Utrikes

Xi Jinping.  JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
Kinas partikongress

Xi stärker grepp om makten – skrivs in i konstitutionen

President Xi Jinpings namn har lagts till i Kommunistpartiets konstitution, vilket skickar en stark signal om hans position som en av de mäktigaste kinesiska ledarna på flera årtionden, skriver AFP. Det är första gången sedan Mao Zedong som en kinesisk ledares namn läggs till i konstitutionen medan han fortfarande är i livet.
Xis namn nämns tillsammans med hans filosofi för landet som kallas ”Xi Jinpings tankar om socialism av kinesisk karaktär för en ny era”. Tillägget godkändes på Kommunistpartiets kongress i Peking och lägger stor vikt vid partiets roll i att styra varje aspekt av landet från ekonomin till vad folk skriver på sociala medier.
Willy Lam, professor i politik på Chinese University i Hongkong, säger att tillägget kommer göra det möjligt för Xi att vara som Mao och leda landet ”så länge han har hälsan”.
Kommunistiska Kinas grundare Mao Zedong och arkitekten för marknadsreformer Deng Xiaoping är de enda andra kinesiska ledarna som har sina namn i dokumentet. Dengs namn lades dock till efter hans död 1997.

1 tim
Kommunistpartiets partikongress i Peking.  JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN

Partiet: ”Kinas framtid är världens framtid”

President Xi Jinpings nya filosofi om socialism för ”en ny era” skickar signaler om ett mer självsäkert och framåtsträvande Kina, skriver det styrande Kommunistpartiet i en ledartext i den egna tidningen People's Daily.
Tidningen skriver att Kina nu vill leda ”ett nytt sorts internationellt samarbete med fokus på win-win”.
Kinas framgångar bör ses som en stor möjlighet av det internationella samfundet, snarare än en utmaning, skriver tidningen.
”Kina vill främja en öppen ekonomi och frihandel och längs vägen kommer världen bli introducerat till fler kinesiska lösningar på globala problem. Kina är det stigande tidvattnet som lyfter alla båtar. På många sätt är Kinas framtid världens framtid.”

13 min
Läs mer om Kinas partikongress
Rohingyer i ett flyktingläger Bangladesh. ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

USA överväger sanktioner mot Burma: ”Är oroade”

USA överväger att införa sanktioner mot Burma på grund av våldsamheterna mot folkgruppen rohingya.
"Vi är allvarligt oroade över den senaste tidens händelser i delstaten Rakhine i Burma och det våldsamma agerandet mot rohingyerna", skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.
USA säger också att allt stöd till Burmas militär kommer att upphöra och att militärer från landet kommer att nekas inresa till USA.

2 tim
Rohingyer går över gränsen mellan Burma och Bangladesh.  TAUSEEF MUSTAFA / AFP

Rohingya-kvinnor tvingas prostituera sig

I en desperat jakt på pengar säljer fattiga rohingya-kvinnor sex till lokalbefolkningen i Bangladesh, skriver Reuters i ett långt reportage. Kvinnorna kämpar för att få tag på mat och vatten i överfulla flyktingläger efter att ha flytt undan våldet i Burma.
– Om någon får reda på vad vi gör kommer de att döda oss, säger 26-åriga Romida.
Hon brukar ta emot tre kunder i veckan. Oftare än så vågar hon inte sälja sex, av rädsla för att någon ska få reda på var hon får pengarna ifrån. Sexindustrin frodas i flyktinglägret Kutupalong som har funnits här i södra Bangladesh sedan 1992.
– Minst 500 kvinnor från rohingyagruppen prostituerar sig, och många har bott här i åratal. Nu har rekryterarna ögonen på de nya kvinnor som kommer hit, säger Noor, som arbetar i lägret.

1 tim
Flyktingar som korsat gränsen mellan Burma och Bangladesh.  Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Dags att kalla situationen för vad den är

Krisen i Burma beskrivs ofta som etnisk rensning. Men situationen har utvecklats och det är nu dags för det internationella samfundet att kalla det som händer vid sitt rätta namn: folkmord. Det skriver Azeem Ibrahim i en analys för CNN.
Ibrahim påpekar att tidigare folkmord, som det mot judar under andra världskriget och det mot tutsier i Rwanda, alltid föregåtts av flera år av propaganda. Det samma gäller i Burma, där extremistiska buddistiska munkar i åratal predikat att rohingyer är ”reinkarnerade ormar och insekter”, skriver han.
Ibrahim menar att den senaste tidens våld och stora flyktingströmmar bara är toppen av ett isberg. De gör det allt svårare att undvika slutsatsen att det rör sig om ett folkmord, vilket FN dock försöker undvika eftersom det skulle innebära att man blir lagligt bundna att ingripa.

Igår 13:30
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma