Johan Jehlbos vinnarbild. Johan Jehlbo
Inrikes

Malmöbo vann världens största fototävling: ”Ära”

Johan Jehlbo från Malmö har vunnit titeln årets gatufotograf på EyeEm Awards som är världens största fototävling, rapporterar P4 Malmöhus.

– Det är en stor ära. Jag blev jätteglad. Det är ett erkännande att vinna en fototävling efter alla timmar man spenderar ensam på gatorna, säger Jehlbo.

Över en miljon bidrag skickades in till tävlingen, vilket var rekord. I kategorin för gatufoton kom nästan 100 000 bilder in.

Vinnarbilden är plåtad på Kiviks marknad och föreställer en tjej med en hamburgare och läsk i handen. I bakgrunden syns vad som enligt fotografen troligen är hennes familj.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Irene Svenonius. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Regionrådet om krisen: ”Mörkare tider väntar”

”Mörkare tider” väntar stockholmarna de kommande veckorna, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) under en pressträff vid det nya fältsjukhuset vid Älvsjömässan.

På sju dagar har behovet av såväl vanlig sjukhusvård som intensivvård fördubblats i regionen och sjukvården har ökat sin kapacitet.

– Stormen tilltar i styrka. Vi måste arbeta mot en tredubbling av vår ursprungskapacitet den närmaste tiden, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) vill dock ingjuta visst hopp:

– Om vi håller ihop har vi goda förutsättningar att klara den här krisen.

Inom en vecka kan det nya sjukhuset I Älvsjö med totalt 600 vårdplatser börja ta emot patienter.

15 min
Fältsjukhuset i Älvsjö. Bildbyrån
undefined

Stockholms vårdbehov ökar dramatiskt: ”Går snabbt nu”

Behovet av intensivvård i Stockholm ökar dramatiskt, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i en intervju i P1-Morgon.

Medan statsepidemiolog Anders Tegnell de senaste dagarna talat om en positiv utveckling och färre personer intagna på intensiven för covid-19 har Eriksson en annan bild.

– Det går snabbt nu, men vi har hela tiden planerat för det värsta även om vi hoppats på det bästa, säger han.

Om det ökade sjukvårdsbehovet fortsätter behöver fältsjukhuset som färdigställts vid Älvsjömässan antagligen tas i bruk för att avlasta sjukhusen, enligt Eriksson.

2 tim
Jihan Mohamed.  SVT.
undefined

Larmet: Myndigheternas råd kan misstolkas i Järva

Myndigheternas information riskerar att misstolkas bland svensk-somalier i Järvaområdet, varnar Jihan Mohamed, styrelseledamot i svensk-somaliska läkarföreningen, i SVT.

Uppmaningen att ”värna om de äldre” kan tolkas på ett helt annat sätt än att hålla avståndet och därför behövs tydligare direktiv, enligt Mohamed.

– Hos oss betyder det kanske att ”ta hand om sina äldre, vara där för dem”. Hur kan man då skydda dem? Det blir väldigt svårt, säger hon.

Tidigare har det rapporterats att smittan spritts bredare i Järvaområdet än i resten av Stockholmsregionen. Flera av de döda var hemmahörande i området.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Svante Werger/Sergels torg.  TT.
undefined

MSB varnar: Viruset kan ge motsättningar i samhället

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar för att arbetslösheten som följer i coronavirusets spår kan orsaka sociala motsättningar på sikt, skriver Aftonbladet.

– Det finns en situation där vissa har jobb som är extremt efterfrågade, och väldigt många andra arbetar inom verksamheter där efterfrågan helt har försvunnit, säger Svante Werger, rådgivare vid MSB.

Enligt myndigheten kan även begränsningar inom skola och barnomsorg, samt föreningslivet, få ”omfattande psykosociala effekter för befolkningen och försämra folkhälsan”.

