Utrikes

Gärningsmannen sköts i låret i samband med när han greps.  KIRSI KANERVA / AFP
Knivattacken i Åbo

Polisen: Gärningsmannen gick till attack mot kvinnor

Polisen tror att den misstänkta terrorattacken i Åbo var planerad och riktades mot kvinnor. Det säger man på en presskonferens. Polisens uppfattning är att de skadade männen har försökt hindra gärningsmannen eller hjälpa offren.
Två kvinnor dödades i attacken. Av de åtta skadade är sex kvinnor och två män. En är svensk medborgare, en kommer från Italien och en är brittisk medborgare. Det yngsta offret är 15 år, det äldsta är 67, meddelar polisen.
Expressen har tidigare intervjuat Hassan Zubier från Stockholm. Han knivhöggs fyra gånger av gärningsmannen när han försökte hjälpa en kvinna.
– Vi går på torget och hör plötsligt skrik. Jag vänder mig om. Jag ser en kille som hugger med kniv i en kvinna som ligger på marken, berättar Hassan Zubier på telefon från sjukhuset i Åbo.
En 18-årig marockansk medborgare misstänks för dåden. Han befinner sig i asylprocessen och kom till Finland 2016.

2 tim
Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Juha Sipilä: Nu har terrorn har nått Finland

Finlands statsminister Juha Sipilä håller just nu en pressträff om gårdagens knivattentat i Åbo.
– Vi har befarat och förberett oss för att något sådant här ska hända i Finland. Vi är inte längre en ö, terrorn har nått Finland, säger Sipilä enligt Yle.
Vid en pressträff tidigare i dag berättade den finska polisen att händelsen utreds som ett terrordåd. En 18-årig marockansk medborgare misstänks för dådet. Ytterligare en person är internationellt efterlyst.

1 min
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Maktskiftet i USA Demonstrationerna i Virginia
Alphonso R Bernard.  CNN
Maktskiftet i USA Demonstrationerna i Virginia

Mäktig pastor lämnar Trumps evangeliska råd

Avhoppen och avståndstagandena från president Donald Trump fortsätter, efter hans kontroversiella uttalanden om oroligheterna i Charlottesville.
En pastor för en stor kyrka i New York lämnar Donald Trumps evangeliska råd, efter presidentens agerande kring händelserna i Charlottesville, rapporterar CNN. Alphonso R Bernard blir därmed den förste av de 25 religiösa företrädarna som lämnar rådet.
Enligt Bernard har Trump gått över gränsen i samband med uttalandena om att ”båda sidor” gjort sig skyldiga till våldet i Charlottesville, där högerextremister, nationalister och nazister drabbade samman med motdemonstranter. En kvinna dödades när en man som deltagit i manifestationen körde in en bil i en samling motdemonstranter.

20 min
Melania Trump och Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Trump skippar ceremoni i Vita huset efter kritik

USA:s president Donald Trump och hans fru Melania kommer inte att delta i prisceremonin Kennedy Center Honors, som hyllar bedrifter inom konst och musik. Det rapporterar Washington Post.
Ceremonin hålls enligt tradition i Vita huset, men Trump har bestämt sig för att inte delta ”för att låta pristagarna fira utan att distraheras av politik”, skriver pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders i ett pressmeddelande.
Hedersutnämningar kommer i år att delas ut till dansaren Carmen de Lavallade, sångerskan Gloria Estefan, rapparen LL Cool J, skribenten Norman Lear och sångaren Lionel Richie. Lear, de Lavallade och Richie har tidigare sagt att de kommer att bojkotta ceremonin mot bakgrund av Trumps kommenterar om vit-makt demonstrationerna i Charlottesville.

1 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Familjen vädjar om hjälp att hitta den försvunne sjuåringen Julian Cadman.  TT / Privat
Attacken i Barcelona Offren

Försvunnen sjuårig pojke återfunnen på sjukhus

Den sjuårige pojke från Australien som varit efterlyst av sin familj sedan terrordådet i Barcelona befinner sig på sjukhus, säger den spanska polisen enligt El País.
Pojken är en av de som skadades i attacken, säger polisen. De ger inte några fler detaljer om pojkens tillstånd.
Pojkens familj gick tidigare ut med ett meddelande på Facebook där man sökte efter hjälp i letandet efter honom. Australiens regering har också efterlyst pojken, vars mamma skadades allvarligt i attacken.

