Utrikes

Peter Madsen. Johan Hallnäs / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Extremt våldsam film visas upp – åhörare får inte se

Den mordmisstänkte Peter Madsen fortsätter under rättegångens andra dag att förneka att han dödat journalisten Kim Wall.
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen inledde sitt förhör med att fokusera på hur Kim Walls kropp hanterats efter hennes död. Madsen vill inte ge detaljerade svar och hänvisar i stället till den rättsmedicinska undersökningen.
– Jag var i en sinnessjuk situation, säger Madsen till åklagaren enligt TT.
Åklagaren vill visa två animerade filmer som hittats på Madsens hårddisk och varnar för starka bilder, men Madsen protesterar mot att de ska visas i rätten. Åklagaren förklarar att filmerna, totalt två stycken, har en stor betydelse för utredningen och frågor under förhandlingen. Domaren bestämmer att filmerna ska visas.
Första filmen visar ett mord på en kvinna och åklagaren konstaterar att filmen hittats på en hårddisk i den lokal som Madsen byggde sina ubåtar i. När filmen visas verkar Madsen inte titta på skärmen framför sig.
Nästa film får åhörarna inte se, den är extremt våldsam, men den visas för rättegångens parter och för domstolen. Det är en film som Peter Madsen, enligt specialåklagaren, googlade sig fram till under natten till den 10 augusti, samma dag som Kim Wall följde med Madsen i ubåten.
Texten uppdateras.

2 tim
Illustration. Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Peter Madsen: Blir sexuellt upprymd av stridsflyg

Efter att åklagaren visade våldsamma animerade filmer från Peter Madsens hårddisk fick Madsen svara på frågor om filmerna. Bland annat svarade han ja på frågan om han fascineras av Greve Dracula.
Madsen berättade också att han är fascinerad av stridsflygplan och att han kan bli sexuellt upprymd av den brittiska flygplanstypen Spitfire.
Åklagaren frågade Peter Madsen om han inte kan förstå att det verkar anmärkningsvärt att han har så våldsamma filmer på sin hårddisk. Madsen svarade att han inte kan förstå det.

42 min
En transport anländer till Köpenhamns byret. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Madsen lämnade rättssalen – rättegången försenad

Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, lämnade rättssalen innan dagens rättegång ens hade hunnit börja, rapporterar TT.
Vid 09.30 gick Madsen in i salen tillsammans med sin advokat Betina Hald Engmark, men efter ett kort samtal med henne lämnade de två rättssalen.
Strax innan klockan 10.00 var dock Madsen och hans advokat tillbaka i rättssalen och domaren meddelade att rättegången ska fortsätta.
Det är än så länge oklart varför Peter Madsen lämnade salen.

4 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Några av de frisläppta flickorna.  STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Regeringen: Vi betalade ingen lösensumma

Regeringen i Nigeria betalade ingen lösensumma för att förmå terrorgruppen Boko Haram att släppa skolflickorna som togs till fånga i byn Dapchi. Det säger informationsminister Lai Mohammed till Reuters.
– Det enda villkoret de gav oss var att de inte ville lämna över flickorna till militären utan släppa dem i staden Dapchi utan militärens inblandning, säger Mohammed.
110 flickor rövades bort från staden den 19 februari. Enligt vittnen som Reuters pratat med släpptes de flesta av dem under onsdagen. Fem av flickorna ska ha dött i fångenskapen.

30 min
Föräldrar till de bortförda skolflickorna.  Stringer . / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Föräldrar: Bortförda skolflickor har friats

Flera av de 110 skolflickor som rövades bort av terrorgruppen Boko Haram från staden Dapchi i norra Nigeria har återvänt till staden, säger två föräldrar till nyhetsbyrån AFP.
Islamisterna från Boko Haram förde tillbaka flickorna till staden med nio bilar under onsdagsmorgonen, säger Bashir Manzo, som leder en stödgrupp för föräldrar.
Det är oklart hur många av de bortförda flickorna som förts tillbaka.

4 tim
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Boko Harams våldsvåg

Amnesty: Nigeria lärde sig inget av Chibok-flickorna

Nigerias militär ignorerade upprepade varningar om Boko Harams attack mot byn Dapchi i februari, då 110 skolflickor kidnappades. Det hävdar Amnesty i en ny rapport.
Amnestys Nigeriachef Osa Ojigho menar att myndigheterna ”inte verkar ha lärt sig någonting” från kidnappningen av de över 200 så kallade Chibok-flickorna år 2014, och kritiserar regeringen för att i båda fallen ha försökt mörka kidnappningarna.
Enligt deras uppgifter fick militären larm om terrorgruppens intåg i byn timmar före kidnappningen. Trots det kom de inte till platsen förrän efter att Boko Haram lämnat platsen, enligt AP.