3 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Sjukskrivningar öppnar upp tusentals jobb ute i landet

Landets kommuner skriker efter arbetskraft till följd av att många svenskar är sjukskrivna för att minska spridningen av det nya coronaviruset. Tusentals tillfälliga jobb är lediga, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Personal behövs bland annat inom barn- och äldreomsorg, städ och transporter. När Östersunds kommun la ut en jobbannons förra veckan där man efterlyste personal ”inom samhällskritiska funktioner” kom det in 150 ansökningar på två dagar. Ett stort gensvar, men ändå inte tillräckligt.

– Vi gör det här för att vara förberedda inför att vi får ännu fler sjukskrivningar än de vi redan har, säger kommundirektören Anders Wennerberg till SR.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Kenyansk polis motar tillbaka färjepassagerare som måste coronatestas i Mombasa.  TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Krav på hjälp till fattiga länder: ”Måste agera nu”

Den globala hjälporganisationen Oxfam kräver att fattiga länder får hjälp att förhindra spridningen av coronaviruset.

I ett pressmeddelande skriver organisationen att man vill se ett krispaket på nästan 160 miljarder dollar, motsvarande omkring 1,6 biljoner svenska kronor, som ska ge fattiga länder möjlighet att förhindra spridningen av viruset och hjälpa sjukvården att ta hand om de drabbade.

Enligt Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, finns det exempelvis tre respiratorer per en miljon människor i Mali och en läkare på 10 000 personer i Zambia.

–Vi måste agera nu och i en aldrig tidigare skådad skala, säger han i pressmeddelandet.

1 tim
Cyklist i ansiktsmask i Lima.  Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rasmus fast i Peru: Sverige sopar oss under mattan

Bröllopsresan för svenske Rasmus Toresson och hans fru gick inte som planerat. För två veckor sedan isolerades han och hans fru på ett hotell i Peru och om de försöker ta sig ut motas de bort av militärer med skarpladdade vapen, säger han till SVT. Rasmus Toresson är kritisk till UD som han menar inte har gjort tillräckligt för att hjälpa paret hem under coronakrisen.

– Vi blev jättearga när vi såg utrikesministerns uttalande om att Sverige tar hem svenskar. Det känns som att de sopar oss under mattan.

Enligt Toresson är informationen från UD knapphändig. Sverige har inte heller skickat något eget flygplan för att evakuera svenskar i Peru.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Ida Guldbæk Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Analys: Förtroendet ökar – oavsett landets strategi

I land efter land visar undersökningar att folkets förtroende för de politiska ledarna ökar i coronakrisen – oavsett om landet valt en restriktiv eller mer liberal linje, skriver danska TV2:s Hans Redder i en analys.

Han påminner dock om att krisen fortfarande är i sin linda och varnar för att förtroendet för ledarna kan börja vackla när vi får facit på deras åtgärder. Redder konstaterar även att den danska statsministern Mette Frederiksens politiska motståndare, som höll sig lugna i krisens begynnelse, redan har börjat pressa regeringen om när Danmark ska öppnas upp igen.

På samma tema skriver Christian Jensen i Politiken att vägen från hyllningskörer till kritik är kort och att ingen kan avundas den situation som Mette Frederiksen nu befinner sig i. Jensen konstaterar att det var ett svårt beslut att stänga ner Danmark – men att det kommer att bli ännu svårare att träffa rätt i beslutet om när landet ska öppnas igen.

28 min
Bilköer i Nyland.  Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kilometerlånga köer kring avspärrat Helsingfors

Kilometerlånga bilköer ringlar runt Finlands huvudstad Helsingfors på måndagsmorgonen, rapporterar Huvudstadsbladet.

Enligt Helsingforspolisen fick bilisterna vänta i kö i omkring 25 minuter vid klockan sju på morgonen. Köerna var då sex kilometer långa, och fortsatte sedan att växa.

– Rusningen har blivit värre men vi har för tillfället inga exakta siffror, vi har så mycket att hålla koll på, säger överkommissarie Pekka Höök till tidningen.

