrivs av myndigheterna som medlemmar i en ”terrorcell”, med kopplingar till den före detta polismannen och piloten Oscar Pérez.
Pérez har själv sagt att han flög den helikopter som släppte granater över Högsta domstolen och inrikesdepartementet i samband med protesterna mot president Nicolás Maduro, skriver AFP.
Tidigare i dag la Pérez ut en serie dramatiska videor på Instagram där han framträder med blodigt ansikte och säger sig vara under beskjutning i ett fattigt område i utkanten av huvudstaden Caracas.
– De beskjuter oss med granatkastare. Vi sa att vi skulle överlämna oss men de vägrar låta oss göra det. De vill döda oss, säger han i en av filmerna.

15 jan
Läs mer om Krisen i Venezuela