Igår 20:16
Läs mer om Boko Harams våldsvåg
Polisen under presskonferensen.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta seriebombaren i Texas

Misstänkt brevbombare i Austin död efter polisinsats

En man som misstänks ligga bakom brevbomberna i Texas har dött efter en polisinsats, bekräftar polisen enligt AFP.
Polisen säger att mannen sprängde sig själv då polisen omringade honom på en parkeringsplats intill ett hotell. En polis ska ha skadats under insatsen.
Polisen beskriver den misstänkte som en ”24-årig vit man” och säger att det fortfarande är oklart om han agerat ensam, eller hade hjälp av någon. De har inte heller lyckats bekräfta vilket motiv gärningsmannen ska ha haft.
Polisen ska ha kommit den misstänkte på spåren via övervakningskameror som visade honom på ett Fedexkontor. De kunde sedan med hjälp av hans mobiltelefon spåra honom till hotellet.

3 tim
En utredare från FBI utanför Fedex terminal söder om Austin.   SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Misstänkta seriebombaren i Texas

Fedex: Vi har identifierat den som skickade paketet

Fallet med brevbomber som har exploderat i Austin, Texas, och som har dödat två personer och skadat flera, eskalerade under tisdagen när ytterligare två incidenter inträffade.
En bomb exploderade vid företaget Fedex terminaler söder om Austin och en annan bomb hittades några timmar senare, innan den detonerade. En tredje explosion inträffade under tisdagskvällen i staden. Det handlade inte om en brevbomb och myndigheterna uppger att den inte verkar ha någon koppling till de övriga bombdåden.
Sammanlagt har sex explosiva anordningar hittats sedan i början av mars i miljonstaden Austin – varav fem har detonerat. Myndigheterna utreder en misstänkt koppling mellan fallen i Texas huvudstad, och om det handlar om en möjlig seriebombare.
Samtidigt säger Fedex att företaget har identifierat ”den ansvarige” för den första explosionen under gårdagen.
”Vi har tillhandahållit den brottsbekämpande myndighet som ansvarar för utredningen omfattande bevis med koppling till dessa paket och den person som skickade dem, insamlat från våra avancerade tekniska säkerhetssystem”, säger Fedex i ett uttalande.

Idag 05:48
Misstänkta seriebombaren i Texas

Inga misstankar om terror: ”En väldigt sjuk person”

Vita huset lovar att göra allt för att den misstänkte seriebombaren i Austin dras inför rätta – men misstänker inga kopplingar till terrorism. Det säger talespersonen Sarah Huckabee Sanders, enligt Reuters.
Även Donald Trump kommenterade på tisdagen den serie bomber som drabbat Austin de senaste veckorna, med två dödsfall och flera skadade som följd.
– Det är fruktansvärt. Det handlar uppenbarligen om en väldigt, väldigt sjuk person, eller kanske flera personer, sa Trump

Igår 18:35
Läs mer om Misstänkta seriebombaren i Texas
Trumps USA Ryska valet 2018
Vladimir Putin och Donald Trump vid ett tidigare möte.  SPUTNIK / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Ryska valet 2018

Trump och Putin förbereder möte efter samtal

Donald Trump och Vladimir Putin har gett sina utrikesministrar i uppdrag att förbereda ett möte mellan de båda presidenterna. Kremls talesman Dimitri Peskov säger till reportrar i Moskva att det inte finns något bestämt datum men att förberedelserna ska börja så snart som möjligt.
Uppgifterna kommer efter att Trump ringt och gratulerat Putin till hans seger i presidentvalet i Ryssland, vilket han fick mycket kritik för.
– Jag talade i telefonen med president Putin och gratulerade honom till valsegern. Samtalet handlade också om att vi troligen kommer att ses inom kort, säger Trump.

1 tim
John McCain och Donald Trump.  TT
Trumps USA Ryska valet 2018

McCain: Trumps samtal ett hån mot ryska medborgare

Den republikanske senatorn John McCain är starkt kritisk till att president Donald Trump ringde upp och gratulerade Vladimir Putin efter presidentvalet i Ryssland, rapporterar CNN.
– En amerikansk president kan inte leda den fria världen genom att gratulera diktatorer för att de vinner falska val, säger McCain och fortsätter:
– Genom att göra det med Vladimir Putin så har president Trump förolämpat alla de ryska medborgare som förnekades rätten att rösta i ett fritt och rättvist val.
Vladimir Putin vann stort i det ryska presidentvalet, som har kritiserats brett för att det rådde brist på verklig konkurrens.