För att hindra coronavirusets spridning är det finska landskapet Nyland, där Helsingfors ligger, satt i karantän. Undantag görs för dem som har viktigt arbete att utföra eller för att levererar varor.

2 tim
Illustrationsbild Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åland stoppar svenskar från att resa in

En svensk medborgare har nekats inresa till Åland. Sjöbevakningen uppmanar nu svenska fritidsboende att inte resa dit, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det känns konstigt för oss att jaga svenska medborgare. Vi brukar ha blickarna riktade mot annat håll, säger stationschefen Kim Westman till tidningen.

Sedan Finland infört inre gränskontroller tillåts i stort sett endast finländska medborgare och utländska medborgare som är bosatta i landet, att resa in.

Igår 19:56
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finansminister Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen öppnar för ökat statligt ägande i storbolag

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för statligt ägande i krisande storbolag, säger hon i en intervju med DN.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger hon till tidningen.

Hon lägger till att det handlar om ett fåtal större bolag för vilka det kan bli aktuellt.

Andersson säger vidare att skattebetalare som är med och tar en risk ska kunna få tillbaka en del av pengarna när det vänder.

3 tim
Illustrationsbild/Björn Eriksson.  TT.
undefined

Idrottsbasen: Halv miljard kanske inte räcker i stöd

En halv miljard kronor har utlovats i krisstöd till idrottsvärlden för att mildra coronavirusets effekter – men Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson flaggar redan för att mer pengar kan behövas.

– Vi får försöka leva så gott vi kan på de här 500 miljonerna under det första halvåret, säger han i en intervju med TT, men han vill redan nu markera att det inte är säkert att summan räcker om krisen blir långvarig.

I en tidigare intervju har Eriksson sagt att han hoppas att pengarna kan börja delas ut i mitten av april.

5 tim
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Bild från ett sjukhus i Rom Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Äldreboenden räknas inte – kan dölja många dödsfall

Coronapandemin har lamslagit både Italien och Frankrike. Men faktum är att situationen kan vara betydligt värre än vad ländernas officiella statistik över antalet döda säger. Smittade som har dött på äldreboenden är nämligen inte inkluderade i statistiken, rapporterar flera medier.

I Bergamo i norra Italien har borgmästaren Giorgio Gori jämfört dödssiffror från början av mars med samma period förra året och kommit fram till att viruset med stor sannolikhet har skördat betydligt fler dödsoffer än den officiella statistiken anger, rapporterar Reuters.

Även från Frankrike kommer varningar om att många coronadödsfall döljs på landets äldreboenden. Enligt France 24 ska franska myndigheter under veckan börja sammanställa dödsfall på äldreboenden – något som skulle kunna få landets totala dödssiffra att öka kraftigt.

2 tim
Bilder från Turkiet. TT
undefined

Över 100 dödsfall i Turkiet – 7 400 smittade av viruset

Turkiet har nu 108 bekräftade dödsfall av coronaviruset och 7 402 bekräftade fall av smittan, skriver AFP. Enligt myndigheterna har 70 personer tillfrisknat, medan 445 personer intensivvårdas.

Enligt officiella siffror har över 55 000 tester gjorts, i ett land med 83 miljoner invånare.

Turkiet har vidtagit fler åtgärder för att hindra smittspridningen. Bland annat måste invånare numera ha skriftlig tillåtelse för att få resa mellan städer med buss.

Igår 18:54
Ryssar håller avståndet. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskvaborna uppmanas sätta sig i karantän

Alla Moskvas invånare uppmanas av stadens borgmästare att sätta sig i karantän hemma från och med måndag, enligt AFP. Över helgen har antalet bekräftade fall av smittan passerat 1 000 stycken.

Karantänen kommer gälla invånare av alla åldrar. Moskvaborna kommer endast få lämna hemmet för exempelvis vård, resor till jobbet och att handla mat.

”Den extremt negativa utvecklingen i större städer i Europa och USA har skapat stor oro för våra invånares liv och hälsa”, skriver borgmästaren Sergei Sobyanin på sin hemsida.

Igår 17:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Utdelningsdebatten
Pressbild.  Saab @Marcus Wandt
Coronaviruset Utdelningsdebatten

Saab slopar utdelningen – ny smäll för Investor

Saab drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför, enligt ett pressmeddelande.

”När situationen kan analyseras bättre kan styrelsen bedöma möjligheten till ett nytt utdelningsförslag för 2019”, skriver bolaget.

Försvarsjätten meddelar också att Saabs styrelsearvoden kommer att ligga kvar på förra årets nivåer.

I den senaste årsredovisningen föreslog Saabs styrelse att utdelningen skulle höjas till 4,70 kronor per aktie. Investor är största ägare i bolaget och äger 38,6 miljoner B-aktier och 2,4 miljoner A-aktier. Investmentbolaget skulle ha fått drygt 192 miljoner kronor enligt det tidigare utdelningsförslaget.

Sedan tidigare har Investor-innehaven Husqvarna och SEB antingen dragit tillbaka delar av utdelningen eller meddelat att de ska se över den. Detsamma har även investmentbolaget gjort.

37 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Behöver Sverige ett större lager av mediciner? GP:s Håkan Boström vill se ökad beredskap. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: I avvecklingen gick vi för långt – som vanligt

Opinion Vänster eller höger spelar inte någon roll – samtliga stora ledarsidor fokuserar fortsatt på coronakrisen. Medicin och beredskap är den röda tråden i dag.

Ansvaret för avvecklingen av den svenska beredskapen ligger på både socialdemokratiska och borgerliga regeringar, skriver GP:s Håkan Boström. Han menar att Sverige ”sin vana trogen” gått för långt för att ligga i framkant, oavsett om det handlat om nedrustning, skolreformer eller invandring.

Aftonbladets Pernilla Ericson fokuserar på avregleringen av apoteken. Först i denna kris syns det hur ”enormt allvarligt” det är att översynen av läkemedelsförsörjningen har försvunnit.

”Slakten på det allmänna drabbar oss alla”, skriver hon.

Expressen skriver i stället om ”den tysta pandemin” – antibiotikaresistensen. Om den utvecklingen fortsätter varnar tidningen för att världen snart kan stå ”utan effektiva verktyg mot bakterierna”.

4 tim
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Fältsjukhuset byggs i Central Park. JEENAH MOON / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 1 000 döda i New York – Central Park får sjukhus

Den officiella dödssiffran till följd av det nya coronaviruset har passerat 1 000 bara i New York. Det första barnet har också dött av covid-19 i staden, rapporterar New York Times.

Samtidigt byggs ett fältsjukhus upp i jätteparken Central Park, mitt i staden. NBC New York skriver att sjukhuset kommer att få 68 sängar och förväntas öppna redan på tisdag.

På söndagen förlängde Donald Trump landets restriktioner gällande social distansering fram till 30 april, skriver CNN. På en pressträff medgav han då för första gången att över 100 000 amerikaner kan dö av viruset. Om siffran stannar där har USA ”gjort ett väldigt bra jobb”, sa presidenten.

6 tim
undefined

Uppgifter: USA corona-spårar via mobilannonser

Enligt uppgifter från källor till Wall Street Journal så ska det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC tillsammans med myndigheter i landet har börjat spåra spridningen av det nya coronaviruset via platsdata från mobiltelefoner. Men det handlar inte om information direkt från operatörerna, utan om data från mobilannons-industrin. Målet ska vara att skapa en portal med information från runt 500 städer, som visar i vilken grad människor följer uppmaningen att stanna hemma. Man ska redan ha upptäckt en större samling med människor i en park i New York, skriver WSJ.

Operatörerna i USA har däremot inte fått frågan om att tillhandahålla platsdata, enligt vad WSJ erfar. Däremot hävdade Washington Post för en tid sedan att sådana samtal ska ha förts.

4 tim
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Läs mer om Coronaviruset