2 tim
Carmen Lopardo rapporterades först saknad efter attackerna, men har ni identifierats som en av de som dött.

Carmen, 80, är tredje italienska dödsoffret

Ytterligare en italiensk medborgare har rapporteras vara ett av dödsoffren efter terroristattackerna i Barcelona, skriver AP. Det bekräftade italienska myndigheter på lördagen. Carmen Lopardo, 80, befann sig i Barcelona på semester och promenerade på La Rambla när den vita skåpbilen dödade 13 personer och skadade 130.
Bland dödsoffren finns ytterligare två italienare, Bruno Gulotta, 35, och Luca Russo, 25.
Medborgare från 34 olika länder är bland de döda och skadade i de två attentaten i Barcelona och Cambrils, enligt spanska myndigheter.

5 min

Luca, 25, var på semester – dog bredvid fästmön

Fler och fler dödsoffer har identifierats efter terrorattackerna i Barcelona. Två italienare har rapporterats döda i dåden, en av dem 25-årige Luca Russo. Enligt italienska myndigheter befann han sig i Barcelona på semester tillsammans med sin fästmö. Hon ska ha skadats i attacken, men klarat sig utan allvarliga skador.
Bruno Gulotta, 35, var på semester i Barcelona med sin fru och parets två barn, skriver The Independent med hänvisning till Gulottas arbetsgivare Toms Hardware i Italien. Han höll sin femårige son i handen när lastbilen körde på honom, men frun lyckades rädda sonen, skriver tidningen.
I ett blogginlägg på företagets hemsida hyllas Gulotta av en kollega, som skriver att han särskilt tänker på sin väns sju månader gamla dotter.
”Hon kommer aldrig kunna lära känna sin pappa”, skriver han.
Två belgiska tjänstemän bekräftar för AP att 44-åriga Elke Vanbockrijck från Belgien också dog i attacken. Även hon var på semester i Barcelona med sin man och deras söner, skriver belgiska medier enligt AP.
Även en treåring finns med bland dödsoffren.
Medborgare från 34 olika länder är bland de döda och skadade i de två attentaten i Barcelona och Cambrils, enligt spanska myndigheter.

Igår 18:48
Läs mer om Attacken i Barcelona
Younes Abouyaaqoub som jagas av polisen efter terrordåden i Barcelona/Katalansk polis.  TT
Attacken i Barcelona Dåden

Polisens teori: 22-åring som jagas kan ha kört lastbilen

Polisen i Spanien söker fortfarande efter en 22-årig man som misstänks vara del av den terrorcell som låg bakom attackerna i Barcelona och Cambrils. Nu misstänker man att 22-åringen, Younes Abouyaaqoub, kan ha varit den som körde lastbilen som dödade minst 13 personer på La Rambla i Barcelona, skriver spanska medier.
En annan hypotes är att Abouyaaqoub dog i explosionen i ett hus i Alcanar, fast man ännu inte har lyckats identifiera hans kvarlevor, skriver El Periodico.
Abouyaaqoub, från Marocko, har varit bosatt i spanska Ripoll, omkring 10 mil utanför Barcelona. Spanska medier rapporterade tidigare att 17-årige Moussa Oukabir var den som misstänktes ha kört lastbilen. Han konstaterades senare vara en av dem som sköts till döds av polisen under attacken i kuststaden Cambrils.
Under lördagen sökte polisen också igenom en bostad tillhörande en imam i Ripoll, skriver El País. Enligt källor till tidningen letade de efter DNA för att kunna fastställa om imamen är en av dem som hittats död i huset i Alcanar.