Idag 04:40
Trump och Putin. Illustrationsbilder. TT
Trumps USA Ryska valet 2018

Källor: Avråddes gratulera Putin – gjorde det ändå

Donald Trump ringde och gratulerade Rysslands president Vladimir Putin till segern i söndagens presidentval, trots att flera av hans säkerhetsrådgivare avrådde honom. Det uppger källor med insyn i samtalet för Washington Post.
Enligt källorna ville rådgivarna att Trump skulle fördöma Putin och Ryssland med anledning av förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal i Storbritannien. I Trumps dagliga informationsmaterial stod det uttryckligen ”GRATULERA HONOM INTE”, enligt tidningens källor. Detta råd valde presidenten att inte följa.
– Det var ett väldigt bra samtal, kommenterade Trump under tisdagen.

Igår 23:37
Läs mer om Ryska valet 2018
DADO RUVIC / TT NYHETSBYRÅN
Cambridge Analytica-fallet

Analys: Dags att ”vårstäda” på Facebook – så här gör du

Den senaste tidens avslöjanden kring hur Cambridge Analytica använder Facebooks användardata är bara toppen av ett isberg när det gäller hur företag missbrukar data som samlas in online. Det skriver Arwa Mahdawi i en analys i The Guardian.
Mahdawi skriver att hon själv i ren ilska nu tagit bort sitt Facebook-konto, men poängterar att det inte löser alla problem eftersom flera andra tjänster också samlar in användardata. Hon ger dock några tips på vad man kan göra om man är orolig över vilken information som företag har tillgång till. Bland annat uppmanar hon alla användare att ladda ner en fil med all data som Facebook har samlat in under rubriken inställningar.
”Att se åratal av data ordentligt uppradad fungerar som en viktig väckarklocka om exakt hur mycket information du lämnat över till företaget”, skriver hon.
Hon citerar också en expert som rekommenderar användare att ”vårstäda” i sina sociala medier. Hon menar bland annat att det är viktigt att kontrollera under app-inställningar vilka tredjepartsappar som använder data från din Facebook-profil.
”När jag gjorde det blev jag ganska förskräckt av att upptäcka att jag hade gett tillstånd till 68 appar att använda min Facebook-data”, skriver Mahdawi.

2 tim
Cambridge Analytica-fallet

Akademiker: Facebook har gjort mig till syndabock

Akademikern Aleksandr Kogan säger att han inte hade en aning om att den användardata från Facebook som han samlade in och lämnade över till det kritiserade företaget Cambridge Analytica skulle användas till Donald Trumps fördel i det amerikanska presidentvalet.
Kogan säger till CNN att han nu målas upp som syndabock av Facebook och Cambridge Analytica, men att han hela tiden trodde att det han gjorde var helt normalt.
Facebook hävdar att Kogan bröt mot företagets regler då han delade med sig av sin data till Cambridge Analytica, men Kogan säger att han litade på information han fick från Cambridge Analytica om att informationsutbytet följde regelverket.
Han säger också att Cambridge Analytica överdriver företagets förmåga att identifiera väljargrupper genom att granska deras agerande i sociala medier.
– Vår slutsats var att uppgifterna inte alls är precisa på en individuell nivå, säger han.

6 tim
TT/Channel 4 News.
Cambridge Analytica-fallet

Frågan efter skrytvideor: Vilka val har påverkats?

Dataanalysföretaget Cambridge Analytica är i hetluften – och nu frågar sig många om företaget kan ha påverkat utgången i flera val runt om i världen de senaste åren, skriver BBC.
I smygfilmat videomaterial från Channel 4 News säger Cambridge Analytica-chefer att de och moderbolaget Strategic Communications Laboratories arbetat med över 200 val runt om i världen. Förutom att ta på sig äran för Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet nämns bland annat president- och parlamentsval i Italien, Brasilien, Mexiko, Indien och Malaysia.
Även Kenyas president Uhuru Kenyatta ska ha anlitat dataanalysföretaget då han segrade i valet 2013. Uppgifterna har fått oppositionen i landet att kräva att en utredning tillsätts, skriver BBC. Cambridge Analytica pekas även ut för att ha haft ett finger med i spelet under brexitkampanjen och den orangea revolutionen i Ukraina år 2004.

Igår 22:18
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet