Utrikes

Johan Gustafsson. Youtube / YOUTUBE/Arkivbild
Kidnappade Johan

Johan kidnappades av al-Qaida 2011 – nu är han fri

Johan Gustafsson, 42, som kidnappades i Mali 2011 har släppts fri, rapporterar Expressen. Han uppges sitta på ett plan från Afrika mot Sverige.
Johan Gustafsson, som kommer från Värnamo, kidnappades av terrorgruppen al-Qaida. Han befann sig i Mali på motorcykelsemester och satt på en restaurang när kidnapparna slog till. Sedan dess har han suttit i fångenskap i landet.
Senast i mars i år ska hans familj hemma i Sverige fått en försäkran om att han mådde bra och nu, efter sex år i Mali, är han på väg hem.

1 tim
Margot Wallström, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wallström: ”Har pratat med Johan – var vid gott mod”

”Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett skriftligt uttalande.
– Jag har redan pratat med Johan och han var vid gott mod och överväldigad av allt som händer, säger hon till Ekot,
Ett samarbete mellan svenska UD, polisens nationella avdelning och utländska myndigheter ligger bakom att svensken släpptes efter sex år i fångenskap, enligt Wallström.

12 min
Läs mer om Kidnappade Johan
Brittiska valet Storbritanniens framtid
Theresa May.  Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix
Brittiska valet Storbritanniens framtid

Expert: ”Förvånande om en regering under May håller”

Storbritanniens premiärminister Theresa May får stöd för sin regering från nordirländska DUP – i utbyte mot en miljard pund till Nordirland. Men regeringen är fortsatt mycket bräcklig och Mays regering riskerar att förlora flera viktiga omröstningar i samband med brexit, enligt Archie Brown, professor emeritus i politik vid University of Oxford.
– Det var en majoritet av både Tories och Labours ledamöter som stödde stanna-sidan. Och även om de motvilligt accepterat resultatet i folkomröstningen om EU tror jag att de kan komma att gå ihop och rösta ned regeringen på en del punkter i den här stora frågan, säger Brown till TT.
– Så jag skulle bli väldigt förvånad om en regering under Theresa May kan hålla mer än ett år.

2 tim
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

May överens med Foster – bildar minoritetsregering

Storbritanniens premiärminister Theresa May och nordirländska DUP:s ledare Arlene Foster är överens. DUP kommer att stödja Mays Konservativa partis regering i utbyte mot pengar till Nordirland, enligt The Sun. May välkomnade Foster till 10 Downing Street under förmiddagen, där samtalen ägde rum, innan beskedet tillkännagavs. Detaljerna var oklara, men Foster säger att avtalet kommer att offentliggöras.
Samtalen kretsade kring finansiellt stöd till Nordirland och Brexit, skriver BBC. Enligt The Sun rör det sig om en miljard pund extra till regionen. DUP kommer att stödja Tories i nyckelfrågor i omröstningar i underhuset, men det kommer inte att bli någon formell koalition.

4 tim
Theresa May & Arlene Foster

Foster reser till London: ”Avtal med May är nära”

Nordirländska DUP:s ledare Arlene Foster har återvänt till London med förhoppningen om att komma överens om förutsättningarna för att stödja premiärminister Theresa Mays minoritetsregering.
– Jag tror att vi är nära att sluta ett lämpligt avtal med det konservativa partiet för att stödja en minoritetsregering, säger Foster till Belfast Telegraph.
May behöver stöd från DUP för att kunna fortsätta styra landet efter det att hennes konservativa parti förlorade sin majoritet i nyvalet till parlamentet. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden, och pågått mer än två veckor.
– Som premiärministern själv har sagt så kommer avtalet bli offentligt och helt transparent, säger Foster till Sky News.

5 tim
Läs mer om Brittiska valet
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Demonstrant mot förbudet i Chicago.  SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Besked om reseförbud väntas innan sommaren

Donald Trumps omdebatterade inreseförbud kan komma att tas upp i Högsta domstolen i USA de närmaste dagarna innan domarna tar sommaruppehåll. Beslutet kan också redan vara taget och kan offentliggöras i dag, rapporterar CBS News.
Frågan handlar om det kan bli ett omedelbart stopp för inresande från sex muslimdominerade länder i 90 dagar till USA. Åtta domare ska ta ställning till inreseförbudet.

5 tim
Montage. John Kasich och en skärmdump som visar hackarnas meddelande.

Hemsidor i USA hackade – visade hyllning till IS

Flera myndigheters hemsidor har attackerats i den amerikanska delstaten Ohio. På sidorna har ett meddelande som hyllar terrorgruppen IS visats, rapporterar Washington Post. Budskapet är att presidenten Donald Trump är ansvarig för ”allt blod som spills i muslimska länder” och texten avslutas med ”Jag älskar IS”. En av de som drabbades var Ohios guvernör, republikanen John Kasich, som tvingades stänga ner sin sajt tillfälligt.
En grupp som kallar sig System D säger sig stå bakom attacken.

Idag 07:18
USA:s president Donald Trump/Palestinska kvinnor firar Eid al-Fitr.  TT

Trump bryter tradition – firar inte slutet på Ramadan

USA:s president Donald Trump ser ut att bryta med en över 20 år lång tradition att fira slutet på den muslimska fastemånaden Ramadan i Vita huset, skriver Washington Post.
Än så länge finns inga planer på något evenemang för Eid al-Fitr, som äger rum i dag, säger källor i Vita huset till tidningen.
Den dåvarande presidentfrun Hillary Clinton påbörjade en modern tradition att fira Eid i Vita huset 1996. George W Bush och Barack Obama fortsatte med högtidlighållandet. Men även tidigare har amerikanska presidenter observerat Ramadan. USA:s tredje president Thomas Jefferson bjöd i december 1805 in gäster till en middag efter midnatt i samband med ett besök från Tunisiens ambassadör i USA, skriver tidningen.

Igår 07:29
Läs mer om Maktskiftet i USA