Idag 06:46
Moussa Oukabir, Said Aallaa och Mohamed Hychami. TT

Tre av gärningsmännen som sköts har identifierats

En terrorcell med tolv personer misstänks ligga bakom terrordåden i Barcelona och Cambrils, varav en fortfarande är på fri fot, säger polisen i Spanien enligt AP.
Under natten sökte man igenom två bussar i städerna Girona och Garrigas i nordvästra Katalonien i jakten på de misstänkta, dock utan resultat.
Av de tolv misstänkta dödades fem av polisen i samband med attacken i Cambrils och fyra har gripits. Polisen misstänker också att två personer dog i explosionen i ett hus i Alcanar dagen före terrordåden, då gruppen förberedde sprängämnen som de hade tänkt använda i attacken.
Polisen har identifierat tre av gärningsmännen som dödades i Cambrils som 17-årige Moussa Oukabir, 18-årige Said Aallaa, och 24-årige Mohamed Hychami. Alla tre var marockanska medborgare. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet.

Idag 05:32
Katalansk polis i Ripoll/Bilder inifrån den lägenhet där grannar säger att en imam tidigare bodde.

Polis söker igenom imams bostad – letar efter DNA

Polisen i Spanien har sökt igenom en bostad tillhörande en imam i Ripoll, skriver El País.
Enligt källor till tidningen letade de efter DNA för att kunna fastställa om imamen är en av dem som hittats död i huset som exploderade i staden Alcanar i onsdags. Polisen misstänker att terrorcellen bakom dåden i Barcelona försökte tillverka sprängämnen i huset för att kunna utföra en större attack.
Under lördagen sa polisen också för att man kommer att utföra kontrollerade sprängningar i Alcanar som ett led i brottsutredningen .
En person ur terrorcellen misstänks fortfarande vara på fri fot. Polisen arbetar efter en teorin att det var han, 22-årige Younes Abouyaaqoub, som körde lastbilen på La Rambla i Barcelona. 14 personer dog och runt 130 skadades i de dubbla attackerna i Barcelona och kuststaden Cambrils.

5 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Maktskiftet i USA Trumps team
Steve Bannon. Arkivbild från december, 2016.  EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP
Maktskiftet i USA Trumps team

Analys: Vita husets problem försvinner inte med Bannon

Det är inte troligt att Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon kommer ta med sig kaoset han skapade i Vita huset när han avgår. Det skriver Stephen Collinson i en analys i CNN efter beskedet att Bannon lämnar sin post.
”Detta eftersom den person som har det mest splittrande, oförutsägbara och skandalösa inflytandet i Vita huset inte kommer försvinna – och han råkar vara den som bestämmer”, skriver Collinson.
National Reviews Michael Brendan Dougherty menar också att Bannons avgång är av mindre betydelse än vad många politiska kommentatorer får det att framstå som. I själva verket är det bara en del av såpoperan Trump.
”Ideologi är bara inredning och rekvisita som karaktärerna kastar på varandra i ett slagsmål i en av de avgörande scenerna”, skriver han.
BBC:s New York-korrespondent Nick Bryant noterar att Trump-administrationens mäktigaste nationalist inte längre har ett kontor i Vita huset, men menar att Bannon kan bli ett större problem för Trump utanför maktcentrumet än vad han var innanför.
”Han är fortfarande den mest inflytelserika personen inom den upproriska högern, en målgrupp som Donald Trump är beroende av för en andra mandatperiod”.

4 tim
Saul Loeb / TT / NTB Scanpix

Bannon: ”Jag kommer att dra ut i krig för Trump”

Steve Bannon återvänder till den högerpopulistiska sajten Breitbart efter att ha fått sparken från Vita huset. Breitbart skriver i ett pressmeddelande att Bannon blir styrelseordförande för sajten – samma tjänst som han hade innan han klev in i Vita huset.
”Den nationalistiska och populistiska rörelsen blev mycket starkare i dag”, skriver Breitbarts chefredaktör Alex Marlow enligt Politico.
I en första kommentar efter beskedet att han sparkas avvisar Bannon ryktena om att han och president Trump är ovänner.
– Låt mig reda ut vissa missförstånd: Jag lämnar Vita huset och drar ut i krig för Trump emot hans motståndare på Capitol Hill, i medierna och i USA:s näringsliv, säger Bannon till Bloomberg.

Igår 22:19
Läs mer om Maktskiftet i USA